pezet3 możesz napisać na temat spalania, zapewne jesteś już zorientowany po przejechaniu 5 tyś.
To jest widok strony w wersji do druku
pezet3 możesz napisać na temat spalania, zapewne jesteś już zorientowany po przejechaniu 5 tyś.
Zawsze pomoże pan z Zielonej Góry ;) tutaj link o samej skrzyni biegów TF-80SC Automatyczna skrzynia biegów Aisin inaczej także zwana AF40 a manualna M32 - słyszałem że dużo zależy od stosowanego oleju, na oleju GM-owskim /oplowskim ich skrzynie M32 /bo to ich projekt :)/ padają, a taka sama w Cromie ale na oleju Tutel-owskim - działa dłużej. Teraz do M32 zalecają FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80.
Fajna jest jedna rzecz, otóż Opel GM opracował, cytuję ..."...Postawiono na współpracę z firmą Petronas i sformuowano olej, który jest odpowiednikiem oleju stosowanego przez koncern FIAT w skrzyniach biegów M32 – Tutela 75W85. Olej oznaczono symbolem GM 1940004." .... :) Słowiem Tutela nie jest taka zła.
Przed wakacjami w korkach po krakowie nie mogłem zejść poniżej 8,6 litra, raz zrobiłem trase do opola i spalanie za 500 km wyszło 5,9, ale jazda cały czas 140-160 km\h. Teraz w okresie wakacyjnym po krakowie spalanie po 300 km wg komputera 7,5 litra. W nie długim czasie wyjazd nad nasze morze, więc 1600 km do pokonania, napewno się pochwale...
dodam jeszcze że zacząłem używac tempomatu po mieście, oczywiście tam gdzie się da, i spalanie jest znacznie niższe niż trzymał bym noge na gazie utzrymując zadana prędkość
Jeżdżąc 'nieautomatem' pewnie jeszcze mniej da się spalić :P
jeśli 'tak' to jestem 'wniebowięty' - kupuję cromkę 1,9 120KM - bo pali to tyle co 'nic'
czyli mniej niż moje 'Palio' :D na 'lpg-ie'
To i ja się mogę spalaniem podzielić (ok. 5500 km od połowy kwietnia) - wg Motostatu średnie spalanie na tym odcinku wyszło 7,55 l/100 km. I też Kraków ale bardziej dojazdy obwodnicą do pracy.
Najniższe spalanie jakie dotąd osiągnąłem to dojazd do Cinsoftu na czipowanie: 320 km autostradą Kraków-Gliwice; 6,1 l/100 km (tempomat i 120 km/h, z powrotem trochę szybciej czasami ;)
Spalanie raczej nie wzrosło a przyjemność z jazdy wzrosła zdecydowanie więc jak najbardziej na plus :)
Jeśli ktoś chce zerknąć to tu link do motostatu: Zużycie paliwa, diesel - Fiat Croma - maciekpt - Motostat (czipowanie 26.05).
O to ty masz 150KM z chipsem no to musi bardzo przyjemnie jeździć ;) Jakoś wcześniej nie zwróciłem uwagi jaką wersję silnika masz. Ile czasu trwało chipsikowanie ? i czy standardowy pakiet robiłeś /egr wyłaczenie, dpf - wycinka i wyłączenie/ ?
Czipowanie trwało chyba nie dłużej niż 3 godziny.
Tak, przy zakupie auta był zrobiony "pakiet startowy". DPF wyciąłem półtora miesiąca później, w ten sam dzień co czipowanie (na usunięcie zawartości puszki czekałem ok. 1,5 godziny).
Dziś byłem w Euromocie w Żorach, rozejrzeć się za używanymi Cromami, niestety nie mieli nic w ofercie, ale zaproponowali mi takie coś. Silnik do gazu, tak jak były zamierzenia na początek, co o tym myślicie ??
Alfa Romeo 159 25900.00 PLN. żory - otoMoto.pl
Ogólnie Alfa 159 jest, wg mnie, jednym z najładniejszych aut. Tylko jest sporo mniejsza od Cromy - mówię to o ilości miejsca w środku i bagażniku. W Cromie całkiem komfortowo siedzi się z przodu i tyłu a i bagażnika jest 500 litrów. W Alfie fajnie jest z przodu ale z tyłu to już porażka. Bagażnik też mniejszy, 445 l, ale również mniej ustawny.
Znalazłem w Jastrzębiu w komisie taką Crome , jest podany Vin ZFA19400002025716 ma ktoś możliwość sprawdzenia ??
Fiat Croma 18500.00 PLN. Jastrzębie Zdrój - otoMoto.pl
Najpierw warto zadzwonić do ASO i zapytać.
Możesz też zerknąć na AutoDNA (ale usługa kosztuje 20 zł i niekoniecznie musisz się czegoś dowiedzieć): ZFA19400002025716 | Fiat Croma 1900cm3 Diesel - Sprawdź historę tego pojazdu - autoDNA
maciekpt dzięki za linka.
lepiej zadzwonić do ASO... Puściłem vin do innego forum... może dadzą znać... W ostateczności napisz na PW do kolegi Lotos... (chyba pracuje we fiacie....)
oglądałem to auto jakiś czas temu, nie wygląda za ciekawie powiem szczerze, kilo rdzy na tarczach hamulcowych co oznacza że długo stoi.
Tomabr dzięki za opinie, dzwoniłem dziś do komisu i zachwalali bardzzzo , zaoszczędziłeś mi czas, miałem w palnie jutro do nich podjechać.
Prawdopodobnie po niedzieli pojadę odwiedzić Kraków, mam sentyment do tego miasta i parę aut do obejrzenia. Córka już tam mieszka, ja w niedługiej przyszłości :)
Wracając do tematu zakupu Cromki i tzw pakietu startowego:) Jeżeli chodzi o wycięcie DPFa, to na co się lepiej zdecydować:
1. wycięcie kompletne i wstawienie rurki
2. wycięcie "środka" i puszczenie wewnątrz rurki, żeby wyglądało że niby jest jakby ktoś pytał:)
Oczywiście w obu wariantach trzeba go wyłączyć w komputerze.
Jak to jest, ktoś się kiedyś spotkał z jakąś nad wyraz skrupulatną kontrolą i było czepianie się, że nie ma a powinien?
W Polsce nie, ale słyszałem np o Szwajcarii... Mandacik i odstawienie na lawecie, na Twój koszt do... granicy. :) Ja osobiście, jeżdżąc o Europie wolałbym nie sprawdzać na własnej skórze czy to bajki, bo po co, skoro wszystko działa jak należy :) Na pewno wiem, że w Austrii potrafią ot tak, jak już Cię zatrzymają, zrobić kontrolę emisji...
Nie strasz, nie strasz.
Nigdy mi się nie zdarzyło przy kontroli za granicą (w PL zresztą też) aby kontrolowano emisję spalin.
Zapewniam Cię, z DPF czy bez, sprawny silnik 1,9MJTD spełnia normę EURO4 i nie będzie problemów z jakością spalin.
W polskich dowodach rejestracyjnych nie ma informacji czy powinien być DPF w aucie, natomiast we włoskim taka informacja jest.
A tak na marginesie:
Cztery lata temu przy ubezpieczaniu Cromy mogłem wybierać albo to jest model bez DPF albo z DPF i automatem :lol:
CzarnyGD - ja wybiorę opcję nr 2, gdy mój filterek się zapcha na amen