To jest widok strony w wersji do druku
-
4 załącznik(i)
Zwarcie na akumulatorze
Cytat:
Napisał
Fca mechanior
Jestem posiadaczem FF od dwóch lat (rocznik koniec 2012 ) i problemy z akumulatorem zaczęły się od samego początku. Jako że, lubię grzebać w samochodach FIATA podszedłem do tego problemu ambicjonalnie i zacząłem rozwiązywać problem. Trochę mnie to kosztowało nerwów i zaparcia a także pieniędzy, ale myślę mogę podzielić się swoimi wnioskami i chyba znalazłem problem z rozładowywaniem akumulatora w FF. Walczę z tym problemem jak już wspomniałem od dwóch lat i wiem jak to jest denerwujące gdy nie można odpalić samochodu. Problem jest dość skomplikowany bo umiejscowienie akumulatora jest wprost bajeczne a jego wyciągnięcie to"sama przyjemność" szczególnie w deszczu lub na mrozie. Powiem tylko, że sprawdziłem pobór prądu na postoju i wymieniłem akumulator, poprawiłem styki mas oraz zmieniłem klemę plusową bo niestety w tym miejscu gdzie znajduje się klema lubi ona pokrywać się śniedzią i myślałem że alternator nie jest w stanie doładować akumulatora. Niestety nic to nie pomogło. Ostatnie obfite deszcze (bo mieszkam w okolicy Bielska- Białej) sprawiły że mój FF znowu stanął- powód rozładowany akumulator. Tym razem nie ładowałem akumulatora w samochodzie lecz postanowiłem wyciągnąć go z samochodu (napięcie akumulatora 8 V czyli chyba wymiana) i tu niespodzianka akumulator między kołkami był cały zalany wodą która ściekała po przewodach od świateł drogowych i po przewodzie plusowym. Podejrzewam, że woda robi zwarcie między kołkami akumulatora i to powoduje rozładowanie akumulatora. Jak pojedziemy do serwisu, a uda się odpalić FF to woda zleje się z akumulatora i jest wtedy ok i nie można nic wtedy znaleźć (wydaje mi się że gorzej jest gdy auto stoi bo przy ładowaniu alternator niweluje to niewielkie zwarcie).
Na razie sprawdzę czy czeka mnie wymiana akumulatora i zastanowię się nad zabezpieczeniem akumulatora (inaczej ułożone przewody + osłona akumulatora). Potem zdemontuje koło zdemontuje, nadkole i będę lał wodę na szybę i zobaczę czy moje patenty pomogły czy woda będzie ściekać na akumulator. Jeżeli rozwiąże problem napisze .
Pozdrawiam nowy Klubowicz
Witam, walczę z moim Freemontem 3 lata. Dzisiaj było u nas -20. Oczywiście akumulator trup.
Zamieszczam zdjęcia z "sekcji zwłok"
Załącznik 39787
Załącznik 39788
Załącznik 39789
Załącznik 39790
Zarówno przewody jak i akumulator cały w lodzie. Aby wyjąć go musiałem podwarzyć śrubokrętem bo przymarzł do półki. Na ostatnim zdjęciu widać miejsce z którego ciekła woda. Rzeczywiście jest to reflektor.
-
Dzień dobry , czy ktoś się orientuje gdzie można dokonać naprawy modułu bluetootha w dolnośląskim?
-
Freemont
Cytat:
Napisał
Szczepan37
Witam, walczę z moim Freemontem 3 lata. Dzisiaj było u nas -20. Oczywiście akumulator trup.
Zamieszczam zdjęcia z "sekcji zwłok"
Załącznik 39787 Załącznik 39788 Załącznik 39789 Załącznik 39790
Zarówno przewody jak i akumulator cały w lodzie. Aby wyjąć go musiałem podwarzyć śrubokrętem bo przymarzł do półki. Na ostatnim zdjęciu widać miejsce z którego ciekła woda. Rzeczywiście jest to reflektor.
Mam taki sam problem czy już go rozwiązałeś
-
Witam
problem lejacej sie wody na akumulator rozładowuje go robią osłone na plus
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
WITAM
PROBLEM LEJACEJ SIE WODY NA AKUMULATOR ROZŁADOWUJE GO ROBIĄ OSŁONE NA PLUS
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
NA ZACHODZIE BYŁA KAMPANIA NA WYMIANĘ WIAZKI DO BLUTUTA W POLSCE ANI W NIEMCZECH NIESTETY NIE TEN SAMOCHÓD JEST NIE POROZUMIENIEM
NAPRAWIC I SPRZEDAC LUB UTOPIC
-
Witam , jestem tu nowy ale problem mam ten sam ,niedawno wymieniłem alternator w FF no i po tygodniu spokoju znowu coś nie tak -choinka i prąd ładowania 12V
-
Witam, u mnie problem ten sam rozładowujący się akumulator. Ustaliłem następującą rzecz. Co jakiś czas po zamknięciu samochodu z pilota i upływie ok 30 sekund gasną liczniki ( to jest normalne) ale po jakiś 3-4 sekundach zaczyna ponownie świecić środkowy wyświetlacz miedzy prędkościomierzem a obrotomierzem. Włącza się to co wyświetlane było podczas jazdy np. prędkość elektroniczna. W celach testu oraz wygody(umiejscowienie akumulatora) założyłem pod maską hebel na kablu minusowym. Po zaobserwowani w/w "zawieszenia" się licznika wystarczy rozłączyć masę na 1 sekundę i losowo kilka lub kilkanaście jazd jest spokój. Pilnując opisanej procedury ani razu nie rozładował się aku. Czy ktoś naprawiał licznik bo podejrzewam że w nim tkwi przyczyna problemu.
Użytkownik zychal.andrzej wiesz coś w temacie ???
-
Witam oferuję:
- naprawa telefonu bluetooth HFM,
- programowanie / sprzedaż kluczyka,
- aktualizacja map nawigacji 2024,
- Polski lektor nawigacji,
- zdalne odpalanie samochodu z kluczyka,
- aktywacja menu SRT , świateł dziennych DRL,
- aktywacja kamery cofania,
- zmiana koloru podświetlenia,
- zmiana częstotliwości radia,
- wymiana małego radia na Uconnect 8,4.
Lubin - Dolnośląskie oraz wysyłka
Tel 888842188
-
Witam wszystkich.
Może teraz ja opiszę swój problem z rozładowanym akumulatorem. Mianowicie dziś, gdy wracałem z pracy do domu po przejechaniu około 35 km wyłączyło się radio, potem wideorejestrator, następnie nawiew a na koniec światła. W takim stanie udało mi się przejechać jeszcze około 2km i auto zgasło, po czym włączyły się wycieraczki. Sprawdziłem miernikiem napięcie i pokazało 3,5v. Próbowałem podłączyć prostownik, ale żaden nie chciał ładować, prostowniki są dobre sprawdzałem na starym aku. Dodam tylko, że już wcześniej dwukrotnie mi się rozładował, ale miało to miejsce po kilkudniowym postoju, a nie w trakcie jazdy. Ostatnim razem, gdy sprawdzałem ładowanie to było ono 14,2. Akumulator ma pół roku i jest dedykowany do tego samochodu.
Co robić??? Jakieś sugestie???
-
Sprawdz ladowanie , sprawdz jaki prad "pobiera" auto po wylaczeniu wszystkiego. Jest nieprawdopodobne ,zeby tak sie rozladowal akumulator do 3,5V !!! Moze byc problem z altkiem ,mimo ,ze wskazuje na normalne ladowanie baterii?!Ten model ma te problemy z rozladowaniem "samoistnym" baterii.:roll:
-
Problem ogarnięty, alternator odmówił posłuszeństwa. Samochód jest już u elektryka. Czekam na wycenę naprawy.