A ja mam trzeci :)
To jest widok strony w wersji do druku
A ja mam trzeci :)
Żarty żartami ale w instrukcji nie jest pokazane gdzie jest min i Max poziom oleju. Jak pamiętam to jest to ta splaszczona i "pokratkowana" część bagnetu. Ciągnąc temat instrukcji - brakuje mi info o min i Max prędkości na każdym biegu, min obrotów i optymalnych silnika z jakimi można się poruszac. Dane z czasów wyprzedzania na 4, 5 i 6 biegu też by się przydały.
Witam ,no to wychodzi że ja mam albo 1 albo 2:lol: dzięki.Fajno że jest poczucie humoru w narodzie Pozdrawiam Wszystkich Klubowiczów.
Józef
na tej części zakratkowanej bagnetu olej musi być przynajmniej do połowy tej kratki
No bez przesady Panowie, potrzebujecie instrukcji obsługi bagnetu :?: :powieszony:
Nie instrukcji obsługi bagnetu, ale określenia gdzie jest min i Max poziomu oleju. Wydaje mi się, że to chyba właśnie ta zakratkowana część. Powinno to być pokazane w instr.
To zakratkowane miejsce określa poziom oleju w silniku olej powinien być widoczny w tym zakratkowanym obszarze bagnetu
U mnie jest na tym zakratkowanym i nawet powyżej...
Jeśli powyżej, to jest za dużo.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
To jest ta część, do czego innego miałaby służyć? Do ozdoby? To jest tak naturalne, że nigdy w życiu nie przyszło mi do głowy w żadnym samochodzie zastanawiać się gdzie jest min., a gdzie max. Jedyny problem to był zobaczyć poziom, różne kolory się trafiają (niektórzy producenci dają plastikowe, lub nakładają plastikowe coś).
Pokazane w instrukcji nie jest, jest na korku :P
Fragment z instrukcji:
Jest słowo "wytłoczonymi", więc słabo doczytałeś :PCytat:
Wyjąć wskaźnik kontroli poziomu oleju
silnikowego, wyczyścić go szmatką
niepozostawiającą śladów i włożyć
ponownie. Wyjąć ponownie
i sprawdzić, czy poziom oleju
silnikowego zawiera się pomiędzy
punktami odniesienia MIN i MAX
wytłoczonymi na wskaźniku.
6500 km i nic mi oleju nie ubyło w Tipo...
Ale na wskaźniku żadne litery MIN MAX nie są wytłoczone, więc nie spinaj się tak ;)
A zakratkowana część wcale nie wygląda tak oczywiście, bo powyżej jej jest również podobnej długości część nie zakratkowana i
tak naprawdę nie wiadomo od razu która to część pomiarowa, bo obie mogłyby spełniać tą funkcję :)
Gdyby wskaźnik tak wyglądał jak niżej, to nie było by problemu :
Załącznik 26020
Bo widać, że tylko zakratkowana część jest wskaźnikiem.
Ale ten nasz wygląda podobnie, jednak nie tak czytelnie jak na zdjęciu powyżej. Jutro pstryknę zdjęcie to wstawię i się sam
przekonasz ;)
Ja już też przejechałem 5500 km i oleju nie ubyło :)
W 500X i Grande Punto jest taki sam bagnet jak na zdjęciu. W Tipo jest inny?
Podobny tylko tej sprężynki jest mniej, no jutro wstawię zdjęcie to zobaczysz.
W moim Tipo mam taki bagnet oleju :
Załącznik 26042
Jak widać, można się pomylić, szczególnie jeśli ktoś w poprzednich autach miał inne bagnety oleju, w których
nie występowało zakratkowane pole.
A w tym występuje zakratkowana część i niezakratkowana praktycznie równiej długości :)
Dla mnie cały ten bagnet to jakieś badziewie. jak sprawdzam olej to upaprany cały/wygląda ,ze dość mocno jest odginany przy wprowadzaniu do silnika/ a odczytanie poprawnie poziomu przy nowym czystym oleju to wyższa szkoła jazdy.Łatwiej i czytelniej odczytam poziom oleju w kosiarce niż w tym silniku.
No to wniosek taki, że musisz zrobić przeszczep na silnik od kosiarki :-)
Widziałeś innej konstrukcji bagnety? Chyba nie, bo gdybyś widział, to głupot byś nie pisał. Chcesz prosty bagnet? Jest w UNO, zapewniam, że też cały upaprany :-) A może fajniejszy jest plastikowy, żółty, z Puga 206?
Bagnet z Tipo jak najbardziej czytelny :-) Kratka jest od tego, żeby olej się na niej trzymał, więc od razu sugeruje, że to pole pomiarowe ;-)