FES- Fiat Ecu Scan MES - Multiecuscan programy diagnostyczne.....
To jest widok strony w wersji do druku
FES- Fiat Ecu Scan MES - Multiecuscan programy diagnostyczne.....
Tak jak piszą koledzy wyżej. JTDM/MJTD czy inne kwiatki z literką M, można sprawdzić korekty wtrysków w programie diagnostycznym i robi się to na ciepłym silniku (najlepiej po trasie) i na wolnych obrotach, wartości powinny być jak najbliżej zera tj.:
1cyl: -0.27
2cyl: 0.16
3cyl:-0.16
4cyl: 0.27
Wtedy jest jak najbardziej ok i nie ma się do czego przyczepić. Pary cylindrów tj 1 i 4 oraz 2 i 3 powinny się wyrównywać. W praktyce rzadko kiedy zdarza się że jest idealnie i są rozjazdy np -1.30 na 1 cyl i 0,6 na 4 wtedy trzeba się tym zainteresować i zastosować np olej 2T lub coś do czyszczenia wtrysków (olej 2T dobrze smaruje pompke cr) powyżej wartości 2.0 na jednym z cylindrów kwalifikuje wtrysk to regeneracji (najczęściej wymiana końcówki i czyszczenie w ultra dźwiękowej pomaga)delikatne rozjazdy można sobie darować i wlać lepszego paliwka.
W silniku JTD niestety nie da się już tego sprawdzić tak łatwo na komputerze...znaczy, nie da się i koniec :D wtedy trzeba robić test przelewowy...obrazuje się to podobnie jak test komputerowy.
FES- fiat ecu scan
MES- multi ecu scan (więcej możliwości)
Wszystko jest w dziale download.
Jak sprawdzić ?? jeśli masz silnik 16V MJTD lub 8V MJTD to możesz to zrobić łatwo:
ecu-->engine-->EDC16-->Parametry-->Zaznaczasz 4 punkty o nazwie "Korekta wtrysku cylindra np.1"
I dalej sobie poradzisz :)
Co do logów.
Przepływka max powinna pokazywać powyżej 1000mg i powinno spaść na ~800mg i do 4000obr powinno się tak trzymać. Docelowym nie ma się co sugerować zbytnio.
turbinka do 2000obr powinna lekko przeładowywać a potem kreski powinny się utrzymać w miarę równo. Każdy skok na kresce w dół trzeba interpretować jako zacinające się łopatki lub niesprawny zawór VGT lub nieszczelność w układzie podciśnienia.
a który program lepszy bo mam obydwa fes czy mes??
Wszystko jedno...do logów ci cudów nie potrzeba...zrób w Fesie
Kolego "cenioormo" trochę w błąd wprowadzasz innych bo korekta wtryskiwaczy jest po to , aby wyrównać obroty silnika ,a wcale nie musi świadczyć o niesprawności wtryskiwaczy.
Dokładnie. Korekta na + nie jest korektą jednoznaczną, ponieważ może świadczyć zarówno o przytartym wtrysku, ale również o gorszej kompresji danego cylindra. I pamiętajmy, że olej 2T nie jest lekarstwem na wszystko ;)
kolego boch co to za olej 2t?? nie słyszałem jeszcze o takim oleju?? po co do czego dlaczego??
no własnie co za olej 2 t i gdzie go można kupić tzn w czy mozna w sklepie motoryzacyjnym czy trzeba gdzieś na necie szukać???
Nie miałem na myśli + 2 czy -2 :) wybaczcie że może trochę wprowadziłem w błąd bo w pracy byłem i nie miałem czasu na inne wyjaśnienie tego :) oczywiście macie racje i to miałem na myśli lecz nie ważne ile jest na plus czy minus ważne że wiesz że ten i ten wtryskiwacz już może nie domagać :) a im większe korekty na danym cylindrze w porównaniu do reszty tym gorzej.
Dokładnie zgadzam się w 100% ale zaczyna się od dania pacjentowi znieczulenia, a potem wyrywania zęba, nie na odwrót :) czuli sprawdzasz w 1 kolejności wtrysk z domniemaniem że cała reszta jest ok, co innego jeśli to nie pomoże.
Olej 2T jest stosowany do silnika dwu-suwowego w celu smarowania cylindra, olej 2T potocznie jest nazywany mixolem. W silnikach diesla z systemem CR( i nie tylko) dolanie tego oleju w proporcji 150ml na 50L ON sprawia że wszystkie ważne elementy całego układu sa lepiej smarowane, przez co praca silnika jest lżejsza i poprawia się żywotność podzespołów. Przez co pomaga na np. delikatnie przytarte wtryskiwacze, tj. robisz korekty wtrysków jeśli coś jest delikatnie nie tak, robisz 2 baki z dodatkiem oleju 2T i znów robisz korekty, jeśli się poprawiło to jest sukces. Ten patent kierowcy taksówek stosują od wielu lat i jakoś nic się nie dzieje a te auta robią olbrzymie przebiegi. Start zimnego silnika w - temp jest szybszy i lżejszy.
Moj kolega od diesla poleca liqui moly 1052