To jest widok strony w wersji do druku
-
Czas wtrysku ok, ale druga lambda widzi bogato - może to w niej tkwi problem.
Czy problem z obrotami i prychaniem występuje dopiero przy dobrym zagrzaniu silnika? Jak ma 1/3 podziałki temperatury to obroty trzyma ok czy też jest mniej jak 850?
Może czujnik kąta otwarcia przepustnicy albo nastawnik jałowego świruje gdzieś, szczerze to więcej pomysłów nie mam.
Gdybyś miał jakieś sprawne używki do podstawienia żeby sprawdzić te trzy rzeczy.
-
Cytat:
Napisał
waho.
Czas wtrysku ok, ale druga lambda widzi bogato - może to w niej tkwi problem.
W innym temacie koledzy mi powiedzieli, że druga lambda wręcz wzorowo pracuje.
Cytat:
Napisał
waho.
Czy problem z obrotami i prychaniem występuje dopiero przy dobrym zagrzaniu silnika?
Jak silnik pracuje na ssaniu jest ok. Również jak jest lekko nagrzany to problem nie występuję. Wraz ze wzrostem temperatury wszystko się nasila a jak już osiągnie 90* (lub otworzy się termostat) to zaczyna się prychanie oraz trzęsienie.
-
Cytat:
Napisał
tomx123
W innym temacie koledzy mi powiedzieli, że druga lambda wręcz wzorowo pracuje.
Racja, faktycznie ma być bogato bo przecież tlen po przejściu przez katalizator jest łączony z tlenkami azotu, węgla i innym badziewiem.
A klimatyzację masz? Jeśli tak to jak się zachowuje silnik z włączoną i wyłączoną?
-
Klimatyzację mam. Jak działa to wszystko pięknie, żadnego szarpania. Niestety tylko jak wyłączam słychać zejście z obrotów i zaczyna się nierówna praca.
-
Czujnik PW, i czujnik faz jeżeli takowy występuje, sprawdzić czy się zgrywają również wykresowo.
Najczęściej takimi objawami rzeczywiście są świece, przewody, cewka, ale skoro uruchomienie klimy eliminuje problem, musi być coś innego.
-
Czy mogę sprawdzić ten czujnik za pomocą FES?