https://www.youtube.com/watch?v=yzzId65xGRY&t=237s instrukcja
To jest widok strony w wersji do druku
Ciekawa ta instrukcja nt kasowania inspekcji olejowej,ale czy to ta tajemnicza czynność potrzebna MA w prawidłowym działaniu po wymianie oleju?
Nie, to tylko kasuje kontrolkę zużytego oleju. Trzeba ustawić flagę wymiany oleju w ECU, takie jest moje zdanie.
Muszę sprawdzić,czy mam wskaźnik zuzycia oleju. W Chevi był konkretnie podany wskaźnik taka miarka oleju i procentowy wskaźnik ,na ile olej jest już zużyty,ale kasowało się normalnie-za pomocą przycisku reset
W 500X jest kontrolka (czy aktywna, tego nie wiem), wskaźnika procentowego nie ma. Być może MES coś może pokazać.
Zrobiłem jak na filmiku,tyle,że nie mam automata,więc zapłon bez włączonego sprzęgła i zapaliły się kontrolki . Depnąłem 3 razy do oporu pedałem gazu ,na końcu jest takie kliknięcie,ale nie zrobiło się nic na desce itd
Na końcu jest kliknięcie, bo jest "guzik" do zignorowania w manualu ogranicznika prędkości. W automacie dodatkowo kick down.
Podłączyłem ELM 327 BT -działa w różnych autach,a we Fiacie..nie. Program łączy się z ELM,ale ten nie łączy się z ECU. Pewnie trzeba zakupić jakiś z przekładanymi pinami?
Co do przeglądu ,to mała zagadka. Zapytałem w ASO ,czy jeśli wykupię pakiet EASY CARE ,to on obejmie przegląd 15 tyś km? Odpowiedziano mi ,że o ile przekroczę 10 tyś km od przeglądu do przeglądu ,to olej zostanie wymieniony. U mnie może się zdarzyć ,że wyjdzie 9900 km i wtedy wyszłoby,że zapłaciłbym ten pakiet,ale on by nie pokrył wymiany oleju. Co do wymiany np rozrządu,to w instrukcji jest,że jazda miejska lub/i trudne warunki to wymiana co 60 tyś/4 lata. U mnie wg mnie miejska,bo mieszkam tam,gdzie są tylko ograniczenia 50/40 km/h (odcinek 2 km gdzie jest 70 km/h nie liczę).Wg ASO warunki te spełnia tylko jazda ..taxi .Więc wymiana co 90 tyś km dla klienta takiego jak ja. Wychodzi na to,że instrukcja sobie,a właściwie pewne rzeczy (te kosztowne) są uznaniowe. Gdyby liczyć literalnie wszystko ,to przegląd od 15 tys km do 75 tys km z częściami wyjdzie średnio 860 zł-ujdzie,ale jeśli ASO zacznie omijać pewne rzeczy-jak ten 1 przegląd -to zostaną przeglądy 30 tys/60 tyś,a to już niekoniecznie opłacalne. Przegląd np 30 tys km z materiałami jest do wyjęcia za 1150 zł (poza ASO w nietanim,ale pewnym warsztacie wyszło mi 850 zł). Pytanie,czy 3 stówki nadłożyć warto ,czy nie. Niby dużo,ale gdyby (odpukać) coś,to serwisowanie w ASO może dopomóc . Nie mówię,żeby po gwarancji naprawiać auto w ASO ,bo to inny temat.
Wynik - opłacanie planu Easy Care może wyjść w miarę ok ,gdy robisz między przeglądami więcej niż 10 tys km ,robisz to tam,gdzie są wyższe koszty serwisowania,możesz odliczyć to sobie od kosztów(firma),w innym przypadku jest to średnio opłacalne.Na pewno zabezpieczy to przed wzrostem kosztów przeglądów w ciągu trwania pakietu Easy Care
Zakupiłem za 1290 zl dodatkową gwarancję Power Care na 5 lat/75 tyś km . Co ciekawe ,przeglądów nie trzeba robić w ASO,ale po pieczątkę trzeba przyjechać,udokumentować zrobienie przeglądu u innego mechanika (faktury itd) ,co da podstawę do wbicia przeglądu w gwarancję,ale koszt 200 zł ,więc chyba przez to zostaje zrobić przegląd w ASO,bo inaczej te 200 zł trzeba doliczyć do tej opcji tańszej co i jak ją ostatecznie podroży
A maximum care kosztuje 8 tys.zł na 5 lat i 150 tys.km , kupiłem power care na 200 tys.km i 5 lat dodtkowo dostałem za darmo po upomnieniu sie w czoraj darmowy asistance z rozszeżonymi warunakmi
Trzeba walczyć o swoje :)
W sklepie www.viaken.pl zaproponowali do kasowania przeglądów i komunikatów o wymianie oleju:
STN1170 ELM327 v3 Diagnoza OBD2 MS-CAN Ford
wraz z
Adapter MES do ELM KKL MultiEcuScan nr 3+5+6
zadałem pytanie dlaczego trzy różne i czekam na odpowiedź.
Tu powinno paść pytanie: "Po co do 500X adapter TYP 3?".
Multiecuscan - Diagnostics software for Italian cars - spis co i jak.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Ja pier... Na stronie MES dali baga. Napisali, że typ 3 do Uconnect, co nie jest prawdą:!: Uconnect jest obsługiwany adapterem typu 5, linia MSCan.
TYP 3 w 500X nie jest uzywany:!: Potrzebujesz adaptera typu 5 i 6, przy czym AlfaOBD np. z OBDLink MX potrafi z automatu przełączyć się na typ 5, więc przy użyciu tego softu używa się tylko adaptera typu 6. W MES obu.
Posłuchajcie takiej historii (w temacie kasowania inspekcji olejowej).
Żona przez rok zrobiła 4300 km (od wymiany oleju).
26 czerwca pojawiła się oczywiście ikona przpominająca o wymiane oleju. Auto jeździło tak miesiąc i 25 lipca wyjechaliśmy na wakacje.
Dzisiaj 8 sierpnia wróciliśmy i poszedłem osobiście "odpalić". Pięknie zakręcił po 2 tygodniach stania i o dziwo.nie świeci się już żółty klucz przypominający o wymianie oleju.
To tak ma być ?
No to miód na serce.
Kiedyś w serwisie powiedziano mi, że od chwili zapalenia kontrolki, po przejechaniu 700 km auto wejdzie w stan awaryjny. :roll: Utwierdził mnie w przekonaniu, że rzeczywiście tak jest, człowiek, który twierdził, że wrócił z duszą na ramieniu z drugiego końca Polski, bo jego firma ma podpisaną umowę akurat z tym serwisem.
Reasumując - po gwarancji nie ma czym się przejmować, bo kontrolka zaświeci się i zgaśnie po 1000 km, czyli będzie denerwowała jakieś 10 dni :cool:
Edit:
Po przejechaniu ponad 100 tys. km w 3 lata pożegnałem swojego Fiata - przesiadka na Qashqaia, również w dieselku 1,6dCi 4x4.
Porównując 2.0 Mjt i 1,6dCi to fiatowski silnik oszczędniejszy.
Komfort jazdy na korzyść Fiata, ale całość jednak na plus dla Qashqaia.