W jaki sposób miałaby się odbywać adaptacja silnika? Moim zdaniem winny jest temu soft silnika tam samo jak opóźnionej reakcji na gaz
To jest widok strony w wersji do druku
W jaki sposób miałaby się odbywać adaptacja silnika? Moim zdaniem winny jest temu soft silnika tam samo jak opóźnionej reakcji na gaz
W moim mondeo adaptacja czyli nauka odbywała się tak iż po uruchomieniu silnika trzymałem gaz na obrotach 1200 do 1300. Przez 4 minuty. A potem nie było żadnego falowania silnika i wszystko było ok.
Pasowałoby właśnie jakiś biznes otworzyć, ale nie należę do tych odważnych co to stawiają wszystko na jednej karcie :)
No 37, pod moim zdjęciem jest przecież napisane :)
Jutro to u siebie zrobię to wam dam znać. Ale pamiętam, że u mnie jak włączyłem ogrzewanie szyby, klimę to podbijał obroty.
Znajdź kumpla w Łodzi to do założenia biznesu będzie już Was dwóch!
Montując do auta większy akumulator niż producent przewidział, to znaczy o większej pojemności i zazwyczaj również o większym prądzie rozruchowym sprawiasz, że:
będzie się płycej (procentowo) rozładowywał podczas rozruchu i każdego dotychczasowego poboru prądu z niego. W związku z tym, jego żywotność, względem poprzedniego akumulatora (o mniejszych parametrach) będzie większa.
Podpowiem ciekawostkę z mojego przypadku w aucie innego producenta.Auto miało standardowy system S/S (start-stop). Akumulator mi padł(zwarcie wewnętrzne) i chciałem zakupić nowy .Ważnym jest,aby akumulator był EFB -do klasycznego S/s wystarczy lub AGM jeśli mamy bardziej zaawansowaną technikę (odzysk energii z kół,odłączany alternator itd) .Zwykły akumulator wytrzyma ok miesiąca w aucie z S/S ,nawet gdy z S/S nie korzystamy. Dlaczego?Otóż prześledziłem neta i podpytałem i..sam zmierzyłem ładowanie w aucie i wyszło mi,że po odpaleniu prąd ładowania wynosi ..ok 15V,ale po chwilce spada do wartości właściwej i jest to prawidłowe,ponieważ system S/S ma swoje sterowania (auto było GM-może Fiat robi to troszkę inaczej? ) i szybko chce doładować akumulator,bo nie wie ,czy za chwilkę silnik znów nie zostanie wyłączony systemem S/S itd itd,stąd zwykły aku by nie wytrzymał takich rozłado-doładowań. Alternator jest wydajniejszy,rozrusznik przystosowany do częstych rozruchów .
Panie Kolego... Z całym szacunkiem, ale jak czytam, że ktoś pisze o prądzie ładowania, a wartość i jednostkę podaje w Woltach, to mam pewne wątpliwości co do całego postu.
Pozdrawiam.
napięcie ładowania - teraz chyba poprawnie
Pojeździj sobie trochę patrząc na woltomierz. Tylko ostrożnie :-) W tym systemie ładowanie akumulatora następuje podczas hamowania silnikiem. Możesz zobaczyć wtedy wskazanie na poziomie 15V. Jak dla odmiany wciśniesz gaz mocno, to spada poniżej 13V - tu dokładnie nie pamiętam, czy jest to bliżej 12, czy 13V, w każdym razie chwilowo ładowanie ustaje.
Natomiast jaki jest algorytm ładowania po rozruchu silnika, tego nie wiem.
Z tym algorytmem coś jest ,ponieważ na forum tego auta co miałem,był post o systemie ładowania ,sterowania tym systemem itd. Fiat pewnie ma swoje algorytmy (może to być tez zależne od tego,czy to diesel,czy benzyna). U mnie akurat ładowanie ok 15 V było po odpaleniu,a nie przy hamowaniu,ale każda firma robi po swojemu
Fiat kupuje gotowe rozwiązanie i adaptuje do swoich aut. Koniec kropka. Czujnik prądu na klemie masowej jest od Bosch'a, a cały system, nie wiem. GM to chyba wymyślił wiele lat temu - muszę sprawdzić.
Minus jest taki, że po wymianie aku musisz podłączyć się do sterownika i mu powiedzieć, że właśnie od tej chwili ma nowe aku.
www.hella.com/municipal/assets/media/621_KI_IBS_12V_PL.pdf
No ja akurat tego nie musiałem zrobić,ale to było auto GM z 2013 roku. Widać ,sposoby zmuszania klientów,aby zjawiali się w ASO z byle sprawą postępują.
Poza ASO też to robią.
Jak wszystko . Chodzi o to,aby ASO zarabiało na tym.Kto nie ma dojścia,albo odp mechanika z odp komputerem (najlepiej legalnym) ,to musi się udac do ASO.
Kilka dni temu byłem na przeglądzie po 15k km. Silnik 1.4 zwykły. Sprawdzali również akumulator. Na wydruku mam: "Test Start/Stop (tego nie mam); AGM Płytkowy;
SOC: 12,61V;
CCA NOMIN. 2501EC;
CCA FAKT. 2411EC; AKUMULATOR DOBRY;
Stan techn akum. 96%;
Stan naładowania 81%"
Do stanu naładowania doczepił się gość, że powinienem doładować prostownikiem bo 81% to trochę za mało. Używam tipo na dojazdy do pracy 32km w jedna stronę i wydawało mi się, że taki sposób użytkowania spowoduje, że aku będzie naładowane.
Bezpośrednio przed odstawieniem tipo na przegląd do aso, w ciągu 1,5h odpalałem go 6x i przejeżdżałem 0,5-2km. I może te 6 rozruchów plus krótkie odcinki jazdy spowodowały, że naładowanie to tylko 81%?