Acha spoko dzięki :wink:
To jest widok strony w wersji do druku
Acha spoko dzięki :wink:
Witam
Chce założyć tempomat do stilo 2003 r multiwagon z silnikiem 1.9 jtd.
Mam manetkę, spinki i kable, musze pociągnąć kabel spod maski do wewnatrz auta.
Opieram sie na wszystkim znanym manualu.
Nie bardzo rozumiem jak mam podłaczyc zółty kabelek od zasilania
"pomarańczowy (jest to on/off tempomatu 12 V)
Żółty – napięcie 12V (możemy wziąć z dowolnego źródła
prądu po stacyjce... ja wpiąłem się w bezpiecznik F35"
Mógłby ktoś zrobić zdjęcie jak to u niego wyglada?
Dzieki Smile
Zdjęcia Ci o tej porze nie zrobię, ale to jest prosta sprawa - bezpiecznik F35 jest w skrzynce bezpieczników pod kierownicą - to ten, pod który oryginalnie podpinany był tempomat.
Ja zrobiłem tak, że wyciągnąłem ten bezpiecznik, wsunąłem w jeden z otworów (bodajże górny, czyli ten "za" bezpiecznikiem) spłaszczony i wygięty w "u" kabelek i tyle :)
Czyli krótko mówiąc ten żółty kabelek możesz wziąć bezpośrednio z kabiny i będzie króciutki kawałek ze skrzynki bezpieczników do manetki
Witam
Nie chce zakładać oddzielnego tematu wiec pozwole sobie mój problem opisać w tym.
Mam Stilo Multiwagon 1.9 jtd (anglik) 2003 r.
Zamontowałem manetke i przeciagnałem kable z komory silinika pod kierownice przy pomocy manuala, ale tempomat nie działa. Napięcie ( zółty kabelek od manetki) podłaczałem bezpośrednio pod pomaranczowy przedów od stacyjki (+ po stacyjce) i bezposrednio pod f35 ale w żaden sposób nie udało mi sie uruchomić tempomatu.
Sprawdziłem jeszcze raz całe podłaczenie oraz czy kabel który przeciagnałem przewodzi prąd i wychodzi na to, że wszystko jest podlaczone jak należy.
Na odcinku 10 km próbowałem go właczyc przetrzymujac + i jeszcze wiele innych kombinacji ale bez rezultatu.
Moja kostka wygladała tak
Załącznik 18574
I byla podlaczona do tej:
Załącznik 18575
Po podłaczeniu kabla który idzie pod kierownice wygląda tak:
Załącznik 18576
Pod kierownicą podłaczyłem wszyskie kabelki jak należy czyli
zielony-zielony
biało pomaranczowy-czerwony
biało czerwony-niebieski
fioletowy pomaranczowy
zółty - pod pomaranczowy kabel od stacyjki (próbowałem też sie wpinac w górny pin gniazda bezpiecznik f35 )
Co może być nie tak?
Z góry dziekuje za poomoc :)
Co jeśli brak tych kostek, czy mogę się wpiąć w ECU, czy musi być sterownikt tempomatu?
ja np w fiacie bravo2 wpinałem sie w ecu i wszystko ok , tylko musisz miec schemat pod które piny w kostce do ecu sie wpiąć , zasilanie to wiadomo weźmiesz już w kabinie z body comp ,
sterownik czyli co manetka ? , raczej by się przydała , bo jak będziesz załączał funkcje , kabelkami zwarę robił LOL