a to ja mam dobry termostat , silnik grzeje się do połowy tak jak powinno być.A od czego może jeszcze więcej palić paliwa może bym posprawdzał i zaoszczedził
To jest widok strony w wersji do druku
a to ja mam dobry termostat , silnik grzeje się do połowy tak jak powinno być.A od czego może jeszcze więcej palić paliwa może bym posprawdzał i zaoszczedził
Jeśli auto ma sprawny wentylator chłodnicy, to nawet z uszkodzonym termostatem silnika nie przegrzejesz (chyba że termostat jest stale zamknięty i nie puszcza obiegu na chłodnicę). Termostat ma za zadanie szybkie nagrzanie silnika po rozruchu (otwarty jest tylko obieg do nagrzewnicy), dopiero po osiągnięciu właściwej temperatury pracy silnika, termostat otwiera obieg na chłodnicę.
To jest temat rzeka, nie będę więc pisał o mapowaniu silnika, bo to by mogło być tematem pracy magisterskiej, ale zaczynając od podstaw... Najwięcej zależy od samego kierowcy i jego stylu jazdy, w dalszej kolejności od jakości paliwa, sprawności układu dolotowego, w tym wtrysków, oraz takich "drobnostek" jak kable, świece, filtry, sondy lambda, na wydechu kończąc.
to raczej wszystko mam dobre cewka nowa z wydechem wtryski ostatnio wykręcałem całą listwe ,świece by przydało się wymienić .A są jakies oznaki że bierze więcej paliwa niż oblicznie ile pali na 100
Spalanie na trasie 11,8l/ 100km,a w górach wyszło nawet 13,9l/100km. Jakieś pomysły?
za termostat dałem 95 zł.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
.Zanim wezmę się za wymiane parownika najpierw wezmę się za wymianę świec przewodów i hamulców tylnych. Będąc w górach moja Bravka n ie miała siły podjeżdzać pod górę. Musiałem redukować nawet do 2 biegu. Dwóch dorosłych na pokładzie i dwójka dzieci wózek i dwie torby. Z górki rozpędzał sie do 120km/h. Starałem się jechać tak max do 100km/h.
No to chyba też będę zmuszona wymienić termostat. Tak jak zawsze silnik nagrzewał się na odcinku 10 km bez problemu i w miarę szybko, tak teraz podniesie się do połowy kreski, nawet gdy stoję gdzieś na światłach...
hezibo można wiedzieć gdzie kupiłeś termostat?
Ja kupiłem w sklepie motoryzacyjnym "Borowski" w Kaliszu ul. Wiatraki
Aha... myślałam, że może przez internet kupowałeś :)
RYŚ_0726 powodzenia z autem ja swoje sprzedałem ( poddałem się ). Za dużo wkładu :). Dzięki wszystkim za cenne informacje. Pozdrawiam :)
Ja na swoje nie narzekam... 10 l gazu nie jest dla mnie tragedią, a od ponad roku jak je mam nic się nie dzieje (odpukać) :) Mogłoby być więcej mocy, ale dopóki nie jeżdżę w dłuższe trasy jakoś przeżyję...
witam. póki u mnie nie stało się coś z hamulcem i wszystko było ok rozpędziłem swoją bravę do 160-165km/h więc ja nie wiem co wy macie z tymi swoimi silnikami:) a zamulało to ci wcześniej pewnie od zbyt dużej dawki gazu :) mi w mieście pali 11l/100km : trasa 7/100km
Po długim czasie oraz po tym jak się okazało, że pali mi 10l benzyny, nie wytrzymałam i oddałam auto do mechanika... No i wyjaśniło się co było powodem braku mocy. Winowajcą był wytarty wałek. Dodaję zdjęcia, gdyby ktoś chciał pooglądać, oczywiście w tak fatalnym stanie jak widać nie była tylko jedna krzywka tylko cztery, reszta trochę mniej wytarta. Powód? Stary jak świat przy tym silniku, czyli magistrala. Trochę to kaski kosztowało ale za to auto jeździ tak jak należy.
Załącznik 18670Załącznik 18671Załącznik 18672Załącznik 18673
Chyba nawet pytałem w ostatnim poście o krzywki na wałku ;-)
A no faktycznie ;) Z tym, że wcześniej Twojego postu nie zauważyłam :P