To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
kjk
Jeżeli ceny faktycznie są takie jak piszecie, to może jednak ma sens wykupienie tego pakietu serwisowego Easy Care??
W 500X poszedłem i zapytałem o przegląd i wyszło mi,że za mały przebieg powodował,że nie łapałem się na np ten po 15 tyś km,co robiło ,że przepłacę. Ergo,średnio wyszło mi dla 5 lat i 75 tyś km przegląd za 860 zł brutto. Pierwszy płacony z kieszeni to ok 480 zł z częściami,co daje nadpłacanie w stos do easy care ok 400 zł,ale drugi niedopłacenie itd,W efekcie policzyłem,że wolę z kieszeni płacić,bo zyskam średnio na przeglądzie ok 100 zł o ile korzystam z części ASO,jesli przyniosę swoje,to więcej . Easy Care ma sens jak znasz ceny z swoim ASO i policzysz sobie koszta
-
Chłopaki! Kupić olej na własną rękę, spełniający wymagania FIAT-cośtamcośtam i dać na przegląd. Zachować dowód zakupu. Kupować w sprawdzonych sklepach (podróbki!).
-
Sprawdziłem ile kosztowało mnie 2l oleju Selenia 0W30 w ASO - 110zł. Pierwszy przegląd na 15tyś. nie powinien być droższy niż 800zł, wliczając w to ozonowanie klimy.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
rafal_rx
Chłopaki! Kupić olej na własną rękę, spełniający wymagania FIAT-cośtamcośtam i dać na przegląd. Zachować dowód zakupu. Kupować w sprawdzonych sklepach (podróbki!).
Znajdź taki olej oprócz Selenii, przynajmniej do 500X, łatwo nie będzie :tongue Millers jeszcze nie produkuje.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Znajdź taki olej oprócz Selenii, przynajmniej do 500X, łatwo nie będzie :tongue Millers jeszcze nie produkuje.
Fiat GS1? Shell.
-
Cytat:
Napisał
rafal_rx
Fiat GS1? Shell.
SHELL HELIX ULTRA ECT C2/C3 0W-30. Jeden z nielicznych, które spełniają normę.
-
Ktoś z Krakowa robił już przegląd 1.4 16v?
-
Mam kolege z Warszay on jezdzi z Warszawy do Rzeszowa placil 704 zł z LPG
-
Ja wymieniałam opony z zimowych na letnie i facet powiedział ze niema oleju (auto zakupione w grudniu 2016 przejechane ma juz 10 tys.) za dolewkę oleju castrol 5 W 40 zapłaciłam 40 zl w serwisie na Andersa Kraków
-
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Hmm a czemu Castrol?
pewnie zabezpieczają się na wypadek gdyby coś z silnikiem było, to powiedzą że lany był castrol i mają to gdzieś :D
-
Jest to jeden z nielicznych tematów o 1.6 i fajnie jakby tak zostało.
-
Przeglądy przy tym silniku są niestety drogie a jak dojdą świece co drugi przegląd to raczej trzeba zakładać z 1200 lekko po "rabatach" zwykły przegląd to 800zł.
Według mnie filtr kabinowy czy filtr powietrza można wymienić samemu w chwile przed przeglądem. Olej kupić i im zawieźć bańka 2 l to 93 zł max wiec olej wyjdzie z 250zł. Ogólnie myślę żeby już olać ASO i robić nadal na oryginalnych częściach u kogoś innego. Wymiana świec raczej klucz i we własnym zakresie.
Co do kontrolki przeglądu podobno po miesiącu gaśnie sama i się już nie zapala. Przy silniku 1.6 nie ma potrzeby nic przestawiać w systemie jak np w 1.4 MR (turbo). A jak ktoś chce program i przewód do kasowania to koszt 250zł.
A to przykład cen ASO (nie była to Warszawa lecz 300 km od niej):
Wymiana płynu hamulcowego robocizna 36,90
Klocki Hamulcowe tył robocizna 73,79
Przegląd okresowy robocizna 267,53
Filtr Oleju 72
Świece 222,97
Filtr Powietrza 110,02
Filtr Kabinowy 98,12
Olej 277,85
Klocki Hamulcowe tył 449,95
Łącznie ponad 1600zł po rabatach przed rabatami wyszło im ponad 2000 zł
-
Teraz w czerwcu miałem przegląd po 15k km (2,5 roku od zakupu). Zapłaciłem 600PLN. Wymieniono filtry i olej (na selenię). Ozonowanie chyba też zrobili, ale paragonu nie dostałem to nie wiem (zeszło ponad 2 godziny, samochód od razu po przyjeździe poszedł na warsztat). Na moje pytanie o aktualizację oprogramowania dostałem kit, że robią to tylko jak producent organizuje jakąś akcję serwisową. Wkurzyłem się tylko i odjechałem. Więcej raczej tam moja opona nie zagości.