Pilot 0.000
Pre 1.203
Pozostałych nie czytałem, sprawdzę przy najbliższej okazji.
Przeczytałem. Na ten temat nic nie znalazłem. Oprócz tego, że ktoś ma podobny przypadek z cylindrem 4 i też pozostał bez odpowiedzi.
To jest widok strony w wersji do druku
Czyli na pierwszym cylindrze nie pokazuje sterownik żadnych parametrów ani dawki ani korekty. Pytanie następne czy soft w sterowniku nie był przez przypadek modyfikowany, być może ktoś namieszał i teraz różne kwiatki będą wychodzić.
Moim skromnym zdaniem jakiś chochlik wdarł się w soft, silnik jak rozumiem normalnie pracuje czyli jest sterowany prawidłowo problem tylko z diagnostyką. A nie wiesz czy soft który masz w tej chwili wgrany jest robiony na bazie twojego softu czy wgrywany jest jakiś gotowiec?
Wgrany jest zmodyfikowany mój. Dopisałem do poprzedniego posta, że problem z odczytem był przed wirusem dokładnie taki sam:/
Naśmieszniejsz jest to, że ten problem pojawia się u innych tu i ówdzie (forum AR, angielskie forum Cromy itd) jednak nigdzie nie został rozwiązany. Mam nadzieję, że któryś z tych użytkowników problem rozwiązał i mi odpowie.
Wtrysk pilotujący jest w pompowtryskiwaczach w camonrail nie ma takiego parametru, stąd uważam że cokolwiek autor miał na myśli z tym opisem ale odpowiadają one dawkom paliwa na pierwszy drugi trzeci czwarty i piąty wtryskiwaczu. Pisałem że post u ciebie nie ma bo to odpowiada piątemu wtryskiwaczowi. Tak wynika z moich obserwacji.
No, nie jest to tak jak piszesz:/
W silnikach CR każdy wtrysk może (nie musi) podczas każdego cyklu wtryskiwać paliwo w 5 fazach. Chodzi o dobre dopalanie mieszanki itd.
Polecam filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=d_LahS5T3DM
Dzisiejsze silniki TDI to też już Common Rail, a nie pompowtryski.
Być może tak jest, czemu więc masz 0.0 w parametrze pilot? Poza tym dość duże dawki były by na jeden cykl pracy.
Pisałem o pompowtryskiwaczach a nie o camonrail które dziś stosuje vw.
Przyjrzę się temu, nigdy na to szczególnie nie zwracałem uwagi. Tak jak Pan w filmie powiedział, te fazy mogą ale nie muszą występować w każdym cyklu.
Podana przeze mnie wartość pilotażowa była odczytana gdy auto stało na luzie bez żadnego obciążenia. Musiałbym test zrobić podczas jazdy.
Odniosłem się do Common Rail TDI bo o tym był filmik:)
No nic, czytam dalej o tej korekcie 0.0 (a raczej szukam czegoś do czytania).
Jeśli chodzi o VW to akurat mają najmniejsze doświadczenie i najkrótszą praktykę jeśli chodzi o camonrail to Fiat wymyślił tę technologię i sprzedał dalej i to w Fiacie pracuje ten system najmniej awaryjnie. W silnikach multijet faktycznie występuje dużo więcej wtryśnięć paliwa na jeden cykl pracy owszem dzięki temu podniesiono moc ale bardziej chyba chodziło o ekologię i o mniejsze zadymienie. Można tym sposobem wprowadzić więcej paliwa do cylindra przy mniejszym zużyciu wtryskiwacza i przy utrzymaniu dużego ciśnienia w listwie, bo gdyby wtryskiwacz otworzył się na zbyt długo ciśnienie w listwie by spadło i wtrysk nie był by już tak efektywny.
Wiedziałem, że ten filmik z Audi będzie mnie teraz prześladował, ale innego nie znalazłem.
Masz 100% racji, Fiat był pierwszy w te klocki i stosował szynę CR jak VW jeszcze się oszukiwał z pompowtryskami:)
Ale to już teraz OT.