Zmień komputer na inny, chyba, że kabel jest uszkodzony.
To jest widok strony w wersji do druku
Zmień komputer na inny, chyba, że kabel jest uszkodzony.
Jakim kabelkiem się łączysz?
Wysłane z mojego Chińskiego turbo groszka przy użyciu Tapatalk
A czy pod obecne auto już kiedyś udało Ci się podpiąć?
Przed wymianą dysku w laptopie mogłem się podpiąć pod ecu,abs czy poduszki.Miałem wtedy ustawienia z alfaholików ,a linku do tego tematu nie mogę znaleźć,dlatego pytam się tutaj.
Teraz jeszcze raz podpinałem się to wyskoczył błąd sprawdź port com i ustawienia portu szeregowego.
Port com musi być taki sam w menadżerze urządzeń jak i FES może zmieniłeś tylko w jednym miejscu. Tam w ustawieniach FES można zrobić jakiś test czy synchronizację, próbowałeś to robić?
Podeślij mi na priv jeszcze raz screen z ustawień w menadżerze i w FES
a na pewno dobry typ interfejsu wybrałeś? nie mogę sprawdzić jak jest to u mnie, nie mam dostępu do kompa ani instrukcji.
Wyłącz na komputerze wszystkie usługi z rodzaju antywirusów czy bezpieczeństwa jak pakiety typu Avast, BitDefender czy ESET. Dziwne, ale możliwe, że coś wycina.
Po drugie, skąd masz sterowniki do tego kabla?
Czy możesz podrzucić screenshoty z menadżera urządzeń, ale z zakładek Ogólne i Sterownik.
win mi padł,jutro go wgram,na nowo zainstaluje jeszcze raz fes i zobaczymy czy się wtedy podepnę. sterowniki do kabla wezmę stąd http://viaken.pl/download.php?lang=pl&nadrzedny=58 wtedy miałem zainstalowane te drugie.
sorry za post pod postem.nowy win 7 32bit
sterowniki od kabla automatycznie zainstalowane przez winZałącznik 24004Załącznik 24005 FES 2.6 PL(ustawienia takie same jak parę postów w górę na zrzutach) jak teraz nie pójdzie wgram sterowniki do kabla od viaken.
a tutaj win 7 64 bit.sterowniki od viakenZałącznik 24010Załącznik 24011Załącznik 24012Załącznik 24013Załącznik 24014Załącznik 24015
Pobierz nowszą wersję, nawet darmową i tam w opcjach będzie coś takiego jak test interfejsu.
To sprawdzi połączenie komputer - kabel (nie musi być podpięty pod złącze OBD w aucie).
Załącznik 24016
Załącznik 24017 wyskakuje tylko takie coś
Tym screenshotem trochę wprowadziłem w błąd. Wybierz typ interfejsu i dopiero wtedy skanowanie.
proszę Załącznik 24019 a jak robię test Załącznik 24020
Czyli masz coś nie tak z komunikacją między komputerem, a kablem z układem scalonym. Najpewniej to wina kabla. Sterowniki się instalują i widać bez wykrzykników (czyli widoczne jest urządzenie "translatujące" Serial na USB), ale samo połączenie, próba wysłania próbki danych do kontrolera w kablu, się nie udaje. Jak dobrze pamiętam tam powinien być układ z serii PIC18F2480 i to on odpowiada z komunikację z CANem. Czyli to, że widzisz kabel w Menadżerze urządzeń oznacza, że ukłąd FTDI działa dobrze, ale coś między tym FTDI a układem mikrokontrolera (ten PIC) już nie jest dobrze lub sam mikrokontroler szwankuje. Może też być jakiś zimny lut gdzieś po drodze (może pomóc przegrzanie gorącym powietrzem z lutownicy na gorące powietrze). Najprościej to zmień kabel na inne egzemplarz i wtedy spróbuj. Może ktoś ma pożyczyć na próbę ze znajomych?
właśnie dzwoniłem do kolegi koło 19 będę miał kabel i zrobię szukanie interfejsu.
kabel pożyczyłem,podłączyłem,sterowniki zainstalowałem Załącznik 24022
teraz nie mam rzadnych portów com.