wiec co trzeba sprawdzic? nie zrozumialem jak sie uchronic :-)
To jest widok strony w wersji do druku
wiec co trzeba sprawdzic? nie zrozumialem jak sie uchronic :-)
I tak i nie ;) Z jednostki 8V mam teraz 160KM i 374Nm, 2.4l ma 200KM i 400Nm. Aż tak wielkiej różnicy nie ma, a silnik droższy w utrzymaniu plus automat, którego nie każdy preferuje. Weźmiesz 1.9 16V i jak będzie w dobrym stanie silnik i osprzęt, zrobisz program zbliżony do nominalnych parametrów 2.4l.
Swojego jeszcze kiedyś będę męczył, jednak dopiero po wymianie sprzęgła z dwumasą na nowe oraz po wsadzeniu większego turbo... Gdzieś czytałem, że do obu jednostek 1.9 pasuje od 2.4l. Przyjdzie na to czas :)
najlepiej żeby sprzedawca wystawił ci fakturę VAT 23% , nie daj się zrobić w podpisywanie umowy inblanco gdzie sprzedawcą jest niemiec/włoch/hiszpan a kupującym ty.
OK, przypilnuje :)
wymienialem olej w alfce (weszlo okolo 2l) roznica umiarkowana tzn. plynniej wchodzil bieg cofania, a reszta to tylko sama swiadomosc ze masz nowy olej.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
a jeszcze jedna sprawa, mam interfejs elm327 plus FES 3.5 z ktorego korzystalem w belli, czytalem ze spokojnie polaczy sie ze sterownikiem cromy ?
elm i vag kkl obsługują bezproblemowo Crome.
to luz, jutro pojade do czestochowy z laptopem, czytalem tez ze mozna odczytac stopien napelnienia filtra DPF, FESem ?
można, tylko po co? :)
dojedziesz z Czestochowy do Gliwic, i jak będzie mial potrzebe to sie wypali
mysle o przyszlosci :) i jeździe prawie non stop po mieście, ludzie pisza ze sprawdzaja spalanie jak wzrasta wtedy wiadomo ze wypala chcialem sprawdzac sobie kompem i wczesniej reagowac :)
Nieprawda. KKL nie łączy z CAN, poduszkami, klimatyzacją, deską itd. KKL połączysz się z silnikiem, skasujesz kontrolki serwisowe, zaprogramujesz wtryski etc Na początek wystarczy, jak ktoś nie ma kabla polecam od razu kupić ELM327, albo będzie miał dwa interfejsy jak ja :)
Włącz sobie na wskaźnikach chwilowe spalanie, jak bez powodu pofrunie pod 25l/100km będziesz w trakcie wypalania. Zalecane jest jeżdżenie aż wypalisz, jednak na upartego można zgasić auto i powinien wznowić wypalanie po wznowieniu jazdy - tego nie testowałem zbyt długo, DPFa mam w kartonie w garażu ;)
no to miałem na myśli, że VAG i elm obsłużysz wszystko. Nie każdym osobno ale posiadając oba :)
to co mozna VAGiem a co ELM327? macie takie informacje
ok, dzieki za info.
Jutro dam znac jak kupie Cromeczke.
Pozdrawiam
kupiłeś którąś??
Po przerwaniu wypalania, wznowi dopiero jak osiągnie znowu 105-110% (nie pamiętam ile dokładnie).
Jak przez chwilę wypalił do 90%, to nie wmawia tylko dociąga do "pełnego zapchana".
Jak wypalił naprawdę mało (zdarzyło mi się kilka razy) to po ponownym odpaleniu zapala kontrolkę i wtedy wypala "awaryjnie" zaraz po rozgrzaniu silnika.
Masz kontrolkę od wypalania? W 1.9 8V nie miałem żadnej.
Witam,
Croma kupiona, Panowie miod sie prowadzi a i silniczek ladnie pracuje, dynamiczny - myslalem ze to bedzie wiekszy mół.
Teraz: wymiana rorzadu, wymiana paska urzadzen pomocniczych, olej, filtr powietrza oleju i PALIWA - wymienia sie ?, chlodzenia - zobaczymy, tarcze i klocki przod, swiece zarowe bo wywalil blad ecu, zreszta jak jest zimny to miga przez chwile spiralka a pozniej przestaje ale to chyba nagrzewanie swiec.
Autko naprawde wygodne.
Pozdrawiam
Gratuluje udanego zakupu.
filtr paliwa co 60k km. poka co kupiłeś