No oczywiście :)
To jest widok strony w wersji do druku
Witam. Mam problem z gniazdem zapalniczki, ostatnio próbowałem podłączyć zasilacz navi i niestety gniazdo jak by za krótkie. coś z moim gniazdem nie tak czy też tak macie?
gniazdo zapalniczki jest płytkie na zasilacz , spróbuj wpiąć się w gniazdo dla tylnej kanapy, ew czymś zblokuj zasilacz aby nie wypadał
Ja zrobiłem tak, że do gniazda z tyłu podłączyłem rozgałęziacz na 4 gniazda który to wcisnąłem przy fotelu pasażera. Wtykę rozgałęziacza "zablokowałem" klinem z papieru żeby nie wypadała. Teraz mam podłączoną nawi, CB, ładowarkę telefonu jak trzeba i zostają mi jeszcze 2 gniazda wolne (1 oryginalne koło ręcznego i 1 z rozgałęziacza :) ) No i w tym rozgałęziaczu te gniazda są o wiele głębsze tak więc podłączone urządzenie "nie wypada" z gniazda w czasie jazdy bo z oryginalnymi gniazdami zapalniczki to w Cromie szału nie ma. Kupując taki rozgałęziacz też warto zwrócić uwagę na wtyczkę - ja akurat wybrałem prostą z kablem wychodzącym prosto bo wszelkie łamane na kształt litery L czy z krótkim korpusem wypadają nawet po zaklinowaniu.
Ja mam taki patent:
Załącznik 25718Załącznik 25719
Gniazdo USB jest zasilane poprzez ten "pstryczek" z plusa niezależnego od stacyjki.
Zawsze mogę ładować telefon, nawet na parkingu.
Drugi koniec kabla USB jest wyciągany, z pół metra go tam spokojnie jest.
A czy nie można by wymienić tego gniazda na np. od golfa 4? Czy nie będzie pasowało.
A jak rozebrać kanał by dostać się zapalniczki koło ręcznego ? Chce tam dolutować kabel który już mam poprowadzony do lewego przedniego słupka. Tam mam 12V/5V z 2 USB gdzie jeden idzie do kamerki za lusterkiem a drugie do telefonu. Obecnie mam wpięty wtyczne w gniazdo, ale to nie jest zbyt estetyczne i chciałbym schować ten kabelek.
Instrukcję na elern do rozebrania tunelu środkowego znalazłem jak szukałem informacji odnosnie hill holder. Miedzy siedzeniami jest czujnik od tego ustrojsrwa.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Pod tą gumką w zagłębieniu na szpargały jest chyba 1 śrubka.
I teraz trudne zadanie trzeba delikatnie twardym płaskim plastikiem podważyć i wydostać ten schowek z zatrzasków. W koło stacyjki jest ramka-nie połam. I masz dostęp do zapalniczki.
Po co dolutowywać się do gniazda zapalniczki i ciągnąć przewody z tunelu? Zamiast tego polecam tzw. baypasem wpiąć się w skrzynkę bezpieczników i wyprowadzić 12v zabezpieczone bezpiecznikiem tego baypasa. Masę spod śruby w okolicach skrzynki bezpieczników. Przewód na deskę wyprowadzacie pod uszczelką drzwi. Na aukcyjnym serwisie wpiszcie baypass bezpiecznik.
To wygląda na najlepsze rozwiązanie genialne w swej prostocie. Kolego @manic podaj trochę więcej szczegółów (może masz fotkę) pod który bezpiecznik podpiąłeś itp. bo ja z "prundu" to tylko herbatkę ;-) W Bravo II podpiąłem się pod zapalniczkę i wyprowadziłem dodatkowe gniazdo także w okolicach bezpieczników pod klapką. Wszystko zrobiłem w sposób bezinwazyjny i Twój pomysł jest z tego typu rozwiązań dlatego bardzo mnie zainteresował.
Podpinasz się pod dowolny bezpiecznik, ja wykorzystałem ten od zapalniczki;-) Do tego jeśli mówimy o nawigacji to montujemy do tego przetwornicę 5V i wyprowadzamy pod wspomnianą uszczelką już usb. Jak znajdę zdjęcia to wrzucę.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Kilka zdjęć
No Kolego @manic szacun:!: O takie właśnie rozwiązanie mi "kaman". Rozważam przetwornicę o której piszesz lub gniazdo USB/ zasilacz bo to podłączenie zasilało by nawigację (raczej rzadko) i rejestrator. Wielkie dzięki za info. i zdjęcia. Pozdrawiam.:lol:
ja co prawda wolę coś podłubać i polutować, ale patrzyłem również na gotowe przetwornice. od jakiegoś czasu w elektronikę zaopatruję się w sklepie AVT i tam widziałem gotową przetwornice z dwoma wyjściami USB
https://sklep.avt.pl/przetwornica-na...iazda-usb.html
jak i rożne półśrodki
https://sklep.avt.pl/przetwornica-st...-24v-oskj.html
wydaje mi się też, że widziałem bypassy.
Jak chcesz zasilać nawigację i rejestrator to kup przetwornicę z dwoma wyjściami USB z obciążeniem 2A. Pod rejestrator puszczasz przewód USB uszczelką do samej góry i później po podsufitką.
Tak własnie miałem poprowadzony kabel do rejestratora w Bravolocie, bardzo ładnie tak się chował. Dzięki Twojej podpowiedzi z baypasem bezpiecznika (nie wiedziałem że coś takiego jest do kupienia) wszystko już mam poukładane w głowie i raczej wiem o co mi chodzi.
Dla mnie bomba. Nie bede rozbieral kanalu srodkowego, a kabel idzie mi juz kolo bezpiecznikow i tak wepne. Super zdjecia, wszystko jak na tacy. Ja mam przetwornice 12/5 2A. Jest malutka z 2xUSB. Ale wiem juz z doswiadczenia ze nie moze byc u mnie dlugi kabel 5V do kamerki (kolo lusterka u gory) bo kamerka albo nie startuje albo sie fiksuje stad dalem kolo belki. Moze inne kamerki sa mnie wrazliwe na zasilanie, moja nie :( . Zreszta jak ty w tym miejscu mam uchwyt na telefon z nawigacja.
Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie wpiąć zasilanie zapalniczki srodkowej by caly czas bylo napiecie (najlepiej z mikroprzelacznikiem) ? Pytam bo kupilem XIAOMI ROIDMI 2S. Wpina sie w zapalniczke mam 2 xUSB, Bluetooth z transmiterem FM i dziala tez jako zestaw glosnomowiacy. Radio dziala bez wlaczonego silnika ale zanika napiecie na zapalniczce. Stad chcialbym bym kiedy chce przelacznikiem podawal bym napiecie na postoju do zapalniczki by Roidmi chodzil.
Swoja droga polecam Roidmi 2S. Muzyka po BT idzie prawie jak z CD, to samo glos z nawigacji a jako zestaw glosnowiacy jest dla mnie wystarczajacy, plusem jest tez ze w aplikacji widze poziom napiecia.
Z tego co wyczytałem pierwszy bezpiecznik od strony skrzynki jak wpinasz powinien być bezpiecznik który wymontowałeś .
Dzięki kolego @manic za podsunięcie pomysłu na szyba bezinwazyjna dodatkowa instalacja :) Przedłużacz USB już pociągnięty do schowka , także zyskałem na stałe zasilany bluetooth w seryjnym radiu a drugie USB pójdzie do nawigacji :)
Załącznik 28507 Załącznik 28508