To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam
Wczoraj w moim tjecie 150km podczas zmiany biegów pedał sprzęgła wpadł w podłogę i tak został,skrzynia została na 2 biegu.
Po zgaszeniu silnika skrzynia chodzi normalnie,po wrzuceniu luzu i zapaleniu silnika słychać grzechotanie z okolic skrzyni którego dźwięk delikatnie się zmienia podczas naciskania pedału sprzęgła,który czasami odbija a czasami trzeba mu pomóc.
Zastanawiam się czy to sprzęgło czy coś z hydraulicznym sterowaniem.
Miał ktoś podobne objawy ??????????????
-
Wygląda na to jakby wysprzęglik się rozleciał.... niestety skrzynia do zrzucenia, bez tego ciężko coś stwierdzić. No chyba, ze pękł przewód hydrauliczny ale skoro coś grzechocze to raczej nie to.
-
Przewód raczej nie bo wszędzie jest sucho,zastanawiałem się czy to nie pompka która jest przy pedale sprzęgła??
Co do wysprzęglika to dziwna sprawa bo wszystkie dostępne w hurtowniach według katalogów do tego modelu są mocowane na zewnątrz skrzyni a u mnie z tego co widzę od środka.
Nawet w eperze po wpisaniu vin jest inny niż mam faktycznie
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
Luk353
Co do wysprzęglika to dziwna sprawa bo wszystkie dostępne w hurtowniach według katalogów do tego modelu są mocowane na zewnątrz skrzyni a u mnie z tego co widzę od środka.
Nawet w eperze po wpisaniu vin jest inny niż mam faktycznie
Bo w tjetach jest oplowska skrzynia która ma wysprzęglik razem z łożyskiem oporowym:
Załącznik 22719
-
We wtorek zabieram się za demontaż skrzyni,zobaczymy co się nabroiło.
Mam nadzieje że to sprzęgło a nie dwumas albo skrzynia.
-
Raczej wysprzęglik.Tak samo miałem w Stilo.Pedał został w podłodze.
-
Skrzynia zdjęta.
Wysprzęglik poszedł w drobny mak sprężynę z niego wkręciło w sprzęgło plus luz osiowy na dwumasie na bogato.
-
No to nieźle. Wrzuć jakieś fotki ;)
-
3 załącznik(i)
Tyle zostało z łożyska a w zasadzie z jego spężynyZałącznik 22773Załącznik 22774Załącznik 22775
-
Witam. Mam Bravo T-Jet 120KM. Przebieg 144 tkm. Szum w skrzyni słyszalny. Różnica hałasu przy włączonym i wyłączonym sprzęgle. Mechanika działa jak należy. Olej zalany jak dla skrzyni DSG. Różnica między nim a oryginalnym /czerwony/ zauważalna. Na razie nic się nie pogarsza.
-
Odnośnie skrzyni M32 pytanie do osób które miały do czynienia z wymianą łożysk, przy jakim przebiegu zaczęło szumieć i czy zanim do tego doszło wymienialiście/dolewaliście olej. Mój egzemplarz ma co prawda dopiero 22 tys km ale zastanawiam się czy cokolwiek w niej ruszać zwłaszcza że wychodzę z założenia, że co fabryka zalała tego lepiej nie ruszać bo jednak oni mają najlepszą wiedzę w tej kwestii.
-
Przy takim przebiegu jeszcze nie masz się co martwić - wymienić olej owszem, ale jeszcze nie teraz. Ewentualne awarie ujawniają się zwykle po 100 k km, aczkolwiek czytałem gdzieś, że w naszych tjetach te skrzynie sprawują się dużo lepiej niż w oplowskich dieslach (diesel ma dużo większy moment). Sam mam M32 i przebieg 120k km i póki co jest cisza. Planuje wymienić olej na wiosnę gdyż nie mam pojęcia czy było to kiedykolwiek robione.
-
Tak jak pisano wyżej, większe znaczenie ma wymiana oleju niż sam przebieg. U mnie był lekki wyciek a nikt nie sprawdzał poziomu oleju w efekcie skrzynia pracowała na 0,8 litry - nawet niezniszczalna zacznie szumieć.
-
Dzięki za info, zasięgnąłem też opinii kolegi pracującego w Oplu i potwierdził że najlepiej skrzyni robi dolewka do stanu 2,9L czyli pół litra więcej niż zaleca producent. Podobno metoda sprawdzona w wielu egzemplarzach która powoduje dłuższą żywotność skrzyni. Co ciekawe stwierdził również że łożyska podobno zużywają się dużo szybciej w ruchu miejskim na niższych biegach niż w trasie na wyższych. Jestem umówiony na sobotę na dolewkę, orientuje się może ktoś czy olej przekładniowy w skrzyniach M32 montowanych w Fiatach i Oplach jest ten sam (producent, lepkość etc.)?
-
Z tego co się orientuję Opel stosuje olej przekładniowy GM, który ma raczej kiepskie notowania. To właśnie w Oplach problem z tymi skrzyniami jest największy. Zalej skrzynię olejem zgodnym z instrukcją obsługi swojego auta i będzie dobrze.
-
Pogrzebałem trochę w necie i wyczytałem że Opel zalewał skrzynie do 2012 roku olejem GM1940182 - kolor czerwony. Jak skapnęli się że coś jest nie halo i olej ten nie daje rady zakupili od Petronasa produkt o kolorze słomkowym i nazwali go roboczo GM 1940004 i jest to podobno ten sam lub zbliżony olej który stosowany jest przez Fiata.
Czytając jednak różne fora i artykuły wyłania się wniosek że najlepiej spisuje się jednak Tutela Matryx 75W85 i najlepiej wymieniać olej co 60 tys. km lub 5 lat oraz zalewać ponad 2,5 litra (max 2,9). Ważne również żeby olej spełniał standard API GL-4 gdyż GL-5 może uszkadzać materiał z którego wykonane są uszczelniacze.
Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie bo skłaniam się do wymiany całego oleju na Tutelę.
-
Byłem w ASO fiata żeby się upewnić co jest zalane przez producenta w 120 konnych T-Jetach i w skrzyniach C544 (M32) czyli latach 2007-2010 zalewany był Tutela Matryx a w skrzyniach C635 montowanych w latach 2010-2014 Tutela Technyx. Kupiłem więc litr Matryxa i jutro robię dolewkę tym bardziej że Matryx ma dobre opinie na rynku.
-
Witam. Kupiłem fiata bravo 1.4 150 km. Zauważyłem, że rusza mi się lewarek na 5 biegu podczas dodawania gazu. Co może być tego przyczyną.
Mam również wrażenie że skrzynia biegów szumi/huczy na 5 i 6 biegu.
Czy wymiana i zastosowanie lepszego oleju zneutralizuje ten szum?
-
@Jarex82, olej możesz sprawdzić / wymienić, ale niestety jest to raczej objaw padających łożysk.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
-
Dzięki @faradek za info.
Rozumiem, że czeka mnie wymiana łożysk. Co dokladnie, które łożyska trzeba wymienić... tylko 5 i 6 biegu?
Orientuje sie ktos jaki jest koszt takiej naprawy?