To jest widok strony w wersji do druku
-
A ja sobie hak sam zamontowałem. Bedę miał czas to wrzyuce taki mały poradnik jak to zrobić w Tipo.
Niestety dzisiaj nie dam rady. Z ciezarowki wypadl pret zbrojeniowy i mi porysował dwoje drzwi i próg, musze sie teraz z ubezpieczalnią pobawić, bo sprawca mowi że to nie jego :)
-
7 załącznik(i)
Też tak zrobiłem montaż własny zakres , hak wypinany firmy Auto- hak Słupsk plus wiązka dedykowana 13 pin oraz wiązka dodatkowa do przyczepy kempingowej firmy Rrich Jaeger .
Załącznik 28760Załącznik 28761Załącznik 28762Załącznik 28763Załącznik 28764Załącznik 28765Załącznik 28766
-
Widać że złota rączka z ciebie:smile:. Zderzak i lampy są proste do zdemontowania czy są jakieś problemy???
-
Jaki masz moduł Jaegera ? Podłączane wszystko pod lampy ? Czy tylko przeciwmgielne , a sygnał do OBD pod CAN high i low ?
-
Otrzymałem informację od tej firmy od haków ze Słupska, że w ciągu kilku dni w ofercie pojawią się u nich haki do Tipo SW :)
-
Hm czy złota rączka :roll: mam jakiś tam dyplom ale to na marginesie . Z większych ingerencji to rozcięcie instalacji do świateł przeciwmgielnych a podłączenie oczywiście sygnał can pod gniazdo OBD . A przepraszam zapomniałem, jeszcze dołożenie jednego kabelka do modułu czujnika cofania i ot cała praca . Dla info instalacja podstawowa do gniazda 13 pin numer 748374 czyli oświetlenie przyczepy oraz po zalogowaniu przyczepy odłączenie czujników PDC , kamera działa oraz przełączenie świateł przeciw mgielnych tylko na przyczepę . Ciekawostką jest jeśli Tipo ma tylko włączone światła do jazdy dziennej przyczepa nie ma włączonych świateł pozycyjnych . Ja również zastosowałem wiązkę rozszerzającą nr 721077 która realizuje stały plus np na lodówkę , oświetlenie wnętrza oraz specjalny przekaźnik , który po przekroczeniu napięcia ładowania 13,6 załącza ładowanie akumulatora przyczepy a przy napięciu instalacji 12,8 , rozłącza ładowanie akumulatora
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Otrzymałem informację od tej firmy od haków ze Słupska, że w ciągu kilku dni w ofercie pojawią się u nich haki do Tipo SW
Do SW ma "od ręki" haki wypinane automaty WESTFALIA i BRINK tylko że drożej.
66pawel Ze zdjęć wydaje mi się , że Autohak robi swoją ramę , a mechanizm jest z BRINKA. Mam leżący do montażu w swoim hak BRINKA gdzie kula i mechanizm wygląda identycznie.
-
Ile kosztuje hak do SW? Pytałem w ASO o koszt montażu z ich hakiem, to odpowiedzieli, że do SW jeszcze nie montowali ale do sedana, albo HB jest to koszt około 1 800 zł. Nie orientuje się, ale podejrzewam że drogo. Pewnie sam sobie kupie hak i poproszę ich o montaż.
-
Cytat:
Napisał
otasz
Ile kosztuje hak do SW? Pytałem w ASO o koszt montażu z ich hakiem, to odpowiedzieli, że do SW jeszcze nie montowali ale do sedana, albo HB jest to koszt około 1 800 zł. Nie orientuje się, ale podejrzewam że drogo. Pewnie sam sobie kupie hak i poproszę ich o montaż.
zapłaciłem 1300 przy zamawianiu auta. Hak doszedł, okazało się że nie pasuje do SW. Zamówili BRINK automat, pasował. oczywiście nie dopłacałem.
-
Tak zgadza się rama firma Auto-hak Słupsk ,natomiast kpl. zestaw haka wypinanego to Holenderska firma ACS system BV . Z kosztów dla zainteresowanych hak kpl. 876 zł , wiązka dedykowana 411 zł , wiązka dodatkowa 168 zł . klik https://www.youtube.com/watch?v=CJx084V5bvM w Tipo wygląda tak samo . Zamontowałem najdroższą opcję za namową mojego młodego kierowcy ( syn ) i jestem zadowolony bo wizualnie wygląda super .
-
A co jest w tej wiązce dodatkowej?
-
Przewody masowy i plusowy 2,5 mm2 , podstawa i specjalny przekaźnik zwierający styki przy napięciu większym niż 13,5 V i rozwierający jeżeli napięcie spadnie poniżej 12,8 V. Służy do obsługi styków 10 i 11.
-
To ma służyć między innymi do ładowania akumulatora w kempingu?
-
Nie między innymi , tylko właśnie docelowo do ładowania aku w przyczepie.
-
I wszystko jasne, dzięki :)
-
Siemanko.
Ładnie ten montaż wygląda, widze że od razu na czarno tył zabezpieczyłeś :)
Ja najbardziej się namęczyłem z poprowadzeniem przewodu plusowego do przodu bo u mnie nie ma zadnej elektryki z tyłu.
U mnie wiązka jest standardowa czyli przecinanie przewodów, lutowanie i rurka termokurczliwa - moduł z autohaka.
Co do swiateł w przyczepie, u mnie się palą od razu jak otworze pilotem zamki (działaja razem z dziennymi) i kierunkowskazu również mrugają w przyczepe, nawet jak wszystko zgaśnie.
Co do świateł przeciwmgłowych, nie musiałem przecinać kabelka od zasilania swiateł w samochodzie, u mnie to działa tak:
1. Naciskam guzik od swiateł przeciwmglowych - zapalaja sie swiatla przeciwmglowe w aucie i przyczepe.
2. Znow naciskam guzik - swiatła w aucie gasną ale w przyczepie dalej się pala.
3. Znowu naciskam przycisk - zapalaja sie w aucie i w przyczepe.
4. Kolejne wcisniecie - gasną wszystkie przeciwmglowe.
Chyba sobie poszukam kiedyś przekaźnika co będzie po podniesieniu napięcia się włączał, ale zastosuje go tylko na pin 10 a na 9 niech będzie plus cały czas.
Może coś takiego: http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?...-napiecia-7nrp
Jedyne co mi się nie podoba w haku ze słupska to że po ciągnięciu przyczepy zeszło troche farby z kuli, a pod farba okazało się że powierzchnia kuli jest bardzo chropowata - też tak macie?
Może dziś wieczorem uda mi się napisać poradnik co i jak zamontować i zrobie osobny temat.
Pozdrawiam
-
Wiecie ile mi w Białymstoku w Konrysie krzyknęli za sam montaż haka? 750zl.... szok... zamiast przytulić 400jak inne ASO za montaż wolą nie przytulić 750zl... że też działa im taki model biznesowy...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Wiecie ile mi w Białymstoku w Konrysie krzyknęli za sam montaż haka? 750zl.... szok... zamiast przytulić 400jak inne ASO za montaż wolą nie przytulić 750zl... że też działa im taki model biznesowy...
Szczerze...? Nie chciało by mi się montować haka w SW z przeciągnięciem wiązki do przodu samochodu za 400,-. Sam montaż mechaniczny haka to praktycznie chwila, wyrzucasz tylne lampy , zdejmujesz zderzak i belkę , przykręcasz hak , wycinasz zderzak i po temacie. Zdecydowanie więcej roboty z instalacją. Jeżeli masz dobrą wiązkę i chcesz mieć pełną 13 , to musisz wyrzucić "tylko": Wszystkie plastiki w bagażniku z lewej strony (aż do samej góry bo wiązka idzie wysoko) wszystkie osłony progów i dolne osłony słupków. Jak wiązka bardziej uniwersalna to jeszcze plastiki z prawej strony bagażnika. I pozostaje już tylko podłączenie.
A spinki słabiutkie , łamią się nawet przy używaniu dobrych "wyjmaków" FACOM. Oczywiście spinek we Fiacie nie kupisz , występują tyko w kpl. z osłonami (nie wierzyłem i sam później szukałem w Eper , aż kupiłem w firmie Romix w W-wie). Piszę z własnego doświadczenia , bo sam zakładałemhak w swoim SW.
Lepiej więc , żeby mechanik dłubiąc palcem w nosie , wymienił klocki w trzech samochodach i zarobią te same pieniądze bez problemu i ryzyka połamania czegokolwiek i późniejszego kiepskiego spasowania wszystkich plastików.
-
mnie krzyknęli za hak z montażem 1400, ma być wypinany i ponoć tak zrobiony pod Tipo, że zderzak jest nie wycięty, jak odbiorę to opiszę sprawę
-
Hak będzie montowany w ASO Fiat?
Tipo HB ?
Sam jestem zainteresowany tym tematem pod bagaznik rowerowy ale to na przyszły sezon.
Fotki mile widziane.
Pozdr