toć wkleiłem czujniki temperatur jakie są w kanałach
To jest widok strony w wersji do druku
toć wkleiłem czujniki temperatur jakie są w kanałach
Masz rację że są czujniki w kanałach nawiewnych, jeden dla kierowcy drugi dla pasażera. ale jest jeden czujnik temp. wewnątrz kabiny umiejscowiony w panelu climatronika. Na podstawie temp. wew. kabiny, temp. nawiewu, nasłonecznienia automatyka wylicza odpowiednie nadmuchy.
Chyba jednak mimo wszystko zdecyduje się na zakup kabla. Znalazłem za 35 zł . Czy ten będzie ok będę mógł się łączyć ze wszystkim?
INTERFEJS ELM 327 1.4 PL ELM327 OBD2 KABEL + CD (5760109624) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Raczej nie da rady ze wszystkimi modułami. Tutaj polecamy raczej zestaw Viaken ELM327 v2 + adapter Typ 1 (poszukaj, jest tu wątek o tym). Każdy inny to raczej starta kasy, przerobiłem to na sobie.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Viaken sporo drożej ale jest pewny
Dziś byłem na diagnostyce cromki. Po podłączeniu pod kompa i sprawdzeniu klimatyzacji wywala błąd B1906 - załączam foto. Po usunięciu nadal go wywala.
Załącznik 21599
Czy to jest ten czujnik o którym pisał "andy5" ten na podszybiu obok filtra kabinowego??
Możliwe to on a przynajmniej jego uszkodzenie jest powodem takiego zachowania klimatyzacji iż wieje cały czas ciepłe powietrze.
Pogulglu jest dużo info o tym
np:: Technical: Climate Control - Pollution Sensor B1906 error - The FIAT Forum
Ten czujnik nie ma żadnego wpływu na temperaturę wewnątrz kabiny on tylko sprawdza czy zasysane zewnętrzne powietrze jest czyste, w przypadku wykrycia zanieczyszczenia wentylacja przełącza się na obieg wewnętrzny.
Czyli jeśli on nie ma wpływu to już brakuje pomysłów co może być nie tak z prawidłowym działaniem klimatyzacji. Komputer pokazał tylko ten błąd. Jutro wyczyszcze ten czujnik ale jeśli to nic nie da to widzę ze problem będzie baaardzo ciężki do rozwiązania :(:(:( tylko ze juz nie wiem gdzie się z tym udać.
Dodam tylko ze wyczyścilem ten czujnik co jest za kratka po stronie pasażera nad pokrętłem od klimy o którym pisaliście ale jak widać bez efektu.
wymień czujnik na dzień dobry , teoretycznie nie ma nic wspólnego ale czasem różnie to bywa, jest to 1 system który nie wiadomo do końca jak ma napisany soft i jak się może zachować przy uszkodzonym komponencie....
A odczytaliście temp jaką widzi czujnik??Mierzyłem jaka faktycznie temp w kabinie termometrem z zadaną ??
Czujnik emisji zanieczyszczeń wyczyszczony - jednak błąd nadal wywala nie mogę go usunąć wiec pozostaje wymiana na nowy co też jest problemem bo nigdzie nie mogę go dostać. Zapewne nie obędzie się bez wizyty w salonie fiata. Jednak wracając do mojego problemu - po wyczyszczeniu czujnika klimatyzacja działa prawidłowo chłodzi i grzeje do odpowiedniej temperatury ale jedynie w przypadku aktywacji funkcji automatycznej "AUTO". Po zmianie na ręczne sterowanie np tylko nawiewem na wyloty środkowe i boczne zaczyna wiać ciepłe powietrze. Tak wiec teraz jestem na etapie poszukiwań czujnika - oczywiście chciałbym nowy. Znalazłem w instrukcji obsługi cromy taką informacje: "Klimatyzacja automatyczna dwustrefowa......System zintegrowany jest także z czujnikiem zanieczyszczeń AQS (Air Quality System) stopniowo włącza automatycznie recyrkulację powietrza wewnętrznego, aby uniknąć przedostania się do kabiny zanieczyszczonego powietrza zewnętrznego podczas jazdy w mieście, w kolumnie i w tunelu.". Wiec miejmy nadzieje ze idziemy dobrym tropem.............. Jak ktoś zna jakiś sklep online gdzie mógłbym zamówić taki czujnik proszę o info.
Czyli czujnik praktycznie ma coś wspólnego mimo że teortycznie nic:)Toria z prkatyką często się rozjeżdża - jak to było w kawale gdy Jasiu miał odpowiedzieć Pani na lekcji jaka jest różnica między teoretycznie a praktycznie:)
Jasiu poszedł do Taty z tym pytaniem a Tata do niego że ma iśc spytać się siostry, brata i Mamy czy oddali by się obcej osobie za milion złotych, Jasiu poszedł popytał i po głębszych przemyśleniach cała trójka stwierdziła że by się oddali, a Tata do JasiaL
widzisz Jasiu teoretycznie mamy 3 miliony praktycznie 2 kurwy i pedała w chacie:)
To tak na marginesie:)mała opowiastka
Pozdr
Jak wymienię to się okaże czy ma jednak coś wspólnego czy nie. Oby to było to bo juz nie mam pomysłu. Odnośnie dostępności czujnika w serwisie nie mają wogole brak jego dostępności nawet gdyby chcieli ściągnąć. Cena 290 zł za nowy. Zamówiłem używkę na allegro. Jak będę wiedział coś więcej dam znać. A kabel do pełnej diagnostyki chyba sobie sprawie pod choinkę :) u viakena zestaw kosztuje 117 zł plus przesyłka.
Patrzyłem na stronie viakena odnośnie kabla do pełnej diagnostyki mojej Cromki. Czy taki zestaw będzie w pełni działał i będę miał dostęp do wszystkiego?
Viaken.pl: Viaken - elektronika dla motoryzacji
Viaken.pl: Viaken - elektronika dla motoryzacji
czym się różnią te adaptery typ1, typ2 czy typ3??
Bo jeśli mam zwykły kabel ODBII- służy mi jedynie do diagnostyki silnika, i kupie tylko ten adapter to nie będzie to działało tak jak powinno ??
Tutaj masz wszystko wyjaśnione:
Multiecuscan - Diagnostics software for Italian cars
Czujnik wymieniony. Błąd usunięty. Nie miałem okazji dalej gdzieś jechać żeby sprawdzić działanie klimatyzacji. Jak tylko sprawdzę podzielę się uwagami.
Witam. Po wymianie czujnika i ostatniej trasie 250 km wydaje mi się iż temperatura działa poprawnie. Chodzenie działa. Konkretne sprawdzenie będzie latem gdzie temperatura w aucie będzie dużo na plusie wtedy zobaczę jak będzie. Mam nadzieje ze problem będzie naprawiony. Dzięki wszystkim za pomoc.
Ktoś wie co może być przyczyną niemożności włączenia klimatronika? Przycisk nie reaguje na wciskanie... Jeszcze jakiś czas temu pomagało ponowne uruchomienie silnika, a teraz nie reaguje w ogóle. Bezpiecznik? Zawór ciśnienia? Jak się jeszcze niedawno uruchamiała to chłodziła dobrze, więc układ jest raczej szczelny. Problem chyba w elektryczne... Ktoś miał taki problem?
Wysłane z Z3
Witam! Piszę w tym wątku bo nie chcę zakładać nowego a ten jest pokrewny tematycznie bo chodzi o klime. Chcę (a raczej muszę:confused:) wymienić sprężarkę klimatyzacji. Znalazłem regenerowane w przyzwoitej cenie ale. Sprzedający zadał pytanie czy mam teraz Sandena czy Delphi? Nie mam możliwości zerknięcia pod rydwan (jestem poza MSD) więc postanowiłem odwołać się do Waszego doświadczenia. I tu miejsce na pytania:
1. Czy jest jakaś zdecydowana różnica w sprężarkach Sandena i Delphi, która determinuje montaż czy można stosować je zamiennie bez problemu?
2. Czy w Fiatach na pierwszym montażu były Delphi czy także w Cassino mieszali?
3. Jakie macie w swoich rydwanach?
Pozdrawiam