To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Zakup Cromy 1.9 -
Cytat:
Napisał
Bulka159
Aluminiowy przedzmianowy bezproblemowy powiedzmy oraz plastikowy pozmianowy w którym dochodzi do urwania klap i zniszczenia silnika.
tapnięte z s7
Koledzy jeszcze Was dopytam o ten plastikowy bo takowy mam, czy na tym plastikowym widać cokolwiek gdziekolwiek czy są te klapy czy są już usunięte? Czy nie widać nic i trzeba rozebrać żeby zobaczyć, bo jak byłem u mechanika z inną awarią i tak my sobie gadali na luzie o tych silnikach w Cromie to ten mechanik jest pewny i TWIERDZI, że ich już nie mam. Zaglądał z tyłu silnika (od grodzi kabiny). Patrzył, oglądał i wkładał lusterko, świecił latarką i naprawdę stwierdził że ich już nie mam. Może jest tam jakiś ślad po robotach przy tych klapach. Macie jakąś wiedze na ten temat? Są jakieś ślady czy ich nie ma?
-
Klapy są zarówno w starych "aluminiowych" kolektorach jak i w "nowych" plastikowych. Różnica polega na tym, że w nowych nie widać mechanizmu sterowania klapami, bo wszystko jest zamknięte w plastikowym odlewie. Rozbierałem oba typy i widziałem je na własne oczy:)
Niestety w obu przypadkach jest to dość nieszczęśliwe rozwiązanie i sugerowane jest wymontowanie kolektora, sprawdzenie stanu klap oraz wyczyszczenie kolektora przed założeniem. Przy okazji sugeruje usunięcie i wyprogramowanie klap. Przy działającym zaworze EGR oraz odmie, cały kolektor pokrywa się mazią, która z czasem doprowadzi do uszkodzenia klap, a w najgorszym wariancie - ich urwania.
-
Ja też mam plastikowy i klapy miałem. Nie widać listwy sterującej bo tak jak napisał kolega CzarnyGD - jest schowana a sterowanie podobno jest gdzieś na dole i ciężko zobaczyć. Tak więc najlepiej kolektor zwalić, sprawdzić mocowanie klap i sterowanie, wyczyścić no i tu już indywidualna decyzja - założyć z klapami albo wyrwać klapki i założyć bez. Osobiście pierwszą i narazie jedyną wizytę u mechanika zaliczyłem właśnie w celu wywalenia klap.
Pozdrawiam.
-
tak BTW - w przyszłym miesiącu moja będzie do sprzedania ( termin odbioru nowego auta mam między 2 a 30 listopada - więc gdzieś tak..) A aktualnie robię turbo więc ten kto kupi będzie miał świeżo po regeneracji.
-
Cytat:
Napisał
zino
Nie widać listwy sterującej bo jest schowana a sterowanie podobno jest gdzieś na dole i ciężko zobaczyć.
ale gdzie na dole? Ciężko zobaczyć, czyli gdzieś to widać ale gdzie? domyślam się że z tyłu bloku tylko czy to widać czy nie