Mi słoń na ucho chyba nadepnął i nic nie słyszę, a gram w FPS CS:GO i jednak myślałem, że mam słuch wyczulony, aby kroki słyszeć w grze i do tego osobna karta dźwiękowa i dobre słuchawki...
To jest widok strony w wersji do druku
Mi słoń na ucho chyba nadepnął i nic nie słyszę, a gram w FPS CS:GO i jednak myślałem, że mam słuch wyczulony, aby kroki słyszeć w grze i do tego osobna karta dźwiękowa i dobre słuchawki...
Coś delikatne słychać pewnie na żywo było by to lepiej do czegoś porównać
Na żywo głosniej
inna sprawa, że zakładasz tematy w złym dziale... jakieś czytanie ze zrozumieniem się przyda jak chodzi o wybór działów.
Sorry Panowie,że w waszych działach napisałem ...jakby o ująć nie chciałem nikogo urazić :smile:....zwłaszcza,że należymy do jednej tej samej rodziny Fiat
Macie takie same silniki jak mój i jest to jedyny tak aktywny dział...dlatego postanowiłem poszukać tu pomocy....też służę wam pomocą;);)
Rafał79 , no stres , ja Cię rozumiem , szukasz pomocy i tyle. ja bym na Twoim miejscu pojechał po cichutku do zaufanego tzw. pana "Zdzisia" co to naprawił niejedno auto w garażu , może coś szybciej podpowie, Ci w ASO to patrzą tylko o której fajrant ... niestety. Nigdgy nie zapomnę jak mi a ASO Fiat daaawno temu chcieli w Cinqecento 700 wymieniać moduł komputera , ale coś mnie tknęło i pojechałem jeszcze do "pana Zdzisia" i skończyło się na wymianie porwanej papierowej rurki za .... 10 zł . Tak bym zrobił. Oczywiście tylko po to żeby zdiagnozował albo podowiedział. Zapłacisz 100 / 200 zł ale będziesz miał to z bani.
...w sumie to myślę , że jestem blisko zdiagnozowania problemu....obstawiam na pompę ABS - pytanie czy to wadliwa pompa, zle oprogramowanie czy taki projekt fiata. Mam zastępcze tez 500l i tez występuje ten objaw ( może wadliwa partia wyszła)
Odpowiedz ASO - testowali mój oraz swoje 500l, które mają na stanie - wynik - w każdym występuje ten sam dźwięk od strony ABS. Winowajca to pompa ABS. Widocznie ten typ tak ma. Jutro napisze do FCA Polska zobacze co napiszą
Witam mam ten sam pojazd ( 500l ) i ten sam problem.. proszę o kontakt Rafal79 może coś razem pomyślimy bo trochę mnie ta sprawa słabi... e-mail tomekrys1989@wp.pl
Pozdrawiam
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Tak ogólnie panowie to ten dzwięk nie jest zależny od obrotów silnika a bardziej od prędkości pojazdu,. u mnie zawsze występuje po przekroczeniu 50km/h i trwa 5 sekund z zegarkiem w ręku, po każdym zapaleniu auta i przekroczeniu 50km/h, tylko raz do następnego zgaszenia i zapalenia.
Jako że mam multiscan'a to sprawdziłem prędkości kół podczas występowania dzwięku jak i ciśnienie wszystko ok ciśnienie nie wzrasta, za to gdy dzwięk jest emitowany to jest włączony silnik pompy ABS więc jest to ewidentnie to... Gdy wypnie się wtyczkę ABS co oczywiście powoduje dyskoteke naliczniku dzwięku brak;) Podłączam kasuję błędy kalibruję... i znowu to samo więc może to nie usterka a zamierzone działanie tylko czemu to służy??...
No to jest nas co najmniej dwóch. Powiem tak auto odebrałem z Aso i stwierdzili ze to dźwięk na 100% od pompa ABS...na parkingu mieli jeszcze 3 nowe 500l tym samym silnikiem i co?....a no w każdym to samo...czyli fiat dal dupska i cos spitolił. Na mail podam ci nr tel zadzwoń może jakieś pisma do fiata skleimy prosba o zainteresowanie problemem
Ps! Napewno ten przysłowiowy problem występuje w silniku 1.4 - sprawdźcie czy tak macie. Ja juz przygotowalem pismo do Fiata....jestem ciekaw co napiszą....moze tvn turbo:lol:
spoko na pewno sie odezwę;)
właśnie w tym jest cały ambaras czy coś zmalowali czy może tak ma być... ja już doszedłem do tego że problemów z hałasującą pompą nie ma w modelach z tarczowymi hamulcami z tyłu;) a u nas są bębny. Od 2015 w wersji z dieslem 1.3 i benzyna 1.4 mpi są bębny ( w benzynie zrezygnowali również z aluminiowej łącznej podpory wału korbowego i aluminiowej miski)... oszczędności?? pewnie tak i ja nie mam nic przeciwko ale to ku... misi działać poprawnie, a nie że coś tam sobie hałasuje. mam pewną teorie czemu się to dzieje ale muszę ją uściślić żeby nie pisać bzdur;)
Posiadam rocznik 2013 od nowości nie słuchać nic od pompy ABS, z tył ma tarcze, jedynie co bardziej słyszę silnik bo kuny zjadły wygłuszenie, jak zapytałem w ASO o nowe 650 zł plus montaż, narazie odpuściłem wymianę.
juri nic nie słyszysz bo masz właśnie tarcze z tylu...problem jest w autach z bębnami z tyłu
Witam. w moim przypadku ( jak narazie ) pomogło czyszczenie bieżni czujników z tyłu, szkoda że nie zrobiłem zdjęcia bo była tam warstwa około 4mm aż czujnik zgarniał ;)
Dużo pracy z czyszczeniem tej biezni czujników? Demontaż bębna konieczny?
no jasne że trzeba bębny ściągnąć i lepiej jak nie wiesz ja to działa to oddaj auto mechanikowi bo na bębnach tworzy się "rant" którym jak nieumiejętnie ściągniesz bęben możesz uszkodzić szczęki lub inne graty w środku ( np uszczelnienie zewnętrzne na cylinderku - rzadko ale się zdarza )
Dodam tylko że FCA polska w mojej sprawie będzie robiła zapytanie we Italia
Witam. Nie wiem czy to kogoś pocieszy, ale mam to samo :) A właściwie miałem przez pierwsze 1500km. Od kilku dni dźwięk się nie pojawia w ogóle, obecnie auto ma na liczniku 2100km.
Oczywiście cały czas nasłuchuję. Wcześniej chciałem to nagrać, ale się nie udało. W ASO nie byłem, bo nie potrafiłbym tego wiarygodnie opisać, a i z prezentacją mogły być problemy, bo u mnie ten dźwięk nie pojawiał się każdorazowo, ale jak się pojawił to zawsze w tych samych warunkach - 4, 5 i 6 bieg, pomiędzy 2 a 2,5 tys. obrotów. Dźwięk o stałym natężeniu, trwa maksymalnie 5 sekund, znika natychmiast po puszczeniu gazu. I powoduje wibracje pedału gazu (to wydawało mi się najbardziej absurdalne). Dajcie znać, jak uda się coś zdiagnozować, ja u siebie będę nasłuchiwał dalej.
U mnie zrobili testy i wydruki z komputera....temat znany u mojego dilera i Fiat Polska. Wydruki i dane zostały wysłane do Włoch.
Mam do ciebie prośbę MarMarK zgłoś to do swojego serwisu.....czym więcej osób to zgłosi to lepiej.... może coś z tym zrobią.
Najlepiej wyślij mail do Fiat Polska