To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam. Wymienilem swiece i wszystko dzialalo- do dzis. Nagle mi sie zaswiecila ta sama kontrolka + od poduszek. Co moze byc grane? sprawdzalem swiece i 2 nie reaguja a 2 pokazuje 07 ohma. Moze byc to przekaznik? A co do poduszek to co moglo sie stac? jakis czas temu kasowalem bledy poduszek.
-
mizi14 podejrzewam, ze bez podpięcia pod kompa się nie obejdzie, bo tak to możemy sobie zgadywać tylko ;)
-
Jak wymieniłeś tylko jedna świece, to możliwe, że poleciały kolejne. Jak wymieniać to komplet i to dobrej jakość. Jak mierzysz bezpośrednio na odłączonej świecy, i miernik pokazuje przerwę to świece spalona. Żeby mieć pewność zawsze możesz wykręcić, świece w imadło i podać na chwilkę napięcie.
Jeśli jednak spaliła się znów ta sama świeca to warto się zastanowić dlaczego tak się dzieje. Sprawdź, czy przypadkiem nie grzeją się cały czas.
-
ALe miernik powinen pokazac ok 1.5 wartosc. pokazal 2x 0.7 i 2x nic.
-
mierzenie swiec miernikiem to czasem sie nie sprawdza, weź żarówke na kablach, najlepiej 55w
jeden koniec do plusa a drugim sprawdzaj swiece, najlepeij na kostce sterownika, bo ewentualnie wykryjesz przerwe na kablach
-
Skoro miernik pokazuje "2 x nic" to chyba logiczne, że masz przerwę w obwodzie... Co ma do tego centralka?
Cytat:
Napisał
robert199
mierzenie swiec miernikiem to czasem sie nie sprawdza, weź żarówke na kablach, najlepiej 55w
dlaczego się nie sprawdza? Ma chłopak jasno napisane, że na dwóch świecach jest przerwa. Test z żarówką nie pokaże nic więcej.
-
jak jest przerwa to jest jasne, niewiem gdzie jeszcze szuka problemu
-
Centralka jest ok. Sprawdzilem. Potem postanowilem jeszcze raz sprawdzic swiece po kolei, i wyszlo 0.8 ohm, 3.0, bez reakcji, bez reakcji,. Czyli 2 ostatnie do wymiany. Teraz pytanie dlaczego 2 pierwsze maja rozne pomiary?
-
Bo mogłeś źle przyłożyć styki miernika, bo może któraś nakrętka jest źle dokręcona, może jedna z jeszcze sprawnych świec ma się ku końcowi, może silnik miałeś ciepły. Wymień wszystkie i będziesz miał spokój.
-
ja mam taka zasade, ze jak wiecej jak jedna swieca jest zła to wymieniam komplet, a u ciebie to tylko jedna prawdopodobnie jest dobra.
przyjmuje sie ze ponizej 5ohm jest prawidłowo, zwykle jest to 2-3 ohm na zimnym silniku, gdy swieca sie grzeje opór rosnie
-
U mnie w maryśce świece w silniku jak i nowa miały około jednego oma.
Skoro takie masz wyniki to tak jak napisał kolega Robert wyżej najlepiej kup komplet i wymień.
-
No czaje juz. Teraz szukam swiec, jakis tanszych bo za niedlugo sprzedaje autko. Teraz tylko zeby nie ukrecic. Ostatnio mi sie udalo jedna bez problemu. Macie rady jakies? Czy jak ukrece swiece to da sie jezdzic z ukrecona czy trzeba wzywac mechanika?
-
Zależy jak Ci się ukręci. W większości przypadków pęknie w miejscu gwintu i z takim czymś da się jeździć. Na razie nie szukałbym problemu, tylko po prostu wykręcał te świece i wkręcał nowe. Byle nie za mocno, 15Nm.
-
Witam. Wymienilem wszystkie swiece i to samo. ;//// wkurzylem sie bo wydalem 70 zl na marne. Co moze byc innego?
-
Cytat:
Napisał
mizi14
Wymienilem wszystkie swiece
Cytat:
Napisał
mizi14
wydalem 70 zl
Co ty za świece kopiłeś :?: za tyle, to nawet dwóch porządnych nie kupisz, a nawet np BOSCH to jedna tyle potrafi kosztowac.
-
Pisalem ze szukam tanich. Kupilem Champion z wyprzedazy.
-
Teraz musisz skasować błąd w sterowniku.
-
KASOWAŁEM! I WRACA! Nie opisałem błędu jako spiralki na desce tylko podałem kod.
-
zrób tak jak pisałem wczesniej:
odłącz wtyzke od przekaźnika(sterownika) świec
są tam piny do których idą 4 grube przewody.
weź żarówke na kablekach, lub próbówkę i jeden koniec do plusa akumulatora a drugi do pinu swiecy
sprawdz na którym nie swieci, a reszte juz znasz, wtedy sprawdz na swiecy lub czy kabel przewodzi.
Dla mnie jest to łatwe i oczywiste, ale jak chcesz naprawic auto to wykaż troche swojej inicjatywy i rób to jak należy, wtedy nie bedziesz miał do nikogo pretensji o 70zł
-
Na tym filmie miałem 4 świece sprawne, ale centralka podawała napięcie tylko na jedną świecę:
Uszkodzona centralka - YouTube
A tutaj po zmianie centralki wszystkie 4 PINy działają:
Test żarówkowy - YouTube