Sorki za jakość. Zdjęcie ściągnąłem ze swojego FB. Nie chce mi się szukać oryginału. Możecie zobaczyć przykład-co garaż to inne strojenie silnika. Mój fabrycznie miał 115 KM. Wersja z Belgii. Widać jak różnią się nasze wykresy :D
Załącznik 21958
To jest widok strony w wersji do druku
Sorki za jakość. Zdjęcie ściągnąłem ze swojego FB. Nie chce mi się szukać oryginału. Możecie zobaczyć przykład-co garaż to inne strojenie silnika. Mój fabrycznie miał 115 KM. Wersja z Belgii. Widać jak różnią się nasze wykresy :D
Załącznik 21958
Wygląda tak jakby przyrost mocy i momentu był u Ciebie szybszy, choć jak tak porównuje to te przyrosty w stosunku do obrotów silnika są podobne. Pewnie też programy do strojenia silnika różne to i wykresy trochę inne. Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to, że samochodziki fajnie śmigają i jest ciut więcej frajdy z jazdy :)
Do tego wszystkiego temp i ciśnienie powietrza różne Za jakiś czas jadę wywalić EGR. Zobaczę wtedy jaka będzie różnica po hamowni. Ciekawe ile kucy padło po roku jazdy-ze mną za kółkiem.
Hahahahaha chyba ich nie gnałeś bacikiem na śmierć ?
U mnie w automatycznej skrzyni biegi zmieniają się (na wyższy) przy ok 2300 obr . Tak więc w automacie zakres użytkowych obrotów to 1500-2300. Nie wiem czy jest sens robić taki tuning, skoro na tych wykresach znaczący przyrost mocy i momentu jest powyżej 2000.
Czy robił ktoś w Cromie z automatem tuning w silniku 150/16V?
Tak, ja chipowałem wersję 150 KM z automatem w Cinsofcie. Wykresy poniżej:
Przed:
Załącznik 21959
Po:
Załącznik 21960
U mnie seria wypluła 155 KM/331 Nm. Po chipie wyszło 184 KM/375 Nm. Jeździ się oczywiście dużo sprawniej. Wyższy moment jest dostępny znacznie wcześniej (przed 150 Nm przy 2 tys. obortów; po 220 Nm przy tych samych obrotach). Ogólnie moment i moc jest wyższa i dostępna szybciej. Półtora roku minęło i żadnych problemów.
U mnie wygląda to tak:
Załącznik 21961
Minęło prawie 1,5 roku i też bez problemów. Samochód ładnie się zbiera i elastycznie przyśpiesza. Jest lepiej po wyczyszczeniu kolektora i wymianie wężyków gumowych na nowe.
Też na początku nie byłem fanem jazdy powyżej 2k, 2,5k to był mój maks. Stwierdzam po czasie, że od czasu do czasu warto przecisnąć do 3 -3,3k aby go trochę przedmuchać. Odma ładnie się czyści jak turbo trochę possie.
P.S Czerwony wykres - seria, niebieski ostateczny.
Na wykresie kolegi Czarny (przy 2000 obr) moment obrotowy rośnie z 300 Nm na 340
Na wykresie kolegi Maciek (przy 2000 obr) moment obrotowy rośnie z 150 Nm na 220
Coś mi tutaj nie gra. Dlaczego są aż takie różnice momentów?
U mnie też jest przy 2000 obr z 300 na 340 Nm, kolega maciekpt ma automatyczną skrzynię biegów i być może stąd wynika ta różnica.
Rozumiem, że rozważamy przyrost momentu. Zapewne za to odpowiedzialne będzie zestrojenie silnika pod skrzynię biegów. Nie wiem jak u kolegi, ale u mnie na wykresie podana jest moc na silniku, tak więc samo przełożenie nie ma tu znaczenia.
Same wartości momentu wynikają z mocy wyjściowej motoru.
No ciekawa sprawa. Nie znam się na tym za bardzo ale to rzeczywiście może być różnica spowodowana przez automat. CzarnyGD obaj mierzyliśmy na hamowni podwoziowej (mało kto w Polsce ma silnikową a i pomiar wiąże się z wyjęciem silnika). I moc na silniku szacowana jest przez pomiar na kołach i straty więc jak najbardziej skrzynia ma tu znaczenie.
A jeszcze ciekawa różnica jest przy 1500 obrotów: u mnie moment to jakieś 80 Nm, u kolegi dwa razy tyle
Z tego co widzę, to wartość momentu jest u Ciebie podobna (skala z prawej strony).
Musiałbym się dopytać tych którzy mi tego chipa robili (Vtech Gdynia), ale na wykresie mam napisane że to moc/moment na silniku. Pamiętam, że auto było podpięte pod komputer.
Kiedy robiłem chipa, nie miałem bladego pojęcia jak to działa, teraz bym zadawał więcej pytań:)
Sądzę że różnice właśnie wynikają z tego że automat zmienia biegi przy ściśle określonych obrotach silnika, a w manualu teoretycznie możesz kręcić na maxa choćby na jedynce. Jak był robiony mój to siedziałem w samochodzie i widziałem jak wygląda zmiana parametrów, u mnie robił to ręcznie, czyli rozwijał mapę w trójwymiarze i korygował krzywe punkt po punkcie i hamowanie, i tak kilka razy aż do uzyskania zadowalającego wyniku. Na rolkach silnik był kręcony do 4500 obr/min na czwartym biegu.
U mnie seria wyszla ok 154KM a po programie ok 182KM.
Scrabit, jeśli dysponujesz wykresem z hamowni to wrzuć go, zobaczymy jak u Ciebie to wyglądało.
Ok.. przy czym nie mam na chwile obecna dostepu do kompa.. wrzucam z zrzut z tel..Załącznik 21965 mam nadzieje ze jest czytelne..
scrabit u Ciebie to manual, nie? Przy 2000 obr. masz 300 Nm. Fajnie gdyby jeszcze ktoś wrzucił wykres z auta z automatem.
Croma 08 automat zmienia biegi w zależności od obciążenia i położenia pedału przyspieszenia. Jak najbardziej może wrzucać wyższy bieg przy czerwonym polu (4,5 tys.) przy gazie w podłodze. Dzisiaj sprawdziłem ;)
Tak manual.. turbodziury brak.. zdecydowana poprawa dynamiki i wkrecona na obroty odpycha sie jak glupia.. mimo swojej masy
A panowie nie boicie się o skrzynie M32? Chodzi mi po głowie ten chip (mam wersję 150km) ale słyszałem różne opinie na ten temat. 180 km pod maską to już coś...