nie wiem jak inni ale pompe wody wymieniam przy każdej wymianie rozrzadu. Szkoda sie bawic w ponowne rozbieranie rozrzadu po nastepnych 20-30000km
To jest widok strony w wersji do druku
nie wiem jak inni ale pompe wody wymieniam przy każdej wymianie rozrzadu. Szkoda sie bawic w ponowne rozbieranie rozrzadu po nastepnych 20-30000km
zwłaszcza, że cena kompletnego rozrządu nie demoluje kieszeni.
posłuchaj kolego daj sobie spokój z tym rozrządem ja pracuje w sklepie motoryzacyjnym i sprzedaje więc mój kumpel też chciał zaoszczędzić wzią dobre rolki i pasek a tańszą pompę i pompa zaczeła stukać i się przyblokowywać po 10000 km dobrze że w porę się zorientował bu już zsówało pasek więc dobry rozrząd to ina lub evr rolki to samo pasek contitech lub gets i ompa ostatecznie evr lub skv
dolz to chińszczyzna evr jest ok ale to firma pakująca ale przeważnie wyroby pakuje ok
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
bo ruville to inaczej skf oczywiście
Może lekki offtopic, ale generalnie podchodzi pod temat,
otóż chciałbym się dowiedzieć jak to jest z pompą wody w stilo 1,6 z silnikiem benzynowym, czy przy wymianie rozrządu należy wymienić równiez pompę wody? I drugie pytanie, czy taki zestaw jest ok?
ROZRZĄD FIAT BRAVA SIENNA DOBLO MAREA STILO 1.6 (4662492075) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
POMPA WODY FIAT BRAVO BRAVA STILO PALIO 1.6 16V (4675016374) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
na pierwsze pytanie odpowiedź już miałeś. pompę wody najlepiej wymienić przy każdej wymianie rozrządu czyli co ok. 60 tys. km.
Lotos i pajel, ile wołacie u siebie za robociznę? chodzi o Stilo JTD :)
bo ruville to inaczej skf oczywiście tylko czemu w pompie wody ruville były łożyska INA?
boch, średnio jakieś 250-300zł robota
co sądzicie nt. pasków firmy Dayco? taki proponuje mi mechanior. konkretnie 94713.
Dla Fiata (FPT) robi niby Dayco.
sporo osób tak twierdzi, ale nikt do paska Dayco w swoim aucie się nie przyznaje ;)
ja sie przyznam, ale do paska alternatora (a nie rozrządu). odpukać nic sie nie dzieje
Czasami warto w sprawie rozrządu zgłosić się do serwisu Fiata, jakieś pół roku temu jeździłem po mechanikach szukałem kto najtaniej wymieni rozrząd to jak słyszałem ceny to dostawałem zawału, pojechałem z ciekawosci do serwisu Fiata i tam niespodzianka, Poprzedni właściciel serwisował auto dostałem znizkę wyszło dla mnie jakieś 200 zł taniej niz u garażowych mechaników. Mam pewność że części dobrej jakości orginalne i ,że robota dobrze wykonana.
To jeszcze napisz ile Cie w tym ASO rozrząd z wymianą kosztował, bo te 200 zł mniej niewiele mowi ;-)
wymiana rozrządu w moim stilo wraz z pompą wody wyniosło mnie 950 zł(nie chce mi się faktury szukać ale pamiętam, że pompa wody droga była..)
Dziwne pompa wody do doblo 1.9 jtd skf kosztuje ok 130-160 zl. Więc jaka wysoką cena ??
PS. Tak z ciekawości ile dales??
Mnie wymiana rozrządu na oryginalny fiatowski z pompą wody Metelli miała kosztować z robocizną 600 zł, ale doszła osłona rozrządu oraz pasek wielorowkowy, więc wyszło 170 zł drożej. Rozrząd robiłem poza ASO w serwisie specjalizującym się we włoszczyźnie.