To jest widok strony w wersji do druku
-
1 załącznik(i)
Rafał ma rozwiązanie Twoich problemów. sprawa na prawdę banalna. roboty jak silnik jest zimny, na gorącym też można robić bo przetestowałem, to raptem jest max na 5 minut.
pod EGR-em masz czarną puszkę do której doprowadzone są 2 przewody. odpinasz te przewody. dolny zejdzie bardzo gładko, górny ze sporym oporem. odkręcasz puszkę. przykręcona na 2 śrubki, klucz 10 mm. nawet nie wyjmujesz tylko obracasz ją o 180 stopni i przykręcasz ponownie. podpinasz przewody i cieszysz się pełną mocą auta.
nie miałem kompa żeby logi wykonać. zrobiłem jednak jazdę próbną. banan z twarzy nie schodzi.
mało prawdopodobne, ale gdybyś miał problemy z przełożeniem tego to mogę pomóc.
poniżej zdjęcie elementu o którym pisałem. trochę tam ciasno. strona gdzie są 2 cycki to góra, dół jest z 1 cyckiem
Załącznik 24344
-
Kolega maka131 zdradzi co to za tajemnicza puszka pod EGR-em czyżby odpowietrzenie korby bo nie mam pojęcia :confused:
-
niestety nie wiem jak to ustrojstwo się fachowo nazywa. jeden z tych przewodów które tam są przyczepione idzie do pompy VAQ, chyba tak się ona nazywa. jest przykręcona do pokrywy zawodów, po przeciwnej stronie co rozrząd, napędza ją jeden z wałków rozrządu. drugi wężyk prowadzi do zaworka sterującego pracą turbiny, steruje gruszką.
ja po naprawie silnika odwrotnie to zamontowałem. niestety pasuje bardzo ładnie w obydwie strony ale tylko w jedną stronę działa. miałem identyczne problemy jak Rafał i nawet logi podobnie wyglądały. po przekładce jakby auto ktoś podmienił.
zaciekawiony Twoim pytaniem znalazłem ten element. jest to zbiornik podciśnienia
na tej stronie ePERa jest to olement nr 6. nr OEM 51758382
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?S...LL_LIST_PART=0
-
Hmm.. albo czegoś nie kumam albo w tej teorii jest slaby punkt.. Skoro działało a teraz nie działa, i nikt jej nie ruszył, to jakim cudem ta puszka miałaby się odwrócić tak samoistnie?
-
kojarzyłem że chyba miałeś kolektor dolotowy zdejmowany, pomyślałem że został odwrotnie założony.
jeśli nie był zdejmowany to sprawdź czy się nie przytkał lub czy któryś z węży się nie wysunął.
-
Był wymieniany, ale po wymianie przez co najmniej pół roku było dobrze, a potem zaczęło nawalać. Gdyby bylo źle założone, zapewne nie dzialaloby od początku