Do momentu wyealenia błędu ciśnienia w miarę się pokrywają. Zobacz na mój wykres tam również zmierzone ciśnienie jest troszkę większe od oczekiwanego.
To jest widok strony w wersji do druku
Do momentu wyealenia błędu ciśnienia w miarę się pokrywają. Zobacz na mój wykres tam również zmierzone ciśnienie jest troszkę większe od oczekiwanego.
Dziś (po wyczyszczeniu map sensora i naprawie wężyka) - to nie było "troszkę" - ta różnica była spora, większa niż u Ciebie. Wrzucę wieczorem wykres to porównasz
Pezet3:
OK - zerknąłem dokładniej na wykres i okazuje się że te rónice w cisnieniu zmierzonym i oczekianym nie są takie wielkie.. podobne do Twojego
Załącznik 20868
Dziwna ta różnica ale....może ten typ tak ma? ;)
W każdym razie auto żwawe, błędu nie wywala ;) Mam już zamienny węzyk, jak przestanie padać to zmienię na nowy coby nie parciało ;)
Dzięki wszystkim za rady ;)
A co to oznacza w praktyce?
Daj znać co logujesz, to chętnie u siebie sprawdzę (albo już sprawdziłem, bo trochę danych nazbieałem)
No więc obroty silnika, zawór overboost , zmierzoene ciśnienie dolad. oczekiwane cisnienie. Jadę na autostradę i zacznę loga od ok. 1400 obr.( u mnie automat niżej nie puści) do 4000 tyś obr na 4 biegu i pedal gazu w podłodze.
Wrzucę tutaj wykres...
Nie wiem jak u Ciebie ale ja mam egr wyłączony i wywalone klapy wirowe.
Ja mam standard - kolektor relatywnie nowy (od kwietnia), egr ma 2 lata wiec wszystko z nim akurat możliwe (teoretycznie mam drugi po czyszczeniu wiec mógłbym podmienić)
To co logowałeś - to ja logowałem też dziś rano - dociagnąłem na 4 pod górę pod ok 4000rpm, nic się nie stało, ciągnął dobrze... pojeżdzę trochę i poobserwuje.
Ale ciekawe co może być przyczyną tego przeładowania bo możliwości wiele, a wymieniać wszystko po kolei - bez sensu
RafalWawa na twoim logu wygląda, ze wszystko jest ok ;)
Zerknąłem do archiwum, 20 kwietnia (cyli zaraz po wymianie kolektora ssącego gdy wszystko chodzilo cacy) - ten log wyglądał ..tak samo ;)
Załącznik 20869
Coś mi się zdaje że "ten typ tak ma"... ;)
No i co ci w tym logu nie pasuje, jesli chodzi o cisnienie doładowania, to jest wszystko ok ;)
Noo jedynie to że mierzy więcej niż sterownik uważa że mierzyć powinien. ALe jeśli "tak ma być" to spoko, bo w zachowaniu auta po porządkach z wężykiem i map sensorem nie widzę problemów ;)
Nie wiem czy będzie to dobrze czytelne...
Załącznik 20870Załącznik 20872
Załącznik 20873
Takie minimalne różnice w wartościach to normalne, nigdy nie bedzie idealnie, a krzywe praktycznie sie pokrywają więc jest OK ;)
A co myslisz o overboost i wartości gdzie zamkniecie w pewnym momencie wynosi 9.99%?
shit.... a juz myslałem ze jest dobrze, ale dzisiaj jeszcze jeden test, rozbieg na S,ce, 4-ty bieg i but w podłogę...no i wywaliło
Załącznik 20876 ....
Wygląda wiec na to ze problem jest nadal, a to co poprawiłęm wymieniając wężyk to inny temat "przy okazji" (bo poprawa dynamiki jest wyraźna)
Co więc do diabła może być??? map sensor? zawór overboost?
Stawiam wstęnie na overboosta - bo o awarii "staje" na poziomie 49,9 % i nie drgnie .. .ale nie wiem - ma ktoś jakieś jeszcze sugestie, jak sprawdzić co padło?
.... bo turbo.. troche mi nie pasuje , powinienem czuc różnicę dynamiki..
Na Twoim ostatnim wykresie widać że turbo dmucha prawie pod 3 bary, sporo za dużo. Może zacięta geometria daje popalić... łopatki zamknięte i zwiększają prędkość turbiny i co za tym idzie ciśnienie.
Tam gdzie masz znacznik na wykresie widać że w dolnym zakresie obrotów 1500 łopatki zmiennej geometri są zamknięte żeby zwkieszyc prędkość obrotowa wirnika turbiny ciśnienie doładowania rośnie, w momencie uzyskania większej prędkości obrotowej silnika nie otwierają się i nie zmniejszają prędkości wirnika tylko go jeszcze bardziej rozpedzaja. Powstaje przeładowanie turbo i błąd.
Załącznik 20878
Ja to Tak widze...mogę się mylić
Czyli - od czeg sugerujesz zacząć? od samej turbiny, czy overboota?
Napewno taniej i łatwiej zacząć od od overboost. Myślę że chyba się nie skończy bez czyszczenia geometrii