Miałem podobnie, mechanik nie skasował inspekcji i po przejechaniu ponad 6 tyś. od wymiany oleju pokazał się komunikat "change". Na forum już ten temat był poruszany :)
To jest widok strony w wersji do druku
Zdecydowanie change .
Próbowałem skasować ten wpis przez programik fiatecuscan ale nie udało mi się.
W parametrach do wymiany jest 0 km
A w bodajże w regulacji jest opcja dot. Oleju ale odrzuca mi ją jakimś komunikatem.
Ponadto dzisiaj po kilkakrotnie podłączanym fiatecuscan wywalił mi błąd Hill hołdem i nie daje się usunąć a błędów nie wywala.
Mam rok cromę i do tej pory praktycznie lał i jeździłem a ostatnio coś jej się po...ało
Zwaliłbym to na kark minusowej pogody ale akurat stoi w garażu ,plus 16 stopni.
We wrześniu wymieniłem olej(mobil 5w30) i wydawało mi się że poziom jest ok.Po przejechaniu około 100 km wyskoczyła kontrolka o której mówicie i tak chyba trzy razy zawsze kilkanaście minut po uruchomieniu silnika.Dolałem chyba 150ml i problem znikł.Ostatnio między świętami kontrolka raz ożyła ale poziom jest ok więc nie robię z tego problemu.Do dzisiaj nie odzywa się.W dzisiejszych samochodach jest tyle różnych czujników że gdyby je zamontować w samochodach sprzed trzydziestu lat(NP.Syreny,Trabanty,Maluchy i.t.p.to świeciły by jak choinka.W autobusie Solaris którym podróżuje po mieście bez przerwy mrugają jakieś kontrolki.Stan oleju na wyświetlaczu nigdy nie zgadza się z rzeczywistością.Jeżeli stan oleju na waszym bagnecie jest ok i wymieniacie olej przynajmniej co 15 tyś to śpijcie spokojnie Pozdrawiam
w MES są tak naprawdę dwa zapisy wymiany oleju -i trzeba skasować dwa wpisy. NIe pamietam w tej chwili dokładnie gdzie one są, ale jeden to po prostu wymiania oleju - a drugi jest gdzieś przy DPF. Skasować trzeba oba, bo inaczej właśnie "marudzi" - jak u CIebie. Jutro będę mial dostęp do MES to ew podepnę i przypomnę sobie które to dokłądnie opcje są do utawienia.
Hill Holder - mruczy ci tylko o HH, czy też generalnie marudzi na te skróty okołohamulcowe (abs, esp, hh)? Jeśli na wszystkie - prawdopodobnie masz problem z którymś z czujników abs, albo z kablem do niego (lub się przecierać/załamać). Przy mrozie czasem takie komunikaty wylatują - jeśli są sporadyczne, poczekałbym na cieplejze dni i poruszał kable od czujników.
Hill holder już przestał wywalać, samo się naprawiło.
Gdy podłączam się pod komputer często zaczyna mrugać ESP lub informuje że auto stoi pod górę jakąś ikonką.Po paru resetach kluczykiem przechodzi. Czy też tak macie?
Jeśli chodzi o reset chance engine oil to skasuje go kolegi złączem diagnostycznym bo to moje to jakaś taniocha jest i nie radzi sobie z wszystkim. W zasadzie łączy się tylko z modułem silnika.
Ale dzięki za sugestie, uczę się jeszcze tego auta.poprzednie miałem od nowości i przez 6 lat nie zaznał em co to awaria czegokolwiek poza żarówką praktycznie.
Tak, u mnie też mruga ESP czy ABS kiedy podłączam komputer, we wcześniejszym aucie też tak miałem. Więc to chyba normalne.
BTW co to za auto miałeś wcześniej?
Skoda Fabia :-), cały czas w rodzinie - tylko dalszej...
U mnie wywali komunikaty jak podlacze interfejs na włączonym zapłonie.
Dlatego zawsze podlaczam elm'a na wyłączonym zapłonie.
Kurde, nie wiedziałem, że może się połączyć na wyłączonym zapłonie
Maciek na wyłączonym się nie połączy, ale jak wpinasz wtyczkę na włączonym zapłonie to zazwyczaj wyskakuje błąd ABS, czasami Airbag, dlatego wpinam wtyczkę na wyłączonym zapłonie, jak juz wszystko gra ( zespolone z kompem) włączam zapłon i heja.
BTW Pamiętam jak tesciowi w grande punto wpinałem i wypinałem interfejs na włączonym zapłonie, skończyło się w serwisie bo moduł Airbaga się jakos zawiesił i nie dało się u 2 mechaniorów w ogóle z nim połączyć . Wizyta kosztowała mnie 150 zeta za zabawe. Hhehe
Od tametej pory interfejs wpinam tylko na wyłączonym zapłonie, przynahjmniej nie musze później kasować błędów.
Aaaa, o to chodziło. No ja też zawsze wpinam wtyczkę na wyłączonym zapłonie. Wcześniej pisałem o migającej kontrolce ABS/ESP podczas połączenia z tym modułem w MES
Panowie przeczytałem temat ale czy jest jakaś pewna jedna odpowiedź co to znaczy Change engine oil ? Wczoraj podczas jazdy wyskoczył mi ten komunikat poświecił się trochę i pomrugała czerwona olejarka na desce i zgasło. Dolałem ze 200 ml oleju ale po odpaleniu za ok minute dalej to się zaświeci i zgaśnie. Olej wymieniłem z 5 tysięcy temu Castrol edge 5w30.
Masz dpf? To informacja o degradacji oleju.
Komputer mówi żebyś wymienił olej. Dawno zmieniałeś? Może nie skasowałeś degradacji w MES.
Jak będziesz wymieniał olej to zawsze musisz skasować degradacje i inspekcje. Jak już będziesz miał podłączenie do komputera to sprawdź od razu co ile się wypala dpf.
W przeciwieństwie do wielu innych aut - w Cromie podczas wymiany oleju należy skasować DWIE inspekcje: Nie pamiętam w tej chwili ich nazw ale jedna określa "przegląd" a druga jest przy DPF i określa poziom degradacji oleju. Wielu mechaników o tym nie wie i kasuje tylko jedną- a potem pojawiają się z nienacka takie kontrolki ;) ( np w moim przypadku jak kupiłem cromę w 2006 to nawet ASO nie wiedziało i dopiero jak u mnie wyleciał komunikat to doczytali w dokumentacji ;)) )
U Ciebie prawie na pewno tak własnie było - skasuj też tą drugą i będzie OK
Hmm tak czytam i czytam ..... hmmm no nie wiem .... mam Cromę już 4 lata zrobiłem nią blisko 100 tyś km. Olej wymieniałem zarówno sam jak i w warsztatach (12-15 tyś km), ani ja ani mechanicy nie kasowani nigdy żadnych komunikatów. Raz przy - 20 i raz zaraz po wymianie kontrolka od smarowania się zaświeciła, kapkę dolałem i gitara. DPF wypala się średnio co 700-900 km, czyli co zbiornik paliwa. Samochód jeździ 90% poza miastem 110-120 km dziennie.