To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Zakup Cromy -
zyby sprzedać musi zjechać z ceny choć na powrót, powiedzmy sobie szczerze to auto nie jest hitem sprzedaży, kupują je tylko Ci którzy wiedza czego chcą, to nie typowy szajsenwagen, vin sprawdziłem wydaje się być w pożądku , przekazał mi go smsem od szczała. Wynająłem specjalistyczna firme która zajmuje się kontrolą pojazdów przed zakupem, wybrałem pakiet komfort za prawie 400 zł ;(, więc sprawdza go włącznie z podpięciem do kompa. jak dostanę raport w środę dam Wam znać.
Interesuje mnie ten egzemplarz ze względu na cene i to że własnie jest tak odpicowany i z wyglądu nie poobijany, tylko nie moge się doczekać raportu juz mnie skręca a zdaję sobie sprawę że takie napalenie się to zły doradca. Daję szanse koncernowi FIAT hihi , jeśli autko będzie OK to kupie, jeśli nie, nie szukam dalej Cromy i kupię upatrzonego Citroena C5 z 2011 roku, bo naprawdę nie ma co wybrać w tych ofertach, a jak juz jest coś fajnego to znowu z automatem.
Do Fiata skłania mnie przedewszystkim miłe wrażenie z posiadania przez 10 lat Fiata Palio i fakt że jest to w miare duże auto które przyda mi się w firmie zajmuje się pilotażem ładunków ponadgabarytowych i czasem potrzebne mi 4- te autko, Croma idealnie nada się na krótkie trasy.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
http://otomoto.pl/fiat-croma-super-stan-i-wyposazenie-okazja-C33464813.html a co powiecie o tym egzemplarzu, też mi się podoba
-
Cytat:
Napisał
lisekrolus
Ten jest ładny, może nie jest tak odpicowany, nie ma też czujek cofania, rolet w oknach i pewnie podwójnej podłogi, a w zamian relingi i NAVI :-)
Chociaż masz pecha do tych tylnych uszczelek, bo mam wrażenie, że na dolnej części jest też ubytek. Chyba też listwa a'la chrom nad schowkiem jest porysowana, przynajmniej tak mi się wydaje patrząc na zdjęcie.
120 KM może to demon przyśpieszenia nie jest, ale ja mam taką samą i do sprawnego poruszania się wystarcza. Przebieg też bardziej realny. w Cromie naprawdę ciężko poznać po wnętrzu, jaki ma przebieg.
Ciekawe, czy ASO zrobiło już rozrząd? U mnie dopiero przy 120 tys. zrobili i to patałachy bez pompy wody. Daj znać, jak tam wyszła ekspertyza :smile:
-
Witam was
Przymierzam się do zakupu cromy. Jako że rodzina ma się powiększyć szukam w miarę pojemnego i bezpiecznego auta. Co myślicie o takim egzemplarzu Fiat Croma 16200.00 PLN. Rzeszów - otoMoto.pl. Auto podoba mi się bardzo ze stylistyki. Czytałem też trochę dobrych opinii chociaż gość z miejscowego sklepu z częściami mówił że element zawieszania wychodzą dość drogo. Pytanie moje jeszcze takie, czy po podłączeniu auta do MES'a da radę sprawdzić przebieg na w miarę rzeczywisty. Oczytałem się o kręceniu liczników i zastanawiam się w których elementach przebieg jest zapisywany w cromie
-
Cytat:
Napisał
Crazydrake
Witam was
Przymierzam się do zakupu cromy. Jako że rodzina ma się powiększyć szukam w miarę pojemnego i bezpiecznego auta. Co myślicie o takim egzemplarzu
Fiat Croma 16200.00 PLN. Rzeszów - otoMoto.pl. Auto podoba mi się bardzo ze stylistyki. Czytałem też trochę dobrych opinii chociaż gość z miejscowego sklepu z częściami mówił że element zawieszania wychodzą dość drogo. Pytanie moje jeszcze takie, czy po podłączeniu auta do MES'a da radę sprawdzić przebieg na w miarę rzeczywisty. Oczytałem się o kręceniu liczników i zastanawiam się w których elementach przebieg jest zapisywany w cromie
Kurcze, naprawdę wierzysz, że ktoś kupuje auto z wypasionym wyposażeniem z mocnym dieslem i robi 157 kkm przez 8 lat i już mu padła sprzęgło i dwumasa? Lepiej, wkłada w niego 3 tys. i sprzedaje? Zdjęcia robione tak, że niewiele widać. Środek faktycznie zadbany, ale w cromach ciężko przebieg poznać po wnętrzu, tapicerka starzeje się powoli.
Proponuję wziąć nr VIN, sprawdzić do kiedy serwisowany w ASO i z jakim przebiegiem zakończył karierę w ich systemie, może się okazać, że ma lekko 300 tys. (35 tys. na rok to normalny przebieg na diesla, mój robił 50 tys/rok). Spalanie 6l przy 150 KM włóż miedzy bajki.
Aut z tym przebiegiem i rocznikiem nie ma, a jeśli już się taka perełka znajdzie, to nie za tą cenę.
Ale jeśli chodzi o powiększoną rodzinę, to auto sprawuje się rewelacyjnie, z tyłu zmieszczą się 2 wózki i coś jeszcze, tylna kanapa jest dość wysoko, łatwo się potomstwo tam wsadza, a i miejsca ogólnie jest dostatek.
-
Cytat:
Napisał
miras
Spalanie 6l przy 150 KM włóż miedzy bajki.
W trasie jest to osiągalne bez żadnego wysiłku, miasto około 8 litrów
-
Cytat:
Napisał
mugsy
W trasie jest to osiągalne bez żadnego wysiłku, miasto około 8 litrów
Jadąc 90km/h na 6 biegu po płaskim terenie ;) bo na autostradzie przy 150km/h na pewno nie.
-
Zapytam inaczej czy warto kupować auto takie jak croma na dodatek w dieslu przy przebiegach rocznych rzędu 13-15 tys? Dziennie robię do pracy i z powrotem około 50km, raz może dwa razy w roku jakaś niewielka wycieczka. Co do spalania to raczej nie będzie ciśnięte do 150km/h bo nie mam gdzie go tak rozpędzić zbytnio. 90-120 po trasie to może bym około 7l osiągnął.
I czy waszym zdaniem cokolwiek z dostępnych na wiadomym portalu aut z podkarpacia jest warte
II (2005-) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
-
Ja robię 9km w jedną stronę do pracy, bardzo często się zdarza że tylko tyle w ciągu dnia, kupiłem diesla bo nie wyobrażam sobie jazdy croma 1,8 w benzynie a 2,2 wiele lepiej nie jedzie a jest to awaryjny motor. Wybór należy do Ciebie, ja doradzam diesla bo koszt utrzymania nie jest taki wysoki, spalanie więcej niż dobre a dynamika jest wystarczająca jak na gabaryty auta (myślę tu o 150km).
-
Ja do tej pory zrobiłem narazie raz trasę, z Wieliczki do Wrocławia i z powrotem. Prędkość ustawiałem około 140 na tempomacie, w porywach było nawet 190. Średnie spalanie z tej trasy 5,9, z czego jestem bardzo zadowolony. W mieście, tak jak koledzy piszą koło 8 litrów, mnie oscyluje między 7,8 do 8,5 po wypalaniu dpf co 500 km.
-
Cytat:
Napisał
Crazydrake
Zapytam inaczej czy warto kupować auto takie jak croma na dodatek w dieslu przy przebiegach rocznych rzędu 13-15 tys? Dziennie robię do pracy i z powrotem około 50km, raz może dwa razy w roku jakaś niewielka wycieczka. Co do spalania to raczej nie będzie ciśnięte do 150km/h bo nie mam gdzie go tak rozpędzić zbytnio. 90-120 po trasie to może bym około 7l osiągnął.
I czy waszym zdaniem cokolwiek z dostępnych na wiadomym portalu aut z podkarpacia jest warte
II (2005-) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
A czy droga do pracy do głównie miasto, czy większość to odcinki szybkiego ruchu, gdzie nie stoisz w korku zderzak w zderzak? Bo wtedy auto najwięcej pali, sporo waży, więc rozpędzanie trochę paliwa musi pociągnąć. Jeśli chodzi o cromę, to wielkiej oferty w benzynie nie ma, silniki też bez rewelacji. Widać, że producent skupił się na tym, co robi stosunkowo dobrze - stylistyka i diesle. Croma, to świetne auto, duże, pojemne, dynamiczne i dobrze wyglądające, w miarę bezawaryjne. Ma wiele wspólnego z vectrą czy saabem, części raczej należą do najtańszych. Jak o nią dbasz, to odwdzięczy się długim użytkowaniem bez drenażu kieszeni. A komfort i wyciszenie będą wisienką na torcie. I trzeba przyznać, że mało jest aut w tym roczniku, segmencie i porównywalnej cenie :smile: I przynajmniej co 10 widywane auto nie jest cromą :lol: A jechałeś w ogóle tym autem? Jest tu chyba parę osób z Podkarpacia, może umów się z kimś.
Ja prywatnie robię 10 tys. rocznie, a jakoś nie ciągnie mnie do benzyny czy gazu, bo służbowo zrobiłem pewnie koło 1 mln dieslami i lubię ich charakterystykę.Ostatnia moja benzyna to seicento 1.1 10 lat temu :cool:
-
Głównie jazda pozamiejska. Po mieście może z 5km i to obwodnicą w godzinach raczej niezbyt wielkiego ruchu. Autem nie miałem przyjemności jechać. Teraz jeżdżę punto MK1 1.1 w gazie od 6 lat, może nie wygląda już za ładnie z zewnątrz ale mechanicznie odwdzięcza się dbaniem o siebie. Przeliczyłem mniej więcej koszty diesla i lpg i croma wyszłaby kilkanaście złotych więcej miesięcznie. Tak że croma+benzyna nie ma prawa bytu u mnie. Drugim autem o którym myślę jest Scenic II w benzynie ale to już nie to samo :) i chciałbym zostać przy fiacie. Jedynym problemem jest znalezienie na podkarpaciu jakiegoś sensownego egzemplarza. Ewentualnie jakby było coś fajnego maksymalnie pod KRK to bym się jeszcze mógł przejechać. A na tą sztukę którą podawałem w pierwszym poście już nawet nie spojże. Ani to nie ma ubezpieczenia ważnego i chyba w ogóle nie miało, i nie wiem czy jest zarejestrowane w kraju. Nie ma nawet nalepki z nr rej. na szybie.
-
Cytat:
Napisał
miras
A czy droga do pracy do głównie miasto, czy większość to odcinki szybkiego ruchu, gdzie nie stoisz w korku zderzak w zderzak? Bo wtedy auto najwięcej pali, sporo waży, więc rozpędzanie trochę paliwa musi pociągnąć. Jeśli chodzi o cromę, to wielkiej oferty w benzynie nie ma, silniki też bez rewelacji. Widać, że producent skupił się na tym, co robi stosunkowo dobrze - stylistyka i diesle. Croma, to świetne auto, duże, pojemne, dynamiczne i dobrze wyglądające, w miarę bezawaryjne. Ma wiele wspólnego z vectrą czy saabem, części raczej należą do najtańszych. Jak o nią dbasz, to odwdzięczy się długim użytkowaniem bez drenażu kieszeni. A komfort i wyciszenie będą wisienką na torcie. I trzeba przyznać, że mało jest aut w tym roczniku, segmencie i porównywalnej cenie :smile: I przynajmniej co 10 widywane auto nie jest cromą :lol: A jechałeś w ogóle tym autem? Jest tu chyba parę osób z Podkarpacia, może umów się z kimś.
Ja prywatnie robię 10 tys. rocznie, a jakoś nie ciągnie mnie do benzyny czy gazu, bo służbowo zrobiłem pewnie koło 1 mln dieslami i lubię ich charakterystykę.Ostatnia moja benzyna to seicento 1.1 10 lat temu :cool:
Benzyny w Cromie są Oplowskie dlatego są beznadziejne
Ja od kiedy kupiłem Cromę to widuję inne Cromy coraz częściej :D
Wydaje mi się że to auto zyskuje u nas popularności bo na rynku używanym jest wyjątkowo tanie w porównaniu do konkurencji i w stosunku do tego co oferuje
Raz za wycieraczką swojej Cromy znalazłem kartkę z napisem "Chętnie kupię ten samochód" i podanym numerem telefonu :D
Ja jak zastanawiałem się nad zakupem auta to nawet nie brałem pod uwagę Cromy, dopóki nie zobaczyłem jej pierwszy raz w komisie.
Co by nie mówić, Croma może zrobić wrażenie swoim wyglądem i gabarytami (na mnie wtedy zrobiła dlatego zdecydowałem się ją kupić, oczywiście po wnikliwej analizie w internecie która wykazała że wygląd i wielkość to nie jedyne aspekty którymi może się pochwalić)
-
Cytat:
Napisał
Crazydrake
Jedynym problemem jest znalezienie na podkarpaciu jakiegoś sensownego egzemplarza. Ewentualnie jakby było coś fajnego maksymalnie pod KRK to bym się jeszcze mógł przejechać.
Łatwo nie będzie, bo 150 KM to chodliwy towar, 120 KM też daje radę, zawsze można ją delikatnie podkręcić (ja tak zrobiłem).
Tak na szybko:
Fiat Croma 17900.00 PLN. Kolbuszowa - otoMoto.pl
Fiat Croma 18999.00 PLN. Przeworsk - otoMoto.pl
Fiat Croma 15400.00 PLN. Dębica - otoMoto.pl
Fiat Croma 17700.00 PLN. MIELEC - otoMoto.pl
DYMEK CARS MIEJSCOWOŚĆ ZAWADA 97C (przy trasie E4), 39-200 Dębica - widzę, że mają kilka cromek, niestety każdą trzeba dokładnie obejrzeć i prześwietlić, na niskie przebiegi patrzeć też nie ma co, pewnie i tak czeka Cię "pakiet startowy" - rozrząd i płyny ustrojowe. Chyba, że jakiś pedant zbiera wszystkie rachunki. Niestety cofanie zegara to nasza zmora narodowa.
Fajnie, jakbyś miał swojego mechanika, jeśli sam się nie czujesz na siłach. I warto szukać po świeżych ogłoszeniach z ostatnich 1-2 dni, bo towar szybko schodzi :cool: Jak już znajdziesz interesujący egzemplarz, to szybko sprawdź VIN w ASO i zrób inspekcję auta. Tyle, co mogę podpowiedzieć.
A jeszcze zdradź, ile planujesz max wydać na to auto?
-
Moja maksymalna granica to 20k i to najlepiej żeby się zamknąć z rejestracją i chociażby wymianą oleju. Nie jestem nastawiony stricte na 150KM pewnie i tak by mi wystarczyła w zupełności słabsza wersja po przesiadce z szalonych 54 i nie musiałbym się bać że mi klamka wirowa wpadnie do silnika. U dymka te auta stoją już dłuższy czas chociaż ciekawą opcją u niego jest możliwość wykupienia gwarancji. Ta najdroższa extra wyposażona(daj Boże żeby nie chciała się ta elektronika nie psuć). Sztuka z Mielca- magiczny przebieg 199 900 i tekst "I właściciel za granicą z 1939 roku." Będę się musiał zapakować na wolnym, zrobić dobrą wycieczkę i pooglądać je wszystkie. A nie orientujesz się czy MES(FES) prawdę mi choć ciut prawdy o przebiegu?
-
Cytat:
Napisał
miras
Ale jeśli chodzi o powiększoną rodzinę, to auto sprawuje się rewelacyjnie, z tyłu zmieszczą się 2 wózki i coś jeszcze, tylna kanapa jest dość wysoko, łatwo się potomstwo tam wsadza, a i miejsca ogólnie jest dostatek.
Ilość miejsca w srodku - imponująca, z tyłu jest jest naprawdę sporo, ale bagażnikiem jestem rozczarowany, nie wiem jak Ty upychasz te 2 wózki (chyba że po złożeniu zajmują niewiele miejsca) ale ja po rozłożeniu wózka (rama + spacerówka) i wrzuceniu jej do bagażnika właściwie mam problem by zapakować coś ekstra w większym rozmiarze (walizka). Gdybym zlikwidował podwójną podłogę i suba uzyskałbym więcej przestrzeni ale nie na tyle by upchać tam drugi wózek :)
Cytat:
Napisał
miras
Faktycznie nie ma w czym wybierać, w przebieg pierwszej można jeszcze zawierzyć ale wyposażenie bida...
Cytat:
Napisał
Crazydrake
Moja maksymalna granica to 20k i to najlepiej żeby się zamknąć z rejestracją i chociażby wymianą oleju. Nie jestem nastawiony stricte na 150KM pewnie i tak by mi wystarczyła w zupełności słabsza wersja po przesiadce z szalonych 54 i nie musiałbym się bać że mi klamka wirowa wpadnie do silnika.
W tej cenie da radę znaleźć Crome i to w przyzwoitym stanie tylko że takie samochody szybko znikają...
Swoją drogą mój ojciec planuje swoją sprzedać, wystawił ją już raz za kwotę 21000 rocznik 2006 Emotion z silnikiem 1.9 16V, telefony baaardzo szybko sie pojawiły od... handlarzy z propozycjami 15-16 tys, raz nawet za kwotę 13 tys "w ciemno". Były jeszcze 2 prywatne osoby, ale pierwsza ostatecznie kupiła w komisie w Mysłowicach a drugiej przeszkadzała dziurka w tapicerce...
-
Mi by tam raczej dziurka nie przeszkadzała jakoś zbytnio. Tylko troszkę mi daleko jechać na śląsk. Jakby była gdzieś wystawiona to daj mi jakoś znać, przyjże się
-
Narazie wybiłem mu ten pomysł z glowy, ale jest dorosły i zrobi jak będzie uważał za stosowne... Gdyby wystawiał to podrzuce linka.
-
Chciałem obudzić wątek - też przymierzam się do Fiata, w zeszłym roku kupiłem Doblo Cargo, sprawuje się świetnie i dlatego zastanawiam się nad jakąś osobówką tej marki - myślałem o Cromie 2009-2010 lub młodszym Bravo (tak do 35-36 tys. PLN). Mam kilka pytań, z góry dzięki za odpowiedzi:
1. Czy te automaty w Fiatach rzeczywiście takie problematyczne? - chętnie kupiłbym automat - auto będzie użytkowała również osoba z ograniczoną sprawnością rąk.
2. Czy diesle 150 KM i te 2,4 200 KM miewają jakieś poważne kłopoty?
3. Generalnie czego się można spodziewać? Zawsze jeździłem japończykami ;)
prosiłbym jeszcze o opinie o tych autkach:
Fiat Croma 33900.00 PLN. Gniezno - otoMoto.pl
Fiat Bravo 31900.00 PLN. Konstantynów łódzki - otoMoto.pl
Z góry dzięki!
-
Croma wisi juz chyba z rok, a do tego jest z Gniezna. ...
-
Cytat:
Napisał
lukq
Croma wisi juz chyba z rok, a do tego jest z Gniezna. ...
Dokładnie
W wakacje 2013 to ogłoszenie było