Dotyczy to także dachu panoramicznego ??
To jest widok strony w wersji do druku
Nie wiem, bo nie mam dachu panoramicznego. Ale jeśli ostrzeżenia znikną po "nauczeniu" szyb, to pewnie nie trzeba.
Fajne wskazowki od kolegów z klubu Vectry: wymiana oleju w AF-40 - VC - skrzynia biegów - Vectra Klub Polska
Fajny opis. Za tydzień sam se wymienię ;) Tylko jaki olej kupić? RAVENOLA czy TUTELĘ ? Ten RAV ma fajną cenę.
http://allegro.pl/ravenol-atf-dexron...099326542.html
ja wymieniałem metodą dynamiczną z przepłukaniem skrzyni koszt 1150 w szczecinie, ilość oleju jaka została zużyta 12l, zastanawiałem się też nad metodą statyczną i stwierdziłem że to "skórka za wyprawkę" średnio 4l na każdy cykl wymiany co najmniej 4 razy a i tak olej nie będzie w 100% czysty i nowy, za litr oleju trzeba zapłacić ok 50 -60 zł = 800 - 960
W piątek sam wymieniłem i podzielę się uwagami.
Na początek miałem problem z odkręceniem korka (klucz typu gwiazdka). Jest do niego dostęp kluczem nasadowym z dwoma przedłużkami bez wyciągania akumulatora i demontażu innych części. Problem był taki, że próbowałem kręcić ile pary w rękach ale i tak nie poszło. Od znajomego mechanika dowiedziałem się że trzeba użyć patentu z rurką (przedłużka ramienia klucza o ok 15 cm). Korek aluminiowy był jakby zapieczony z obudową przekładni. Przy odkręceniu aż strzeliło. Nie sądziłem, że trzeba tu użyć aż takiej siły. Uważajcie, aby przy odkręcaniu mocno dociskać klucz do korka. Przy wyskoczeniu klucza z korka można uszkodzić (uszczerbać) gwiazdkę w korku.
Korki spustowe poszły bez oporu. Z małego spłynęło ok 1 l oleju, z dużego 2,5 l. Później wkręciłem duży korek z rurką przelewową i wlałem ok 2,8 l (przelało się ok 0,1 l). Następnie uruchomiłem silnik i przełączałem skrzynią kilka razy w różne położenia. Później , na pracującym silniku zacząłem dolewać dalej dawkami po ok 0,25 l. Po każdej dawce zaglądanie do kanału czy spływa z przelewu (dziura po małym korku). Uwaga, należy to robić powoli tzn. robić ok 1 minutowe przerwy po wlaniu każdej dawki. Olej zaczyna przelewać się z opóźnieniem. Ja wlewałem za szybko i w efekcie przelało mi się około 0,8l. Na szczęście zastosowałem patent własny z zaczepieniem czystej butelki litrowej do dużego korka i nadmiar oleju (zmieszanego nowy+ stary) spłynął do tej butelki. W razie przelania i deficytu oleju (miałem kupione 4 l Tuteli) można z tego uzupełnić. Po zakręceniu małego korka wlałem jeszcze ok 0,8 l (bez pomiaru temperatury oleju)
W rozrachunku końcowym, ze skrzyni spłynęło 3,5 l oleju i weszło tyle samo
Zastanawiam się czy jeśli ze skrzyni spłynie średnio ok 3,5 l, to czy jest potrzebna cała ta zabawa w dolewanie i przelewanie. Może wystarczy po prostu uzupełnić te 3,5 i tyle. Zlana ilość różna od 3,5 l może świadczyć o wcześniejszym niedoborze lub nadmiarze. Z analizy internetowych opisów piszą, że średnio wchodzi przy wymianie 3,5 l.
Załącznik 14040Załącznik 14041Załącznik 14042
Zapomniałem dodać że dobrym patentem jest połączenie lejka spożywczego i 40 cm węża. Super sprawdza się do wlewania oleju do automatu. Akurat przypadkiem (właściwa średnica) wąż wkręcał się w gwint korka wlewowego i nie było problemu że go wciągnie do skrzyni.
Na ostatnim zdjęciu porównanie koloru oleju nowego (kropla lewa) i starego (prawa, czarna). Po wymianie skrzynia chodzi tak samo.
Odnośnie Ravenola, to czy spełnia on normy do tek skrzyni (AW1 - Aisin Warner) lub fiatowskie? Jeśli tak to sam zaleję przy następnej wymianie. A jeśli nie to może i tak warto sprawdzić. Jakby skrzynia szarpała lub źle zmieniała biegi to zawsze można wrócić do statego (Tutela) . Kto pierwszy próbuje? Cena kusi:smile:
Witam. Ja dziś spróbowałem odkręcić korek wlewowy od skrzyni. Zrobiłem jak opisał Lucek i puścił z charakterystycznym strzeleniem. Także wszystko wskazuje na to że w weekend wymienię olej tylko mam dylemat jeszcze na jaki...
Też mam podobne przemyślenie co do różnych zastosowań dolewek. Skoro średnia spuszczanego oleju wynosi 3,5 litra to tyle też należy uzupełnić i tego się trzymać. Czasami mam wrażenie że niektórzy trochę za dużo kombinują z niektórymi sprawami.
Ja mam zalany RAVENOL ATF Fluid T-IV RAVENOL ATF Fluid T-IV - RAVENOL, od czasu wymiany zrobiłem 1500 km. Wszystko w najlepszym porządku, wymiana metodą statyczną, za około 1500 km. jadę na drugą wymianę. Koszt jednej wymiany z olejem i robocizną 250 zł. Olej spełnia wszystkie normy. Pozdr.
Tak, olej jest czerwony.
Ja chyba tez się skusze na RAVENOL ATF Fluid T-IV bo cena Tuteli jest dwa razy większa na allegro 62 zł :roll:
Szczerze mówiąc ja również byłem zdecydowany na Tutele, ale po rozmowie z szefem zakładu, w którym zmieniałem olej zmieniłem zdanie. Przekonał mnie że nie ma najmniejszego sensu przepłacać i kupować Tutele. Gdybym się uparł to nie widział problemu, dostarczyłbym Tutele i to by mi zalali. Mówił mi, że najważniejsze aby olej spełniał wymogi stawiane przez producenta skrzyni, a Ravenol je spełnia. Fiat do tej skrzyni zaleca swój olej, Volvo swój, Opel swój itd., każdy chce zarobić o to w tym chodzi. Pozdr.
Nie wiem jak to jest, ale ja miesiąc temu kupiłem 8l Tuteli GI/VI za niecałe 49PLN/l i to w ASO.
Ten ravenol za 110 zł / 5l już chyba nie jest aktualny. Cena była kosmicznie niska. Już miałem kupować na kolejną wymianę...
Na stronie firmowej butelkę 4 l mają po 190 zł RAVENOL ATF Dexron-VI - Sklep internetowy Ravenol
Ps. A nie lepiej zamiast wymieniać olej drugi raz w skrzyni po 1500 km, zrobić to razem z kolejną wymianą oleju silnikowego (czyli co 15-20 tyś km). Jak kupujemy same materiały to koszt nie wychodzi aż tak duży a za jednym zamachem można by wymienić obydwa. Zawsze to mnie roboty z odkręcaniem osłon silnika i papraniem się olejem. Chyba że ktoś lubi :smile:
Przypominam że wymieniając olej statycznie wymieniasz ok. 50% oleju ze skrzyni. Dlatego wskazana jest w niedługim odstępie druga wymiana aby olej bardziej się oczyścił. Na wielu forach pisano, że najlepiej to zrobić po ok. 2-5 tys. km. Gość, który u mnie wymieniał mówił, że do Aisin AF40 stosuje się Ravenol AFT Fluid T-IV.
Wymieniasz ok 40% (ok 3 z 7 litrów). Najlepiej przejeździć 1-2kkm - dodatek nowego oleju spowoduje rozpuszczenie i wymycie niektórych osadów. Ponowna wymiana spowoduje pozostanie ok 30-33% starego oleju. Jak nie przesadzasz z interwałami wymiany i olej to nie smoła to 1/3 starego oleju jest do zaakceptowania.
Kto kupuje oleje na allegro? Macie jakiegoś zaufanego sprzedawce?
Zapewne we wszystkich skrzynkach fiat zmalał tutele. Jeśli wymieniamy statycznie to nie spuszczamy wszystkiego. Czy przy zmianie na ravenol oleje się zmierzają? Nie będzie problemów z ich połączeniem?
Ravenol na Allegro po 112/4l RAVENOL ATF T-IV FLUID AISIN TOYOTA MAZDA 4L (4080600773) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Wczoraj u nich w sklepie zapłaciłem 110 za taką butlę.