To jest widok strony w wersji do druku
-
Zdemontuj panel sterowania i zmierz napięcie na kablach idących do silniczka (chyba, że w Stilo idzie wypiąć wtyczkę z samego silniczka i tam mierzyć). Powinno być 12V, polaryzacja zależna od przycisku recyrkulacji. Jeśli napięcie jest a silniczek nie reaguje, możesz podłączyć zewnętrzne zasilanie, może się ruszy.
-
ok, dzieki za radę. Jak sobie pomyślę że mam wyjmować ten silniczek to mi się płakać chce ;-)
-
Tak, wtyczkę można odpiąć od siłownika, dostęp jest prosty, trzeba tylko zdjąć ten plastik od strony kierowcy
-
Witam Wszystkich.
Mnie też spotkała ta przykra niespodzianka. Wnioski po rozpoznaniu problemu w moim stilonie.
Silnik recyrkulacji to jakieś nieporozumienie, nie startuje bo magnesy stałe straciły pole magnetyczne i wirnik nie chce wystartować. Elektronika faktycznie cały czas zasila silnik (dlatego magnes stały ) traci pole magnetyczne bo jest pod permanentnym polem magnetycznym nie kręcącego się wirnika.
Naprawa, kupiłem najtańszy silnik od audi A6 (bosch) który miał 5 pinów a nie dwa (zawierał wewnątrz potencjometr który pracował jak krańcówki ) dlatego silnik i jego magnes jest w nienagannym stanie. Przełożyłem sam silnik do swojej obudowy. Zrobiłem prosty układ który zasila silnik tylko przez cztery sekundy , i mam nadzieję
że nigdy więcej nie będę musiał nurkować pod kierownicę . Schemat układu zamieszczę w sobotę bo chciałbym go przetestować aby nie było niespodzianek.
układ zawiera 5 elementów i jak na razie działa.
Pozdrawiam
-
3 załącznik(i)
Fiat stilo z klimatyzacją manualną
Próbowałem przeanalizować elektronikę sterowania. Układ HEF4013 (dwie bramki typu D) , jedna bramka obsługuje włączenie klimatyzacji, druga włączenie recyrkulacji, podaje impuls na układ TLE4207, ale założeniem projektanta tych obwodów było aby sterowanie pamiętało w jakim stanie są włączniki (klimatyzacji i recyrkulacji) po wyłączeniu zapłonu. TLE4207 zasilany jest po stacyjce a HEF4013 jest zasilany non-stop , po odłączeniu kostki z kablami od płytki na 30 sekund (pojemność kondensatora) HEF4013 traci stany aktywne (włączenie). TLE 4207 wg. specyfikacji ma system zabezpieczenia przed przeciążeniem ale 0,4 do 0,8A a silnik zatrzymany pobiera maksymalnie 0,2A , dlatego jest zasilany cały czas. Pole magnetyczne wytworzone przez stojący wirnik z upływem czasu zmienia parametry magnesu stałego wmontowanego w obudowę silnika co prowadzi do zmniejszenia skuteczności silnika. Kto ma problemy ale jego silnik reaguje na mocne stuknięcie, może zmodyfikować sterowanie, ale jeżeli po modyfikacji nie będzie działało prawidłowo 100 x 100 , musi wymienić sam silnik. Z tego co się orientowałem wszystkie siłowniki nawiewu Bosch, które wyglądają podobnie do naszego mają wewnątrz taki sam silnik, ale proponuję kupić z wtyczką pięcio-pinową a nie dwu-pinową jak w stilo (jest pewne że silnik nie ma takiej wady użytkowania jak w naszych autach. Ceny na All....zaczynają się od 5 zł
wykaz elementów koszt ok. 25zł
dioda prostownicza 1A 2 szt,
kondensator bipolarny 1000uF 1 szt,
przekaźnik miniaturowy JZC49F albo inny, ale ważne aby rezystancja cewki miała powyżej 1100Ohm,
przekaźnik bistabilny jednocewkowy 12v z dwoma parami styków (0,5 A wystarczy )
na przykład takie
bistabiny np: https://www.piekarz.pl/pl/?item=27336
przekaźnik z rezystancją 1200 Ohm np: https://www.piekarz.pl/pl/?item=52820
w razie mniejszej rezystancji przekaźnika pojemność kondensatora musi być większa !
przy takich parametrach elementów zasilanie silnika recyrkulacji wynosi około 4 sekund.
wszystko możemy zlutować na kawałku płytki uniwersalnej.
Podłączenie , stacyjka wyłączona !!!
należy przeciąć dwa przewody (brązowy i biały które biegną do silnika recyrkulacji
przewody które idą od panelu należy podłaczyć do punktów 3 i 4
przewody które idą w stronę silnika recyrkulacji należy podłączyć do punktów 5 i 6
zasilanie przekaźników należy podłączyć +12V do punktu 1
masę do punktu 2,
zasilane +12v można pobrać z obwodu po stacyjce albo non-stop 12v.
Po podłączeniu należy sprawdzić zgodność kierunków działania silnika, czy obieg zamknięty jest o.k jeżeli działa odwrotnie należy zamienić miejscami podłączenie kabli idących w stronę silnika recyrkulacji lub jeżeli wygodniej kable wychodzące z panelu (efekt powinie być taki sam).
Pozdrawiam i życzę udanej modyfikacji .
Taka modyfikacja może być zastosowana także w innych samochodach
Ciekawi mnie czy Stilo z klimatronikem też ma problemy z silnikiem recyrkulacji ?Załącznik 31693Załącznik 31694Załącznik 31695
-
Jak by ktoś miał pytania to chętnie odpowiem.
-
Witam wszystkich,
właśnie to co opisał Robert_KK spotkało mojego Bravo II 1,6 JTD , 2011 r. z manualną klimatyzacją, klapy nawiewu zatrzymały się w pozycji recyrkulacji, mimo, iż lampka na przycisku zapala się i gaśnie klapy ani drgną. Potwierdza się to co pisze Robert_KK - uderzenie śrubokrętem w obudowę silnika powoduje, że zadziała ale bez stukania nie potrafi sam ruszyć, obudowa ciepła i cały czas jest na nim napięcie ok. 10,5 V - po naciśnięciu przycisku recyrkulacji tylko polaryzacja się zmienia. Cały czas płynie prąd przez silnik około 0,2 A. Próbowałem podać prąd prosto z akumulatora, tak samo się zachowuje, bez postukania nie ruszy, zostawiłem w pozycji otwartej klapy z zewnątrz i na razie dałem sobie spokój. Jak będę miał czas to wypróbuje patent Roberta_KK - wydaje mi się, że jest rewelacyjny w porównaniu z myślą techniczną obecnego rozwiązania. Dziękuję bardzo, za tak wyczerpujący artykuł ale bez niego nie ruszyłbym z miejsca.
-
Witam mam do sprzedania 3 sztuki oryginalnych aktywatorów silniczków do stilo
-
Witam, proszę o wrzucenie fotek klapki o obiegu zamknietego jak jest w pozycji otwartej i zamknietej. Klima manualna.
Czy da sie tą klapke otworzyc na stale bez wyjmowania całego modułu ?
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
stilo i cc
Witam, proszę o wrzucenie fotek klapki o obiegu zamknietego jak jest w pozycji otwartej i zamknietej. Klima manualna.
Czy da sie tą klapke otworzyc na stale bez wyjmowania całego modułu ?
Siłownik obiegu zamkniętego jest od strony kierowcy , musisz jakimś prętem postukać w niego (przy włączonym zapłonie ) i patrzyć czy klapa się ruszyła
jeżeli nie to przłącz na konsoli przełacznikiem "obieg zamknięty" jak klapa się zamknie to musisz wyłączyć wtyczkę z siłownika bo kiedyś znowu się otworzy.
-
Cytat:
Napisał
Robert_KK
Siłownik obiegu zamkniętego jest od strony kierowcy , musisz jakimś prętem postukać w niego (przy włączonym zapłonie ) i patrzyć czy klapa się ruszyła
jeżeli nie to przłącz na konsoli przełacznikiem "obieg zamknięty" jak klapa się zamknie to musisz wyłączyć wtyczkę z siłownika bo kiedyś znowu się otworzy.
Dzięki kolego Robert KK za szybka odpowiedz.
Reasumując, klapka żeby obieg był otwarty ma być zamknięta czy otwarta ?
Na załaczonym przez Ciebie rysunku jest otwarta czy zamknięta ta feralna klapka.
Rozumiem ze jest tam cieżki dostep i raczej reką tej klpki nie otworze stąd ten pręt.
-
Cytat:
Napisał
stilo i cc
Dzięki kolego Robert KK za szybka odpowiedz.
Reasumując, klapka żeby obieg był otwarty ma być zamknięta czy otwarta ?
Na załaczonym przez Ciebie rysunku jest otwarta czy zamknięta ta feralna klapka.
Rozumiem ze jest tam cieżki dostep i raczej reką tej klpki nie otworze stąd ten pręt.
Obieg zamknięty = klapka otwarta
obieg otwarty = klapka zamknięta
Stukać musisz w siłownik, nie stukaj w klapkę !!!
na zdjęciu klapka jest otwarta (zdjęcie znalazłem gdzieś na forum).
-
Jeszcze raz dziękuje kolego Robercie KK.Jutro postukam w ten siłownik i zobacze czy cos pomoże. Dam znac jak coś wskóram . Pozdrawiam
-
2 załącznik(i)
Dzis postukaĹem w ten silniczek obok klapki i ze dwa razy klapka otwarla sie i zamkneĹa i potem juĹź koniec nie dziaĹa,
Pytanie czy zostaĹa w dobrej pozycji takiej jak na zdieciu 2Załącznik 37060Załącznik 37061
-
Cytat:
Napisał
stilo i cc
Dzis postukaĹem w ten silniczek obok klapki i ze dwa razy klapka otwarla sie i zamkneĹa i potem juĹź koniec nie dziaĹa,
Pytanie czy zostaĹa w dobrej pozycji takiej jak na zdieciu 2
Załącznik 37060Załącznik 37061
Wygląda na to że jest zamknięta , czyli ciągnie powietrze z zewnątrz. Włącz zapłon ale bez uruchamiania silnika włącz wentylator wewnętrzny na maksymalne obroty i podejdź do kratki na podszybiu od strony pasażera , powinno być słychać i czuć (gdy przyłożysz dłoń do kratki ) że ciągnie powietrze.Jeżeli tak to wypnij wtyczkę z siłownika tej klapki bo kiedyś znowu Ci się otworzy.
Pozdrawiam
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Robert_KK
Wygląda na to że jest zamknięta , czyli ciągnie powietrze z zewnątrz. Włącz zapłon ale bez uruchamiania silnika włącz wentylator wewnętrzny na maksymalne obroty i podejdź do kratki na podszybiu od strony pasażera , powinno być słychać i czuć (gdy przyłożysz dłoń do kratki ) że ciągnie powietrze.Jeżeli tak to wypnij wtyczkę z siłownika tej klapki bo kiedyś znowu Ci się otworzy.
Pozdrawiam
Zamknięta jest na zdjęciu 0141.jpg
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Jak chcesz znowu pobudzić zby zadziałała podczas stukania to wyłącz zapłon na pół minuty , włącz zapłon i postukaj
-
2 załącznik(i)
W koncu uporałem sie z parujacymi szybami. Oczywiście problem leżał po stronie obiegu otwartego-zamkniętego.Postukałem w ten p... silniczek i udało sie zamknac klapke i potem że nie mogłe wypiąc tej wtyczki od silniczka to przeciołem kabelek i tak już zostanie.
-
Dzięki za rady, idę stukać w silniczek ...
-
Wtyczkę ściskasz po bokach i wychodzi,jest na zaczepach.Ja naprawiłem aktywator,ale trochę się trzeba nagimnastykować.