Z przodu nad kolektorem wydechowym ten karbowany element przykręcony śrubkami klucz chyba 7 albo 8
To jest widok strony w wersji do druku
Z przodu nad kolektorem wydechowym ten karbowany element przykręcony śrubkami klucz chyba 7 albo 8
Filtr kabinowy mechanik wygrzebał z nad schowka po stronie pasażera. Filtr powietrza łatwo znaleźć-plastikowa pucha złapana na 3 śrubki 6. To co zaznaczyłeś to szabelka od sprawdzania poziomu oleju w silniku.
Filtr powietrza jest za schowkiem, trzeba go otworzyć normalnie i poluzować zaczepy, opadnie niżej i mamy filtr.
Co sądzicie o selenii z allegro ? 2l za 75PLN bez przesyłki? Chyba nie podróbki?
Dzisiaj byłem na przeglądzie na 15tys km(moje tipo ma niecałe 9,5tys km) cena tego przeglądu w wymianą oleju wraz z filtrem i myciem auta gratis wyniosła 441,72zł
Oprócz mycia i wymiany oleju oraz filtra jakie jeszcze czynności serwisowe są wykonywane przy tym przeglądzie? Ja też sobie powiedziałem że zrobię go tak około 10 tyś. km :)
Kontrola i ewentualne przywrócenie poziomu płynów w komorze silnika
Kontrola działania układu oświetlenia (reflektory, kierunkowskazy, światła awaryjne, oświetlenie komory bagażnika, wnętrza samochodu, schowka, lampki sygnalizacyjne w zestawie wskaźników, itd)
Kontrola działania układu wycieraczek/spryskiwaczy szyb i ewentualna regulacja spryskiwaczy
Sprawdzić stan i zużycie okładzin hamulców bębnowych tylnych
Sprawdzić stan i zużycie klocków hamulcowych przednich i integralności tarcza wskaźnika zużycia klocków
Kontrola emisji/dymienia spalin u mnie tego nie sprawdzali
Check position/wear of windscreen wiper blade
Sprawdzić, poprzez gniazdko diagnostyczne, działanie układów zasilania/kontroli silnika, emisje i, dla wersji/rynków, gdzie przewidziano, zużycie oleju silnikowego
Wymienić olej silnikowy i filtr oleju
Wymiana wkładu filtra powietrza u mnie był czysty
Wymienić filtr kabinowy też był czysty
Jak filtry były czyste to rozumiem że nie wymienili ? :)
A powiedz mi czy przykładają się do tego przeglądu i robią to tak solidnie i z zaangażowaniem czy raczej na odwal się i po łebkach ?
Filtr kabinowy i filtr powietrza miałem czyste więc ich nie wymieniali:smile:. Niestety nie stałem przy mechaniku więc nie wiem czy przykładał się do mojego przeglądu. Bardzo irytuje mnie to że nie można być przy mechaniku podczas gdy on zajmuje się naszym autem. Jak minie okres gwarancji to chyba przestanę jeździć na serwis i będę robił podstawowe naprawy czy wymiany oleju samemu. Poprzednie auta serwisowałem z moim tatą i zawsze byłem pewien jakości wykonania wszystkich napraw.
Szyby nie parują i nic nie śmierdzi. Podobno wyciągnęli filtr kabinowy i przedmuchali go sprężonym powietrzem .
Jeżeli tak zrobili, to pozostaje tylko pogratulować :roll: Nie wiem, gdzie w Tipo jet ten filtr, ale jeśli tak samo się go wkłada jak w Grande Punto, to po tej operacji jest on totalnie nic nie wartym wygniecionym śmieciem - o ile montaż taki sam jak w GP. Sprężone powietrze też mu nie pomogło - od silnika też przedmuchujecie? To się wymienia i tyle.
No musiał bym sprawdzić jak naprawdę wygląda ten filtr kabinowy ale nie wiem gdzie się on znajduje. Pewnie gdzieś za schowkiem pasażera. Byłem właśnie zobaczyć gdzie jest ten filtr kabinowy ale nic nie ustaliłem bo nie wiem jak wyciągnąć schowek przed pasażerem. Może ktoś z kolegów wie jak to zrobić??? A może filtr kabinowy jest w całkiem innym miejscu np: na podszybiu
Kabinowy można przedmuchac tak jak w maszynach poza wyjątkiem jak jest już zabity lub zmieniona struktura.
Otwierasz schowek.
Na końcu schowka po lewej i prawej stronie są takie odbojniki. Trzeba je wyciągnąć do wnętrza schowka.
Zacznij od prawego - bo łatwiej wychodzi i będziesz już wiedział jak zabrać się za lewy odbojnik.
Do lewego odbojnika, aby go zdjąć można sobie pomóc łyżką, aby podważyć odbojnik od wnętrza schowka.
Jak już zdejmiesz odbojniki, to bardziej otwórz schowek.
Jeszcze trzeba linkę odpiąć, to taki amortyzator na lince, aby schowek się płynnie otwierał.
Ta linka ma na końcu zaczep, jak się przyjrzysz to zauważysz jak ją odczepić od schowka, spokojnie nic się
nie bój, linka nie ucieknie.
I już otwierasz schowek na pełną oścież.
Za schowkiem jest klapka od filtra, naciskasz na zaczep i otwierasz klapkę. Za nią jest filtr kabinowy.
Tak, robiłem to własnoręcznie. Chciałem zobaczyć gdzie jest filtr i jaki :) Bardzo prosta czynność ogólnie.
Wyjęcie filtra i jego włożenie jest proste i bardzo łatwe. - każdy da sobie z tym radę.
Trudniejsze jest wyjęcie tych odbojników ze schowka, szczególnie z lewym - ale wystarczy jakaś łyżka lub jakiś wyjmak plastikowy
aby podważyć ten odbojnik z lewej strony schowka. Oczywiście przy tym nic nie można popsuć.
Dzisiaj ładna pogoda to może wam nagram filmik jak się dostać do filtra krok po kroku i wstawię na forum :)
To amatorski filmik z wymiany filtra kabinowego gotowy (trochę się głos rozjechał, ale mam nadzieję będzie film zrozumiały ) :
https://youtu.be/LNql2Q8M-po