To jest widok strony w wersji do druku
-
Katalog jenoxa podaje 45 Ah, 450 A (kody 046620ZN i 052620ZN). Do tego silnika taki jest w zupełności wystarczający, do Diesla przy tej pojemności byłby oczywiście do większy. Jasne, przy dużej elektronice można dawać coś większego (dopóki objętością wchodzi), ale licz się z tym, że jak jeździsz tylko po przysłowiowe bułki, to będzie notorycznie niedoładowany.
-
Znowu "notorycznie niedoładowany akumulator"... kolego Switten opisz to zjawisko bo nie rozumiem go. Duży możne więcej zarówna dać jak i wziąć.
ps
palenie furaka z lipola 4 mAh 45-90c (5c ładowania max)
https://www.youtube.com/watch?v=WkKRqaNPIBE
-
Fiat podaje 55-63Ah
Wrzucilem do swojego 1.6 jesienią 62Ah 540A i super sie sprawuje. Stoi czasami na mrozie i bez problemu odpala
-
ja mam w swoim m-JTD akumulator 60Ah 540A. robię raczej krótkie odcinki, używając ogrzewania PTC oraz wspomagania CITY. wczoraj zaliczył pierwsze ładowanie od czasu zakupu auta. powód był, napięcie po przekręceniu stacyjki w pozycję MAR spadło poniżej 10,5V.
-
no widzisz boch - masz za duże akku czyli notorycznie nie naładowane :lol
a tak poważniej to "od zakupu" ile oznacza?
ps
ile kW może mieć rozrusznik w ropniaku & ile żrą świece żarowe?
-
Auto kupiłem 7 miesięcy temu. Przy okazji wymiany żarówek akumulator zaliczył 2 godzinne ładowanie - to było jakoś latem.
Sprawdziłem właśnie na stronie Bosch jaki powinienem mieć u siebie akumulator i wyszło na to, że aktualnie posiadany jest dobrany prawidłowo.
-
Cytat:
Napisał
Wiktor
ile kW może mieć rozrusznik
2,2kW w jtd w Marei.
Cytat:
Napisał
Wiktor
ile żrą świece żarowe?
Około 40A.
-
Cytat:
Napisał
Switten
Katalog jenoxa podaje 45 Ah, 450 A (kody 046620ZN i 052620ZN).
Ciekawe dlaczego Jenox przewiduje tak małą pojemność akumulatora.
Fiat według EPER do Stilo z silnikiem 1.6, 1.8 i 2.4 przewidział akumulator 60 Ah o prądzie 320 A (nr katalog. 71719455), ewentualnie o prądzie 380 A (nr katalog. 71730467) - wersja 1.6 dla Europy Północnej.
Dla silników 1.2 i 1.4 przewidzano akumulator 50 Ah 250 A (nr katalog. 71730466),
a dla wszystkich 1.9 JTD 70 Ah 450 A (nr katalog. 71730468).
Aktualnie te wszytkie akumulatory będą miały większe prądy rozruchowe, ale pojemności ich raczej nie ulegną zmianie.
Według wyszukiwarek Bosch czy Varta zalecane pojemności akumulatorów też oscylują w okolicach wartości 60 Ah i więcej.
Nie należy więc przesadzać ze zbyt małym akumulatorem "żeby tylko był doładowywany". Może najpierw trzeba byłoby dobrze sprawdzić układ ładowania (alternator, kable i wszelkiego rodzaju połączenia)?
-
E tam, ja zaufałem jakiemuś artykułowi profesora, co mówił, że nie ma czegoś takiego jak niedoładowany akumulator i można spokojnie brać większe (w skrócie, że w katalogu napisane jaki możemy najmniejszy akumulator zakupić do auta) ;) Kupiłem więc największy możliwy, jeżdżę zazwyczaj +30km za jednym razem i do tej pory nie ma żadnego błędu ;)
-
Cytat:
Napisał
Grześko
Cytat Napisał Switten Zobacz post
Katalog jenoxa podaje 45 Ah, 450 A (kody 046620ZN i 052620ZN).
Ciekawe dlaczego Jenox przewiduje tak małą pojemność akumulatora.
Fiat według EPER do Stilo z silnikiem 1.6, 1.8 i 2.4 przewidział akumulator 60 Ah o prądzie 320 A (nr katalog. 71719455), ewentualnie o prądzie 380 A (nr katalog. 71730467) - wersja 1.6 dla Europy Północnej.
Dla silników 1.2 i 1.4 przewidzano akumulator 50 Ah 250 A (nr katalog. 71730466),
a dla wszystkich 1.9 JTD 70 Ah 450 A (nr katalog. 71730468).
Aktualnie te wszytkie akumulatory będą miały większe prądy rozruchowe, ale pojemności ich raczej nie ulegną zmianie.
Według wyszukiwarek Bosch czy Varta zalecane pojemności akumulatorów też oscylują w okolicach wartości 60 Ah i więcej.
Nie należy więc przesadzać ze zbyt małym akumulatorem "żeby tylko był doładowywany". Może najpierw trzeba byłoby dobrze sprawdzić układ ładowania (alternator, kable i wszelkiego rodzaju połączenia)?
Te dane z katalogu to chyba w normach DIN a nie EN?
Wszystko o akumulatorach - Przelicznik normy DIN na EN [A]
-
Cytat:
Nie należy więc przesadzać ze zbyt małym akumulatorem "żeby tylko był doładowywany"
tzn?
Cytat:
Cytat Napisał Wiktor Zobacz post
ile kW może mieć rozrusznik
2,2kW w jtd w Marei.
Cytat Napisał Wiktor Zobacz post
ile żrą świece żarowe?
Około 40A.
ok. czyli rozrusznik pobiera 200A czyli 200Ah na godzinę kręcenia silnika czyli 1s kręcenia wysysa z aku 200/3600 = 0,055 Ah... hmm ile kręcicie rozrusznikiem ? tak z 2 sekundy? czyli 0.11Ah. No ale jeszcze grzanie świec. Godzina grzania to 40Ah. ile grzeją się świece? 30sekund ok to 40/120=0.33Ah czyli razem odpalenie samochodu zżera 0.44 Ah.
jak by na to nie spojrzeć niezależnie czy posiadamy aku 45Ah czy 60Ah ilość prądu wyssanego z aku będzie taka sama. Aku 45Ah oraz 60Ah bedą się w stanie ładować prądem 0.05C /po prostu nie są wstanie szybciej się ładować przy wysokim poziomie energii/ więc aku 45Ah będzie przyswajał 2.25A a 60Ah 3A. Aby wpompować 0,44Ah do aku potrzeba zużyć 25-30% więcej energii czyli 0.57Ah Z tego morał taki, że silnik w samochodzie o pojemności akumulatora 45Ah będzie musiał pracować~ 15min a w aucie z aku 60Ah ~11.5minuty
oczywiście czas grzania świec czy kręcenia rozrusznikiem wyssany z palca bo nie mam diesla a moja benzyna niestety tak z 2s kręci
odnośnie filmiku rozruchu silnika z lipola to niech nikomu nie przychodzi do głowy podpinania takiego aku do samochodu jako akumulatora bo ta bateria wymaga innego sposobu ładowania a jej max napięcie to 12.6v i od alternatora kończy tak https://www.youtube.com/watch?v=IsgnZCEeqsE
-
U mnie jest 60ah i nie ma problemu taki był oryginalny i taki kupiłem od czterech lat i jest ok. Nie ma co kombinować za bardzo kolego. Popatrz na dekiel pod baterią czy nie pisze tam jaka pojemność akumulatora,w moim pisze 60ah tylko że to diesel
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
U mnie jest 60ah i nie ma problemu taki był oryginalny i taki kupiłem od czterech lat i jest ok. Nie ma co kombinować za bardzo kolego. Popatrz na dekiel pod baterią czy nie pisze tam jaka pojemność akumulatora,w moim pisze 60ah tylko że to diesel
-
Odświeżę nieco wątek aby nie zakładać nowego. Szukam rekomendacji i opinii o polskim jenoxie. Widziałem, że był kilka razy wspominany. Ktoś ma do tej pory i podzieli się spostrzeżeniami? Dzięki!
-
Do stilo 1.6 kupuj 60 albo 63 Ah. Identycznie jest w dieslu. Alternator nie jest w stanie naładować większego. Niby za dopłatą niektóre salony oferowały większe ale była to praktyka "złodziejska".
Ja u siebie mam 6 letnią centre i działa aż miło.
-
Cytat:
Napisał
mlodybe
Alternator nie jest w stanie naładować większego.
Ależ bzdury, panie kolego. Jakim cudem alternator 90-100A ma nie doładować akumulatora większego niż 63Ah? :) Tu nie chodzi o ładowanie, ale o ekonomię i miejsce na półce.
-
To nie bzdury. Po co ładować akumulator tak wysokiej pojemności. Uważam, że wystarczy 50 AH i to w zupełności. Po co płacić więcej. Jenox to dla mnie jednorazówka. Może 2 lub 3 lata. To wszystko. Max 4 lata. Wszystko zależy od swoich planów na przyszłość. Ja zdecydowanie proponuje Yasa.
-
Opłacalność kupowania większego akumulatora to jedno - do zwykłego zastosowania nie ma sensu kupować większego i droższego akumulatora. O tym pisałem wcześniej.
Druga sprawa to fizyczna możliwość naładowania większego akumulatora - nie ma tutaj żadnego przeciwwskazania, żeby mieć nawet 70Ah - alternator naładuje znacznie większe pojemności, stąd mój post o tym, żeby nie powtarzać historii o niedoładowaniu. To "niedoładowanie" wynika najczęściej z kiepskiego stanu instalacji, a nie wielkości akumulatora.
-
W moim przypadku to nie będzie raczej zwykłe wykorzystanie. Mam "z przymusu" trochę więcej elektroniki na pokładzie więc zapewne większa bateria będzie potrzebna. A co myślicie o jenoxach? nigdy nie miałem ale trochę o nich czytałem. Nie chce z drugiej strony wydawać nie wiadomo ile bo w przyszłym roku może się wszystko wydarzyć
-
A jak niby ma Ci problem większego zapotrzebowania na prąd rozwiązać większy akumulator?
Przecież akumulator jest potrzebny tyko do rozruchu.
Na bieżące zapotrzebowanie na prąd potrzebny jest odpowiednio dobrany alternator.
-
jak ma rejestrator / alarm to bierze z akumulatora na postoju. W zimie ma to szczególne znaczenie żeby nie dezaktywować alarmu... a Żeby móc odpalić o poranku:)