To jest widok strony w wersji do druku
-
4 załącznik(i)
Witam All w zeszłym tygodniu wymieniałem u siebie rozrusznik (jeszcze o dziwo oryginalny siedział) problem się zaczął już jakijś czas temu krówka ciężko odpalała i puszczała niebieskiego bąka przy rozruchu,po wymianie kręci lekko jakby w ogóle nie było silnika i pali od strzału bez dymka.
Krótki tutorial z wymiany,demontujemy osłonę pod silnikiem torx T25 10 śrubek,potem z dołu silnika odkręcamy 1 śrubkę M8 klucz 13 i jeszcze odkręcamy mocowanie przewodów z chłodniczki oleju,teraz przechodzimy do góry silnika,ja u siebie zdemontowałem separator oleju (odmę) i odkręciłem od silnika blachę mocującą odmę 3 śrubki,2 są na klucz 10 (M6) i jedna na klucz 13 (M8)po tym zabiegu mamy piękne dojście do rozrusznika i przewodów zasilających rozrusznik i alternator, odkręcamy 2 śrubki M8 klucz 13 z górnej części rozrusznika,cofamy mocowanie(blaszka)do której są przymocowane przewody z chłodniczki oleju,wyciągamy stary rozrusznik i czyścimy papierem ściernym 800 przewody dodatnie z akumulatora i alternatora w odwrotnej kolejności montujemy nowy,u mnie cała operacja zakończyła się w 5h wraz z wymianą świec żarowych NGK 4szt. o dziwo ładowanie alternatora podskoczyło z 14.28v do 14.40v (bez obciążenia)
Załącznik 39701
Załącznik 39702
Załącznik 39703
Załącznik 39704
Filmik z pierwszego startu po wymianie
https://www.youtube.com/watch?v=Sz_FdIp4de8
-
Witam, dalej w temacie, wymieniłem rozrusznik na nowy po trzecim sprawdzającym odpaleniu rozrusznik nie wyłącza się, cały czas pracuje i nie jest zazębiony z wieńcem na kole zamachowym. Musiałem rozłączyć klemę. Co może być przyczyną? Przy pierwszych 2 startach wszystko było OK.
-
Bendix lub przekaźnik nim sterujący się skleił...
-
9 załącznik(i)
Problem rozwiÄ
zany. Rozrusznik kreci.Auto odpala od strzaĹa.Jest teĹź nowy akumulator.Problem byĹ w stacyjce.Po lekturze forum znalazĹem post o podobnej awarii.PomogĹo czyszczenie stacyjki.
Kilka zdjÄÄ z naprawy.
Załącznik 43318
Załącznik 43319
Załącznik 43320
Załącznik 43321
Załącznik 43322
Załącznik 43323
Załącznik 43324
Załącznik 43325
Załącznik 43326