Dolna część ma być ustawiona tak jak na zdjęciu?
1.
Załącznik 17101
A pasek na dole ustawić jak?
To jest widok strony w wersji do druku
Dolna część ma być ustawiona tak jak na zdjęciu?
1.
Załącznik 17101
A pasek na dole ustawić jak?
Rozrząd złożony wg wskazówek kolegi wyżej i ciśnienie na cylindrach zerowe.
Czapa w górę i do planowania przy okazji trzeba sprawdzić zawory czy trzymają, nowa uszczelka i skręcanie.
Podczas kęcenia wyciągnij bagnet i zobacz czy nie dmucha przez niego.
Nie;) Załóż koło pasowe, to co na zdjęciu (to po którym biega pasek osprzętu: od alternatora itp)
WAŁ KORBOWY:
Załącznik 17145
Na czerwono masz zaznaczony znak który musi się zgrać z tym znakiem na dolnej osłonie, która podczas ustawiania też musi być założona:
Załącznik 17146
Gdzieś w tym miejscu jest STRZAŁKA narysowana wyraźnie. Te znaki muszą się pokrywać.
WAŁEK ROZRZĄDU:
Załącznik 17147
Znak NIEBIESKI ma się pokryć ze strzałką oznaczoną kolorem CZERWONYM.
Panowie, doszedłem do wniosku, że zezłomować to najłatwiej i rozebrałem to wszystko na nowo, tak by wiedzieć przynajmniej co mnie pokonało. Najprawdopodobniej źle złożyłem za pierwszym razem rozrząd (był "zabezpieczony" drucikiem, żeby się pasek nie przesunął ;) ) i klepnąły zawory. Część z nich pogięło. Do tego obejrzałem dokładniej wałek rozrządu i okazało się, że krzywka na 4 cylindrze jest do niczego. Na szczęście tłoki nie ucierpiały na kolizji, a pierścienie trzymają. Kupię więc całą głowicę z zaworami i wałkiem, bo to się już do niczego nie nada ;)
Pamiętaj że głowicę którą dostaniesz też należy splanować.
u mnie teraz wymieniałem w 1.6 16v i niema znaków oryginalnych ,samemu musiałem robić .....
Ok Panowie..
No głowica założona. Rozrząd ustawiony na znakach. Odpala, ale.... :D
Po odpaleniu obroty chodzą samoczynnie jakby ktoś dodawał mocno gazu i strzela jakby zapłon był źle ustawiony. Odczepione są wszystkie kable od lambdy, bo się urwały ostatnio. To może być to czy iść w inną stronę. Zrobienie tego samochodu to już sprawa honoru :D
A nastawnik jałowego (ta czarna puszka za przepustnicą wtyczka z prawej strony) jak odłączysz co się dzieje?
Zaraz jadę to sprawdzić. Nie jestem pewien czy dobrze poskładałem cały wtrysk. Jest tam taka podkładka kwadratowa z uciętymi końcami i blaszką w jednym miejscu. Nie bardzo pamiętam, w którym miejscu była wcześniej.
Racja. Źle poskładałem wtrysk :) Element od LPG dałem pod przepustnicę, zamiast nad. Już jest ok. Tyle, że nadal się grzeje szybko jak cholera :/ Stawiam jednak na pompę wody. Jakiś inny pomysł?
Grzeje się szybko, a przegrzewa się?
Układ odpowietrzałem .... razy? - 1.4 ja odpowietrzałem nieraz 4-5razy zanim zaczynał dobrze funkcjonować.
Jaką temperaturę pokazuje zestaw wskaźników a jaką komputer?
Pod komputerem nie sprawdzałem. Nagrzewa się momentalnie, aż do czerwonej kreski. Odpowietrzałem w sumie 1x. Tyle, że od tego całego przegrzewania się zaczęła się cała awaria,
Ile płynu w układ chłodzenia wchodzi?
Generalnie to musiałbym sprawdzić. Wlewałem po prostu wodę z butelki i nie zwróciłem uwagi ile jej tam weszło. Pochodzi trochę, zaczyna się przegrzewać i w chłodnicy robi się gejzer.
Dziwi mnie też, że gdy to się stało, nie zaczął działać wentylator i do teraz nie działa. Możliwe, że ześwirował jakiś czujnik temperatury czy coś termostat byl wymieniony
Ja nadal twierdzę, że w układzie jest za mało cieczy chłodzącej.
Auto ożyło. Ni cholery nikt nie wie co się stało i dlaczego. Zaczęło żyć po tym jak odłączyłem z instalacji LPG przewód wodny i chwilkę pochlapała woda. Podpiąłem znów, nagle woda zaczęła się rozchodzić elegancko po układzie i nawet odżył wentylator...