To jest widok strony w wersji do druku
-
Na razie nie mam auta, ale jak odbiorę - prawdopodobnie już w tym tygodniu - to podpytam w Fiacie w Bielsku czy nie mają jakiegoś elektryka-magika co mógłby coś podpowiedzieć, nie wierzę, że nie mają schematów i nie wiedzą jak to zrobić. Rozwiązanie Ridiego jest rewelacyjne, ale najlepiej by było podłączyć to pod monitorek w aucie. Zastanawiam się tylko - czy sam Fiat nie pozabezpieczał w jakiś sposób systemu, że nie da się wprost kamerki podłączyć.
Zastanawiam się też nad rozwiązaniem alternatywnym - jak wszystko zawiedzie - zakupić Mio 698 Dual i tam można korzystać z tylnej kamerki - podgląd na ekranie przedniej. Nie da się tym podjechać pod samą ścianę bo nie widać będzie zderzaka, ale przynajmniej nie wjadę w jakiś słupek czy krawężnik, problem że w HB szyba jest mocno pochylona i może być marnie z widocznością, ale skoro i tak będę kupować ten rejestrator to dlaczego nie sprawdzić?
Jak będzie możliwość to przetestuję i dam znać jak to wygląda. Na pewno nie da się tego zrobić w sedanie ale może da się w HB i SW - tylna klapa taka sama.
-
Jakoś się to rozwiązać na 100% da i też na 100% podłączając do fabrycznego radia. I albo to będzie plug and play albo podłączyć i konfigurować dostępność opcji przez clipa. W razie czego zapraszam do mnie do Bielska to pokombinujemy coś albo zrobimy jak jest u mnie :)
-
Witam! Jak sądzicie, czy w ASO można zamówić uzupełnienie wyposażenia o montaż oryginalnej kamery cofania z wpięciem w wyświetlacz fabrycznego radia?
-
Nie można, a dlaczego? Bo nie ;-) Jeśli masz w aucie odpowiednie radio, to samemu zapewne da radę zrobić, jednak będzie drożej niż z fabryki.
-
Wysłałem wiadomość do Importera z zapytaniem czy ASO może mi tak uzupełnić wyposażenie i... nastąpiła konsternacja. Mam czekać na odpowiedź, bo sami nie wiedzą na obecną chwilę czy to jest wykonalne.
-
Czy wbijajac wsteczny biegna na monitorze pojawia sie obraz z kamerki cofania czy trzeba cos przelaczyc w radiu?
-
W radiu jak j w moim modzie automatycznie
-
-
-
jeżeli radio 5" jest z blututem,to czy kamerka cofania z blutu będzie sobie z tym współpracować? po włączeniu kamerki,włączy się na wyświetlaczu obraz z tej kamerki???,ktoś próbował?
-
Tak z innej beczki- właśnie oglądałem nowy test vovlo xc60- kamera cofania jest za dopłata 5 tys zł [emoji33]- a myślałem że to Fiat przegiął ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ale ta z Volvo jesy przecież lepsza...:lol:
-
Oczywiście , że jest lepsza , jakieś cztery razy lepsza. Nie porównujcie prostej kamery cofania z czterema kamerami i symulacją widoku 360 stopni.
-
Cytat:
Napisał
Ridi
Jeśli będą chętni zrobię więcej fotek, a na wszelkie pytania chętnie odpowiem.
Mam pytanie a propos tego wyświetlacza lusterkowego - czy dobrze rozumiem, że one nie potrzebuje własnego zasilania, tylko wykorzystuje prąd z lampy cofania, czyli poprzez kamerkę? Pytam, bo gdy gadałem w sklepie z takimi urządzeniami i oglądałem podobny monitor, to sprzedawca twierdził, że potrzebne jest dla niego osobne zasilanie, np. z lampki w podsufitce.
-
Mam do niego pociągnięte zasilanie od właśnie światła cofania. Zasilanie nim kamerkę i wyswietlacz
-
Cytat:
Napisał
Ridi
Mam do niego pociągnięte zasilanie od właśnie światła cofania. Zasilanie nim kamerkę i wyswietlacz
Aha, czyli idą dwa kable do monitora? Jeden z sygnałem a drugi z prądem?
-
Dokładnie tak, zrobiłem je tasma i owijka że stanowią jedną wiązkę.
-
Dzięki bardzo, mam już jasność :) A jak wygląda kwestia gwarancji? Przy samodzielnym montażu tracimy gwarancję na elektrykę?
-
Taką mam rozkminę, że teoretycznie kamera cofania z dynamicznym torem jazdy powinna się dać podłączyć do każdego TIPO, którego ekran taką kamerę obsłuży - czyli pewnie 5" i 7". Z tym, że to musiałaby być oryginalna kamera, wystarczyłoby ją podłączyć pod szynę CAN oraz zasilanie, następnie zrobić adaptację PROXI i voila gotowe. Ze zniecierpliwieniem czekam na eLearn, który powinien wiele wyjaśnić w tej kwestii. :-k
-
Spoko, wszyscy Ci co nie zamówili sobie np kamery cofania a chcą ją mieć niedługo będą mogli sobie takie oryginalne kupić z aut skradzionych tym, co je zamówili... Bedzie popyt to i będą kraść na części... Bedzie taniej niż zamawiać przy zakupie... Kamery to tylko przykład, naprawy blacharskie dają duże pole do popisu, zawsze mozna taniej naprawić na częściach używanych niewiadomego pochodzenia i kasy zostanie... Ale trochę zboczyłem z tematu, wystarczy tych przemyśleń...