gruche sprawdzisz, wezykim i strzykawka, wytwarzając podcisnienie ;) jesli grucha uszkodzona, to niestety nic nie zrobisz, ale na szczescie ona zadko sie psuje ;)
To jest widok strony w wersji do druku
gruche sprawdzisz, wezykim i strzykawka, wytwarzając podcisnienie ;) jesli grucha uszkodzona, to niestety nic nie zrobisz, ale na szczescie ona zadko sie psuje ;)
Wytwarzając podciśnienie, ok.. Ale po czym wiadomo czy uszkodzona.?? nie będzie się dało wytworzyć podciśnienia.? Po czyszczeniu EGR i czujnika doładowania narazie jest ok, ale to nadal faza testów, nie wiem jak długo będzie ok.. Efekt jest nieporównywalnie lepszy... do 2000obr jest zdecydowanie zrywniejszy, łatwiej się rusza.:) mam nadzieje że ten blokujący się zawór mógł być przyczyną.. jak oznaczyć komuś, że pomógł mi rozwiązać problem.??
Podciśnienie da sie wytworzyć, tak jak ruszasz strzykawka tak samo ma sie ruszać ramie gruszki i co ważne samoczynnie ma nie wracać.
Co do EGR to zaślep go i po problemie ;)
Jest taka gwiazdka przy trójkącie pod avatarem i reszta info o uzytkowniku
mam podobny problem z turbo tylko ze u mnie ciągnie do 2200obr później przerwa i znów zaczyna ciągnąć od około 2700obr egr wyczyszczony i zaślepiony mimo to czasami wywala błąd egr normalnie nie mam pojęcia co szukać jakieś pomysły sugestie ?
Ege jak zaślepiony to komputer zawsze będzie pokazywał. Zrób fesem test egr i zobacz czy działa wogóle zawór elektromagnetyczny. Jeszcze możesz mieć zawór overboost do wyczyszczenia (ja mam bo mi przeładowywuje czasem) przepływka raczej nie ale jeśli mierzoną masę powioetrza masz 5 krotnie mnijeszą niż oczekiwaną to masz ok. Zacznij jak pisze od tego zaworu masz go na zderzaku pod aku ja ostatnio przekładałem masakra ale da się :)
pajkąk 78 pewnie pisze o błędzie na desce co przy silniku 115 km i zaślepionym egr nie ma miejsca - masz kolego problem z doładowaniem, tak jak kolega proponuje zajmij się zaworem Overboost, wszystkimi przewodami podciśnienia, odłącz przepływkę i się przejedź, auto zacznie ciągnąć od 2000 do ok 4 4,5, jeżeli auto tak się zachowa to masz winowajcę - być może jest zaolejona i wystarczy wymyć - z podpiętym kompem jak najbardziej możesz się przejechać i sprawdzić ciśnienie doładowania i masę powietrza i jeszcze jedno mi się przypomniało czujnik doładowania na kolektorze obok egr-a możesz wyczyścić o ile tego nie robiłeś wcześniej - jak będzie zalepiony to też takie cyrki będą
Pająk zrób logi, tak jak kolega jaro napisał zmierzone ciśnienie doładowania, oczekiwane ciśnienie i zmierzoną masę powietrza. Te logi wrzuć tutaj, obejrzymy i ocenimy ;)
jutro zrobię logi , nie pokazuje na desce błędu tylko jak podepnę go pod kompa, tego drugiego zaworu faktycznie nie czyscilem
Ten błąd co pokazuje po podpięciu jest niegroźny i czysto informacyjny ;)
Przejechałem już dość dużą ilość kilometrów i stwierdzam, że usterka ustąpiła.. Problemem okazał się blokujący trzpień którym porusza zawór EGR.. Porządne mycie i przesmarowanie elementów ruchomych dało efekt. dzięki za pomoc, pozdrawiam