Witam. Może się ktoś orjetuje czy półoś pasuje od Vectry 1.9 cdti 150 KM, albo od saaba 1.9 TiD ? Mam takie same objawy jak kolega wyżej.
To jest widok strony w wersji do druku
Witam. Może się ktoś orjetuje czy półoś pasuje od Vectry 1.9 cdti 150 KM, albo od saaba 1.9 TiD ? Mam takie same objawy jak kolega wyżej.
Nie nie pasuje. Oplowskie mają bodajże o 1 więcej rowków na wieloklinie. Długość też jest inna.
Dzięki za odpowiedz. Słyszłem, że od Stilo 1.9 JTD pasują, ale nie jestem pewny. Pewnie długość też jest inna.
Nie ma co gdybać i się domyślać zadzwoń do warsztatu w którym robiłem. Powiedzą czy coś innego pasuje...
Dzięki. Jutro postaram się zadzwonić.
I mnie dopadł problem z przegubem wewnętrznym :/ Wie ktoś może czy wymiana samego krzyżaka załatwia sprawę czy raczej cała półoś z kielichem do wymiany (chodzi o prawą stronę)? Cena oryginału zabija, zamienniki jeśli są to niewiadomej marki... Zastanawiam się więc czy zazwyczaj wyrobieniu ulega kielich czy też krzyżak łapie luz. Może ktoś się podzieli jakimiś nowymi doświadczeniami? Ewentualnie polecicie jakiś sprawdzony zamiennik?
Właśnie mam identyczny dylemat, trzęsienie autem i problem z prawą półosią
Pytanie co teraz lepiej wymieniać? Całą półoś czy tylko kielich + krzyżak?
Kompletna półoś jakiejś renomowanej firmy typu SKF czy Metelli lub oryginał to koszt od 900zł wzwyż
Natomiast z zamienników znalazłem takie ciekawostki:
PĂłłoś prawa FIAT CROMA 1,9 MJTD Multijet 2005-2011 (6479209807) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - producent ODM multiparts, cena 650zł
PĂŁOŚ PRAWA Fiat Croma 1.9D '05- MOCNA (6733474077) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - firma niewiadoma, cena 648zł
NOWA PĂŁOŚ prawa CROMA od 2005r 1,9 D Multijet kpl (6683651210) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - firma niewiadoma, 640zł
Jeżeli chodzi o zestawy kielich i krzyżak to są tańsze od półosiek, i na alledrogo znalazłem takie:
PĂŁOŚ PRAWA KIELICH FIAT CROMA 1.9 D JTD MultiJet (6540384976) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - firma GR, cena 465zł
KIELICH WEW PĂŁOŚ FIAT CROMA 1.9 D MULTIJET MANUAL (6096303562) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - firma ZETA-ERRE, cena 470zł
KIELICH WEWNĘTRZNY PRAWA FIAT CROMA 1.9 MJTD JAKOŚ (5615294621) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - produkt WŁOSKI (ale kij go wie), cena 495zł
Czy ktoś z was koledzy zakładał może któreś z tych zamienników lub chociaż cokolwiek wie o tych firmach?
Niestety ponoć w ASO gwarancje, na naprawę półosi dają w przypadku wymiany krzyżaka i kielicha jednocześnie. Cena jest zaporowa.
Miesiąc temu wymieniałem lewy kielich wew z krzyżakiem. Firmy ZETA ERRE zrobione około 2tyś narazie bez zastrzeżeń.
Bacznie obserwuje wasz wątek bo mnie też to niestety czeka.... Tylko poczekam najpierw na diagnozę mechanika
U mnie problem zażegany (póki co :p).
Nastawiałem się na to, że kielich jest jeszcze ok i wymiana krzyżaka załatwi sprawę (parę stówek w kieszeni by zostało). Z racji, że z mechanikiem umówiłem się dopiero ne weekend majowy, postanowiłem zajrzeć do przegubu i dodać trochę smaru aby poprawić mu nieco warunki pracy. Ściągnąłem dużą opaskę, odchyliłem osłonę a tam niemal sucho! Z przegubu wyciekło tylko trochę brunatnej cieczy o konsystencji oleju przekładniowego. Do kielicha oraz wnętrza osłony wcisnąłem ok. 140 g smaru molibdenowego do przegubów. Założyłem opaskę, jazda próbna i nic, jedzie jak po szynach, żadnego telepania na boki, a ostatnimi czasy dość mocno się ono nasiliło. Dzisiaj test z dużym obciążeniem, górka i prawie tona na przyczepce i dalej wszystko ok.
Tak więc zanim zabierzecie się za wymienianie półosiek polecam zajrzeć pod osłonę przegubu. Naprawa zamiast kilku setek zamyknęła się w moim przypadku w 11 zł ( 2 tubki smaru i opaska).
Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
A czy można przesadzić z ilością smaru? Też chciałem tam zajrzeć i dołożyć tylko boję się tego żeby nie było za dużo. Czy przy tej operacji na coś szczególnie trzeba uważać?
Fiat zaleca do przegubow 120 lub 140 g smaru, nie pamiętam dokładnie. Jak dasz za dużo to nic się nie stanie, najwyżej wyciśnie trochę smaru spod osłony.
Nie można przsadzić. Smar jest stosunkowo gęsty i wejdzie go tylko tyle, ile miejsca jest pod osłoną gumową. Ewentualną nadwyżkę wytrzeć do sucha. Trzeba tylko pamiętać, by założyć opaski (najlepiej nowe). Trzeba też dokładnie sprawdzić osłonę gumową. Wszelkie objawy zużycia gumy (pęknięcia) są niedopuszczalne.
Witam.
Temat o telepaniu budą ale u mnie sam nie wiem co występuje (i na czym polega telepanie budą ;-) )
Mam drgania na kierownicy identyczne jak przy złym wyważeniu. Na początku od 110 do 130. Po dłuższej jeździe zaczyna już od 90. Opony nowe i niby wyważone a na zimówkach miałem podobnie. Po wciśnięciu sprzęgła bez zmian. Mechanik prześwietlił auto i jedyne do czego można się przyczepić to lekki luz na przegubach wewnętrznych. Ale czy to może być to? Wymieniłbym półośki ale szkoda 8 stów wywalić w błoto, bo to może nie to.
Przeguby zazwyczaj "telepią" przy mniejszych prędkościach (60-90 kmh). Ale skoro masz lekki luz to nie zaszkodzi zajrzeć do osłon i w razie czego dowalić smaru. Koszt groszowy a może poradzi.