To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Olej -
znajomy zalewa swoje Stilo od nowości Selenią i nie narzeka. silnik pracuje u niego bardzo równo, oleju ponoć nie łyka. ja mimo wszystko wybrałem Motula i też nie narzekam. oleju nie ubywa, a ostatnio wręcz nieco przybyło na skutek wypalania DPF'a w ulicznych korkach :/ w takich przypadkach zauważalnie zmienia się parametr "Poziom degradacji oleju" - teraz wynosi po 11 miesiącach od wymiany oleju 60% (świeży olej to 100%). za niespełna miesiąc i tak wymiana oleju i filtrów, więc jestem spokojny.
i jeszcze jedno. od kogoś związanego z branżą olejową usłyszałem, że przed wymianą oleju warto wziąć butelkę w łapy i solidnie nią zamieszać. dlaczego? bywały przypadki, że te wszystkie cudowne dodatki znajdujące się w naszych olejach, po długim leżakowaniu na półce osiadały na dnie butelki i jak się pewnie domyślacie po wlaniu świeżego oleju do silnika zostały one w butelce...
-
Tak więc reasumując zostane przy seleni nikt nie przechodził z seleni na motula nie widząc różnicy a skoro nie widać różnicy to po co zmieniać jak jest dobrze. Pozdrawiam
-
Ogólnie rzecz biorąc (wiem po sobie) nie należy dotykać kupy, która nie śmierdzi. Lepsze prawie zawsze jest wrogiem dobrego. Sprawa oleju (pomijając to, że syntetyk zawsze jest lepszy od półsyntetyku i minerała) to dla zwykłego Kowalskiego tak na prawdę kwestia tylko zaufania do producenta. Jedni mówią, że najlepsza selenia, a inni, że lotos albo orlen. Jak lejesz selenię i Cię na nią stać, to lej. Jak chcesz w ciągu roku zaoszczędzić to 30-50zł i chcesz zalać motula, to zalej. Silnika Ci nie zatrze :P sam na nim jeżdżę i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej jeździłem przez 12 tys na castrolu magnatecu (taki mi paproki zalały) i różnica była kolosalna. Szczególnie jeśli chodzi o zimny start. A że zmieniam olej co 10-12 tys, to podejrzewam, że jakbym zalał 5w30 albo 5w40 od lotosa, to też by smarowało, czyściło silnik i by go nie zatarło.
-
Stać nie stać ciężko powiedzieć olej wymieniam co 8tys dlatego pytałem o różnice między chwalony a sprawdzonym olejem, z tego co widzę to jeden i drugi jest dobry kwestia ceny a że selenia po rabacie nie różni się strasznie od motula to zostane przy niej. I tu kolega ma rację lepiej nie ruszać tego co jest dobre pozdrawiam