To jest widok strony w wersji do druku
-
1 załącznik(i)
ja samodzielnie montowałem "skórę" gałki i mieszka
zakup na alle... wybrałem skórę czarną perforowaną; skóra gałki - dobrałem z Opla Vectry C, mieszek jakiś uniwersalny Fiat
OPEL VECTRA C SIGNUM SKĂRA POKROWIEC NA GAŁKĘ (5026701023) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
MIESZEK FIAT SEICENTO STILO PUNTO UNO TIPO DOBLO (5374170495) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
przed:
Załącznik 32225
nakładka na gałce i tak się ledwo trzymała na jakimś dziwnym kleju:
Załącznik 32226Załącznik 32227
po:
Załącznik 32228
Montaż:
-skóra gałki od Vectry C jest na "styk", od dołu nie ma już zapasu na zawijanie, z góry też trzeba się trochę pomęczyć żeby dopasować i nie brakło
-wymagane 3 nacięcia na gałce rowków/bruzd na wewnętrzne szwy skóry (1 tył, 2 przód)
-mocowanie skóry (głównie w górnej części, tam gdzie jest nakładka) robiłem różnymi klejami; sam już nie pamiętam jaki w końcu klej trzyma, ale musi być do skóry, tworzywa/pianki i metalu (górna część główki po nakładką u mnie to prawie goły metal)
-przy montażu mieszka i demontażu pierścienia do wstecznego zablokować mechanizm w rurce lewarka/wybieraka
Załącznik 32229
-....może po kontakcie ze sprzedawcą mógłby "zdobyć" wymiarową skórę na gałkę do Cromy, można też samodzielnie kawałek skóry wyciąć (wcześniej metodą prób i błędów na zwykłym materiale dobrać wymiary) i zszyć nawet ręczne od lewej strony...ja pytałem przy okazji naprawy butów szewca to za skórkę na gałkę chciał chyba 20zł...
..przy okazji wymiany mieszka wyszło że sprężyna powrotu lewarka/wybieraka jest uszkodzona/pęknięta
Załącznik 32231
-
O to chodziło. Dzięki. Szkoda tylko ze zdjęcia się nie ładują...
-
...rzeczywiście zjadło zdjęcia po aktualzacji/edycji posta...zostało tylko to ostatnie foto z poprawy posta
..jutro rano dodam te brakujące
-
5 załącznik(i)
-
A można wymienić skórkę bez zdejmowania gałki z lewarka?
Zamówiłem tą samą skórę i tak się zastanawiam czy to się uda... :?:
-
...da się wymienić mieszek bez zdejmowania gałki, poprostu trzeba będzie rozciąć trochę szwy na końcu lejka, przełożyć przez gałkę i pierścień od wstecznego, później pewnie doszyć to co rozprute, mocowanie lejka mieszka do pierścienia jest na opasce zaciskowej. U mnie gałka zeszła bez większych problemów. Problem miałem bo chciałem właśnie nic nie rozcinać i dodatkowo zdemontowałem pierścień, ale zapomniałem o założeniu blokady w lewarku (w miejscu strzałki na 3 zdjęciu)...no i to co jest w środku rurki lewarka...uciekło na dół...skończyło się na mechaniku (chociaż biegi 1,2,3,R działały bez problemu); przy okazji okazało się że jest do wymiany ta sprężyna powrotu (musiałem kupić używany cały element ja na zdjęciu ze strzałką, żeby zdobyć sprężynkę)
-
Cytat:
Napisał
@r2r
hmm mnie się bardziej podoba "przed" niż "po":eek:
-
...na zdjęciach "przed" wygląda to lepiej niż było w rzeczywistości
...a na zdjęciach "po" wygląda to gorzej niż jest w rzeczywistości
;-)
-
-
Nie podoba mi się to "po" :P
-
...niestety nie mam zdjęcia samej gałki "przed" - była zniszczona i popękana
...ale najważniejsze, że żonie bardziej podoba się " PO"...:cool:
-
4 załącznik(i)
I mnie dopadał gałka :cool: Niestety przetarła się skórka i postanowiłem ją wymienić... samą skórkę.
Moje spostrzezenia:
Niestety mimo usilnych prób nie mogłem odkręcić gałki a bałem się że cos uszkodzę więc zdjąłem górny kapselek i przewierciłem ją od góry :cool:
Załącznik 41438
Gałka jest blokowana przez rodzaj plastykowego kołka/grzybka który osadzony jest na rurce lewarka. Sam kołek nie pozwala się obrócić gałce bo jest zablokowany w wycięciach rurki lewarka i ma specjalny grzybek z nacięciami który poprzez gumkę zazębia się z wypustkami wewnątrz gałki. Ten mechanizm widać że jest na tyle pewny że odkręcenie gałki stanowił nie lada problem. :mad: Po rozwierceniu górna część grzybka odpadłą co pozwoliło na łatwe odkręcenie gałeczki..
Załącznik 41435
Po rozwierceniu gałeczka odkręciła się bez problemu. Ten grzybek i ta gumka jest istotna bo bez niej owszem można wkręcić gałkę na klej do gwintów ale wejdzie kilka zwojów głębiej i możecie nie włączyć biegu wstecznego! Tak więc ponownie to wszystko skleiłem i zamontuje...
Ja będę to reanimował. Zastosowałem podobnie jak przedmówca skórkę z OPLA ale nie jestem zadowolony z efektu... Wygląda 100 razy lepiej niż było ale do ideału trochę brakuje :cool: poszukam jakieś cienkiej skórki i pewnie zrobię to kiedyś od nowa...:cool:
Załącznik 41437
Tak wyglądała skórka po ściągnięciu z gałeczki...