Przecież go wzmocnili w stosunku do Sedana. To chyba dobrze.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To jest widok strony w wersji do druku
Przecież go wzmocnili w stosunku do Sedana. To chyba dobrze.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ok, dzięki za wyjaśnienie, mam nadzieję że nie będę miał okazji sprawdzać wytrzymałości sedana.
Różnica w może wynikać z wyposażenia, sedan zaczyna się od wersji bieda, a HB ma być dostępne od wersji jednej wyżej. do tego jak wiadomo robione są na takiej samej płycie podłogowej, więc różnicy nie będzie. wyniki są dla mnie takie jak się spodziewałem. obejrzyjcie sobie 301 jak się składa to będzie widoczna różnica między autem a autem.
pozdrawiam
doda jeszcze, że płyta podłogowa jest produkowana z stali wzmocnionej aby była sztywniejsza. taka sama jest dla jeepa jak dobrze pamiętam.
Hatchback ma pewno był wzmacniany pod testy , bo takie były założenia Fiata że ma przyzwoicie wypaść. W sedanie nie było takiego ciśnienia bo nie miał być sprzedawany w całej Europie. Nie bez powodu nie robili na nim crash testu choć już długo jest w sprzedaży.
Na niektóry rynki hatchback tez będzie w wersji golas np. Francja, Turcja itd także ta teoria jest nietrafiona.
Jeśli dla kogoś bezpieczeństwo jest priorytetem to powinien poczekać na premierę pozostałych wersji nadwoziowych w Polsce.
Nie oszukujmy się 1150 kg wagi na tak spory samochód to bardzo mało a niska cena uniemożliwiała użycie drogich i lekkich materiałów. Tipo z założenia nie było projektowane jako super bezpieczny samochód i dobrze - dzięki temu nawet z podstawowym benzynowym silnikiem w miarę daje radę , jakby ważył pod 1300 kg już by nie było tak wesoło.
A macie jakieś źródło dot. tego, że hatchback jest wzmocniony?
Wzmacniany czy nie wzmacniany, sedan, hatchback, kombi, czy SUV innych renomowanych marek Audi, Volvo - każdy samochód z poduszkami i kurtynami jest bezpieczny ale do około:
- 90 km/h przy uderzeniu czołowym w nieruchomą przeszkodę
- 65 km/h przy zderzeniu czołowym z innym pojazdem jadącym w przeciwnym kierunku.
Nie ma się co oszukiwać - obejrzyjcie crash testy innych samochodów, w tym wspomnianych dużych SUV-ów. Wszystkie samochody wyglądają podobnie przy testowanej nominalnej 64 km/h i 50 km/h w testach zderzeń czołowych.
Panowie - rozsądek - to jedyna miara bezpieczeństwa. Myślicie że 5 gwiazdek uratuje komuś życie przy zderzeniu czołowym przy prędkości około 120-130 km/h?? Bądźmy realistami i nie podniecajmy się wzmocnieniami, większa o kilkanaście kilogramów wagą hatchbacka. Szerokiej drogi!
Nie przesadzajmy że sedan taki lichy, nie chce mi się wierzyć że po crash teście skończy się na bagażniku.
Różnica w masie własnej pojazdu między hatchbackiem, a sedanem pewnie wynika z innego pakietu wyposażenia. Raczej nie ma tutaj dodatkowych elementów, bo auta produkuje się na jednej płycie podłogowej.
Nie przesadzałbym też z ocenami. Po obejrzeniu wideo z crashtestu stwierdzam, że konstrukcja zachowała się dobrze. Już na "onetowskich" portalach - czytaj należących do niemieckich podmiotów - widziałem tytuły o fatalnych wynikach Fiata Tipo. Trochę śmiać mi się chciało jak to widziałem. Za dobre pieniądze otrzymujemy auto, które spełnia dzisiejsze standardy bezpieczeństwa. Pamiętać też należy, że dodatkowe punkty, a w efekcie gwiazdki otrzymuje się przez zastosowanie systemów bezpieczeństwa aktywnego i biernego.
Przykładowo - Volvo wymyśliło maskę, która podczas uderzenia w pieszego wystrzeliwuje lekko w górę (to akurat prawda), aby uderzony pieszy miękko położył się na masce. Taki system - dla założenia - daje dużo lepszy wynik w kwestii bezpieczeństwa pieszych. Pozwoliło to auto przeskoczyć z 4 na 5 gwiazdek. I teraz takie auto przy zderzeniu z innym pojazdem nie zachowa się tak samo, gdyby miało 4 gwiazdki, pomimo, że oficjalnie ma 5.
A dzisiaj widziałem ładne Tipo. Chyba bogata wersja, bo grill w chromie, ładny taki ciemnoczerwony kolor metalic. Za nim jechała A4 B7 i powiem szczerze, że Tipo w mojej ocenie ma ładniejszą stylistykę.
Jeśli myślisz,że sam Marchionne pisał do mnie w tej sprawie to muszę Cię rozczarować :). Śledzę temat Tipo na różnych stronach i forach od co najmniej roku , także takie informacje nie mają oficjalnego potwierdzenia i sceptyk może nazwać to plotkami. Widać jednak, że mają one potwierdzenie w faktach.
Sedan powinien być cięższy od hatchbacka, gdyż jest znacząco dłuższy i to o jakieś kilkadziesiąt kilo a jest dokładnie na odwrót. Nawet jeśli brać pod uwagę ewentualną różnicę w wyposażeniu między Tipo i POP to regulacja elektryczna lusterek i podnoszący się fotel kierowcy nie podniósla wagi o kilkadziesiąt kilo.
Oczywiście wzmocnienie Hatchbacka było pewnie po to, żeby doszło parę procent w poszczególnych ocenach i nie oznacza, że Sedan jest niebezpieczny, bo główna konstrukcja jest taka sama. We wcześniejszych testach dostał by pewnie i tak wysokie noty ale w nowym standardzie NCAP o dobry wynik jest bardzo trudno.
Fakt, że konstrukcja nowych samochodów jest dużo solidniejsza niż starych modeli udowodnił ostatnio zderzenie czołowe podczas akcji żnicz 2016. Nowy Superb zderzył się z kilkunastoletnim Audi gdy ten wyprzedzał kolumnę samochodów przy dużej prędkości - W Supebie kierowca i pasażer wylądowali w szpitalu- w Audi w czarnych workach.
To nie był najnowszy Superb, tylko jedna genwracja do tyłu od aktualnego. Co do Audi to było to A4 B5, więc już starsza konstrukcja.
Ciekawe i pouczające...dobrze pamiętam te tytuły "Kiepski wynik Tipo" na niemieckich portalach typu onet ,interia....tam ciepło pisze się tylko o skodzie, vw ,audi.Niestety rzetelnych dziennikarzy tam nie ma....
Lubię filmy tego gościa, a ten film jest najlepszy jaki nagrał, brawo ! [emoji1]
Ja właśnie na drodze boję się tych wszystkich nowoczesnych aut naszpikowanych elektronika która wyłącza myślenie kierowców. Najgorszy taki "uśpiony" kierowca w aucie pełnym asystentow jazdy.