kurde no tak teraz widzę że brak L > Wtryski Ci leją zrób test przelewowy i nie gazuj żeby go nie rozerwało , pierwsze depnięcie czarny bo jest zalany a drugie jasny błękit bo się oczyścił
To jest widok strony w wersji do druku
kurde no tak teraz widzę że brak L > Wtryski Ci leją zrób test przelewowy i nie gazuj żeby go nie rozerwało , pierwsze depnięcie czarny bo jest zalany a drugie jasny błękit bo się oczyścił
No nic, musze gdzieś jechać sprawdzić te wtryski.. Wiesz może jaki jest koszt sprawdzenia?
Whois, po kupnie wymieniałeś rozrząd i pasek osprzętu? może któryś z osprzętów, alternator, sprężarka klimy, czy pompa wspomagania się rozpada.
A co do kopcenia, to najpierw filtr powietrza wymień i sprawdź kopcenie, filtr paliwa też nie zaszkodzi wymienić :)
Kolego do mnie masz 58km, zapraszam, mam kabel i jeszcze kawę wypijemy :)
Ooo, to już zmienia postać rzeczy. Filtr paliwa wymieniony, rozrzad mysle, że w tym miechu wymienie, bo aż się boje, że w końcu strzeli. No jeśli filtr powietrza nie pomoze, to odezwe sie i najwyzej wpadne tam do Ciebie.
możesz samemu sprawdzić bo to nieduży wkład kasy jakieś 10-15 zł , potrzebujesz 2m wężyka przezroczystego 4mm i pojemniki tu masz test przelewowy Prosty test wtryskiwaczy JTD - YouTube to cykanie po stronie rozrządu to może być 1 wtrysk ale chyba więcej Ci padło bo ja miałem 2 - problem a rozruchem i blu-wall za sobą
No ja się tak bardzo nie znam i nie wiem gdzie dokładnie wpiąć te wężyki.
powiem tak, niech sobie trochkę kopci - oczywiście z umiarem. Przede wszystkim, trzeba by zobaczyć jak mocno kopci na czarno. Dziwne, że raz kopci raz nie, może długo stała, a teraz "czyści sie" wydech :D, lub coś z egr-em
Trzeba pamiętać, że diesel musi dymić :), a jak napisałeś najważniejsze
trzeba zacząć od filtra powietrza od którego dużo zależy, przede wszystkim, najważniejsze, kolega Whois musi zlokalizować stukanie, o którym mowa ;)
gofer, on kopci tak, że na betonie powstaje czarna sadza.
Może zaślepić EGR? Coś da?
Do kopcenia egr, to raczej nie. Egr dziala tak: czesc spalin przechodzi jeszcze raz przez silnik, zasmalajac przy okazji caly kolektor ssacy w srodku i wszystko co tam sie znajduje, ale spaliny sa mniej szkodliwe dla srodowiska. Zaslepiajac egr masz satysfakcje ze silnik pracuje w czystym powietrzu, niektorzy odnotowuja przyrost mocy :P
A napisalem wyzej ze egr, bo tyle tej smolistej substancji w kolektorze ssacym przez lata sie nazbieralo, i nie wiadomo co sie z nia dalej dzieje
No nic, na razie zacznę od filtra, a pózniej się zobaczy.
Pany, dawno mnie tu nie było, bo netacz mi siadł. W każdym razie filtr powietrza jest czysty. Został mi widocznie wtrysk:|
ja miałem takie stukanie zaraz po odpaleniu silnika, przy zwiększeniu obrotów hałas cichł, właśnie odebrałem Fiaciora od znajomego specjalisty - rozsypało się koło pasowe na silniku - 320PLN i po sprawie.
Dodam że moje 1,9JTD ma obecnie przelatane 467 tys km, ani wtrysków ani turbiny jeszcze nie robiłem,
Raz dzwonilo i pukalo a raz nie? Przy tym dymilo?