To jest widok strony w wersji do druku
-
Przeczytałem ten wątek o wtryskach . Wynika że ten który daje korektę na plus nie podaje paliwa . Suma wszystkich korekt powinna wynosić zero. Co do kodowania zdania są podzielone . Jutro założe mój poprzedni wtrysk i odczytam korekty
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
No właśnie ten mechanior nie budzi mojego zaufania co do diagnozy . Nie mogłem być przy nim niestety .
Też myślę że ten dym ma coś wspólnego z problemem nierównej pracy. Bo jedno i drugie w tym samym czasie się pojawiło
-
a w jakim stanie masz klapy wirowe w kolektorze ssącym?
Tam są 4 klapy, po jednej na każdy cylinder. Jeśli jedna się zablokowała, to może zaburzyć dopływ powietrza do cylindra co z kolei prowadzi do niepoprawnego spalania w danym cylindrze i może skutkować próbami korygowania paliwem przez ECU. Warto na to zerknąć (co zapewne by się wiązało z leżącą listwą - nie wiem czy masz wersję poliftową czy przed, bo w 2008 była granica, jeśli poliftowa - listwy nie widać, jeśli przedliftowa - jest dobrze widoczna)
Wpływ klap jest szczególnie widoczny na niskich obrotach - a ty jak rozumiem najgorsze objawy masz właśnie wtedy - stąd moje zainteresowanie nimi
A dym - naprawdęsprawdź szczelność wydechu i kolektora ( + ew chłodniczki spalin). Cokolwiek by się nie działo w cylindrach - dymić to może z wylotu rury wydechowej, a nie z jej elementów...
-
Podstawowe pytanie, czy zakodował wymieniony wtryskiwacz w komputerze ?
-
Cytat:
Napisał
zaviaseq
Podstawowe pytanie, czy zakodował wymieniony wtryskiwacz w komputerze ?
To jest oczywiste (i czy zrobił to dobrze ).
Myślę raczej o tym co gdyby sie okazalo że zrobił to dobrze...
-
U mnie listwy nie widać.mam wersję poliftową . Robiłem test tych klap w MES i żadnego błędu nie było. Słychać było że chodzą .
Z tym kodowaniem to jak mogę go sprawdzić ? Raczej nie wierzę że to robił
http://www.wtryskiwacz.com/wtryskiwa...ail-bosch.html
Piszą tu że korekty mogą się wahać od -5 do +5 i to jest w normie
-
Na wtryskiwaczu masz wybity numer. Ściągnij osłonę i porównaj z opisem w MES. Na samym dole masz, w zakładce parametry "kod wtryskiwacza 1"
-
Ok sprawdze
Wtryskiwacz nr1 ma wpisany kod od starego wtryskiwacza . Czyli nie kodował go wogóle
-
9 znaków. Jak nie wpisał to sam sobie wprowadź w zakładce regulacje, "kod wtryskiwacza 1".
Czasami trzeba kilka razy zapisać, tak więc po zapisie odłącz i podłącz się jeszcze raz i sprawdź.
Najlepiej zrobić to kabelkiem kkl, ale może się uda
P.S. Zmień "mechanika" bo nie ma pojęcia w ogóle o tym co robi
-
Ok. Teraz nie dam rady. Jutro to ogarne . Dzięki za info
Łączę się właśnie tym kablem od viakena elm 327 v1.3
Zauważyłem . Auto już mam u siebie ;-)
-
Jaki masz przebieg i czy klapy wirowe były usuwane z kolektora?
-
310 tys przebiegu. Auto cały czas serwisowane w serwisie fiata więc raczej nie były usuwane. Jestem drugim właścicielem mam całą historię serwisową auta od momentu kupna
Tak się zastanawiam nad tym kodowaniem. Czy możliwe jest ,że jeżeli nie wprowadził kodu nowego wtrysku to komputer traktuje go tak jak by wogóle zmiany nie było?
-
Ciężko powiedzieć. Wydaje mi się że po wpisaniu nowego kodu należałoby dodatkowo wykonać tzw. reset adaptacji w zakładce testy lub regulacje (nie pamiętam dokładnie).
-
Nie trzeba robić resetu. Wpisujesz nowy wtryskiwacz i tyle. W tych 9 znakach są jego wszystkie parametry wtrysku
-
Cytat:
Napisał
radek_p14
Jaki masz przebieg i czy klapy wirowe były usuwane z kolektora?
A ja czekam az padnie podpowiedz ze klapke urwalo.. ogarnij wtryski a nastepnie zrob ponownie logi.
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
scrabit
A ja czekam az padnie podpowiedz ze klapke urwalo.. ogarnij wtryski a nastepnie zrob ponownie logi.
Przy tak wysokiej korekcie to jest duża szansa że klapa jest w silniku.
-
Urwało jak urwało, ale mogło zablokować. Z jakiegoś powodu zainteresowano się wtryskiwaczem na samym początku - wprawdzie trafił na mechanika-barana ale coś musiało się z autem dziać że wogóle zainteresował się tematem.
-
W plastikowych predzej sie urwie.. a jak wpadla i narobiła balaganu to kompresje na tym cylindrze szlag trafil.. korekta bedzie wysoka
-
A więc tak. Wtrysk zakodowany. Jest taka zmiana że teraz korekty na tym wtrysku się zmieniają przy dodaniu gazu. Nstomiast nadal na jalowym mam +5 na pierwszym cylindrze Przy rozgrzanym silniku zeszło do 4,8. Silnik nadal nierówno pracuje . Jak się dobrać do tych klap żeby sprawdzić ?
Po kodowaniu korekty na pierwszym cylindrze się zmieniają od +5 do 0,8 przy dodaniu gazu. Na jalowym przy roxgrzanym silniku mam 4,6-4,7 na pierwszym cylindrze
-
Zmierz kompresje, jak nie będzie kompresji na którymś cylindrze to jest duże prawdopodobieństwo, że w tym cylindrze jest urwana klapa.
-
Druga metoda - zainwestować w, albo pożyczyć od kogoś kto ma mały ale przyzwoity endoskop techniczny (taka kamera z diodami led na kablu, podpinana przez USB do kompa, pozwalajaca zaglądac do środka jakichś zamkniętych przestrzeni przez otwory), zrzucić na chwilę egr i przez jego wlot do kolektora wpuścić kamerę i obejrzec od środka kolektora obecność i stan klap. Ale trzeba trochę zręczności i .. trzeba wiedzieć czego się szuka.
Dodatkowo pozwala to ocenić stan klap (jesli powyginana - to ryzyko urwania więc trzeba szybko robić)