To jest widok strony w wersji do druku
-
Ze zmienną geometrią doładowania, ja stawiam na ten zawór overboost.
Mam jeden używany w garażu od Lybry, w Stilo powinien byc taki sam, mogę ci go podeslac i sobie sprawdzisz, jak bedzie chodzil to sie dogadamy, chyba, ze w Nowy Rok do Leszna chce ci sie podjechać, bo akurat tam bede ;)
-
A jakie jest dojście do tego zaworu - chętnie bym sprawdził chyba, że trzeba rozebrać pół auta? Piszesz, że masz używany od Lybry - czy będzie on pasował do mojego JTD 105 km?
Myślę, że do Leszna mógłbym w Nowy Rok podjechać - możesz podać tel. kontaktowy to się odezwę?
-
to jest 105 i chyba nie będzie miała zmiennej geometrii turbiny
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
http://www.youtube.com/watch?v=Gaqx9ATOg3A tu obejrzyj test przelewowy
-
Pit14 - a może Ty możesz jeszcze jakoś pomóc czy coś podpowiedzieć w moim przypadku?
Pit14 - a może Ty możesz jeszcze jakoś pomóc czy coś podpowiedzieć w moim przypadku?
Obejrzałem filmik - moje Bravo nie ma jednak problemu z odpalaniem więc czy test przelewowy jest nadal wskazany?
-
tak były do wymiany . Jeśli buczy Ci pod maską po zgaszeniu to zaworek masz sprawny i to on podaje błędy bo nie wykrywa spalin trochę źle że zaślepiłeś EGR nie podpinając zaworka i nie kasując błędów bo EGR mógł być sprawny u mnie tak było - jak kupiłem , wężyk roztrzaskany , błąd EGR więc kupiłem nowy kawałek gumowego założyłem błąd skasowałem i o dziwo wszystko ok
Cytat:
Napisał
baca7
Obejrzałem filmik - moje Bravo nie ma jednak problemu z odpalaniem więc czy test przelewowy jest nadal wskazany?
jak długo musisz kręcić rano ? czy szybko łapie czy po jakichś 3-4 sekundach ? u mnie też nie było problemów z odpaleniem (3 świece zdechnięte , moduł świec zdymiony , i 2 wtryskiwacze lały )
masz silnik 182B4000 ? bo tak przypuszczam :?:
podpięcie na kompa masz jeszcze 3 pinowe czy OBD ?
-
Ano tak, nie doczytalem, ze ty masz 105KM, to faktycznie masz stałą geometrie łopatek.
Co do EGR to w silnikach ze sterownikiem EDC15 nie powinien on miec az duzego znaczenia.
-
Przed zaślepieniem EGR podpiąłem wężyk ale różnicy nie było. Co do odpalania - trzeba kręcić tak około 2- 3 sekund, silnik mam ten co piszesz i podpięcie jeszcze na 3 piny pod maską. To auto jest z salonu polskiego tak więc masz wszystkie dane z dokumentów i książki serwisowej.
-
Cytat:
Napisał
baca7
Przed zaślepieniem EGR podpiąłem wężyk ale różnicy nie było. Co do odpalania - trzeba kręcić tak około 2- 3 sekund, silnik mam ten co piszesz i podpięcie jeszcze na 3 piny pod maską. To auto jest z salonu polskiego tak więc masz wszystkie dane z dokumentów i książki serwisowej.
tak jak napisał Ci przed chwilą Kolega Egon nie wyczujesz różnicy przy EGRze bo to jest ekologia ale było podpiąć i skasować błąd , zaślepienie Egru poczujesz po czasie bo spaliny nie mają ujścia i zasyfiają turbinę tak więc i tu Egon może mieć rację bo turbo może nie domagać . Te silniki palą na dotyk tj 2-3 przekręcenia kołem i pali jeśli 2-3 sekundy to wtrysk może lać , a tak dla świętego spokoju warto raz do roku taki test zrobić żeby wiedzieć na czym się jeździ
błąd EGR-u jest chyba stały i trzeba go kasować w komputerze
a najśmieszniejsze z tego wszystkiego jest to że marchewka nie świeci się przy uszkodzonym wtryskiwaczu
-
W sterownikach EDC15 jaki ma kolega, tego bledu nie trzeba kasować,, bo jest on nie groźny i przestawia silnika w jakis tryb awaryjny albo cos, ten błąd jest w postaci informacji, ze cos jest nie tak z EGR w tym przypadku jest zaślepiony.
Ja mam u siebie zmienne geo i EGR zaslepiony i nic sie nie dzieje ;)
-
Cytat:
Napisał
egon
W sterownikach EDC15 jaki ma kolega, tego bledu nie trzeba kasować,, bo jest on nie groźny i przestawia silnika w jakis tryb awaryjny albo cos, ten błąd jest w postaci informacji, ze cos jest nie tak z EGR w tym przypadku jest zaślepiony.
Ja mam u siebie zmienne geo i EGR zaslepiony i nic sie nie dzieje ;)
nie trzeba kasować bo on chyba na blacie się sam kasuje , aby w kompie trza wyrzucić i fakt jest niegroźny bo to eko ale turbina jak wcześniej wspomniałeś może być zasyfiona bo tak się dzieje jak spaliny nie mają ujścia - gdzieś mają pójść więc najbliższa jest turbina , przy zmiennej geo łopatki sobie poradzą bo się przestawią - przy stałej już nie to co się na syfi to już nie zleci dlatego Kolega ma problem przy ok3000 obrotów łopatki są zasyfiałe
i turbina nie domaga
-
Jak spaliny nie maja sie gdzie podziać, przecież normalnie wylatują przez wydech, po prostu nie zasyfiaja dolotu tyle, a turbo nie ma z tym nic wspólnego, bo przeciez spaliny zawsze lecą przez turbine, takie jej zadanie ;)
-
a zadanie EGR odprowadzić nadmiar toxi jak nie pójdą przez EGR to przez turbo i zasyfią dlatego diesla nie gasimy jaj benzyniaka po zatrzymaniu tylko czekamy - żeby turbo zeszło z obrotów i toxi odeszło
-
Przeciez spaliny do dolotu ida tylko podczas zwalniania, podczas przyspieszania, EGR nie puszcza spalin w dolot tylko wszystko jest wydalane, takze o jakich nadmiarach ty piszesz, a turbo jest do tego stworzone, zeby pracować w takich warunkach.
proszę nie pisz, ze zaslepienie EGR szkodzi turbinie.
EGR to tylko ekologia i nic poza tym, równie dobrze mozna go wywalić całkowicie i nic sie nie stanie, jedynie bedzie troche bardziej denerwował ekoludkow.
-
Czytałem cały temat i nikt nic nie napisał o przepływomierzu a to też jest ważna sprawa możesz go wyjąć z auta i przeczyścić np.zmywaczem do hamulców, popsiukaj cały w środku i załóż może pomóc w tym szarpaniu między 2-3 tyś obr
-
Przepływomierz był sprawdzany po podpięciu do komputera - sprawdzali parametry pracy silnika na podpiętej i odłączonej przepływce i niby w tym temacie jest wszystko OK bo po odłączeniu było gorzej niż przy podłączonym.
Co do odpalania po wymianie świec żarowych - pali prawie na strzał. Niestety zdarza się dalej, że czasem dziwnie chodzi jak opisywałem wcześniej bez względu czy zimny czy gorący silnik: telepie się, jest głośniejszy. Dalej też ciągle się przydławia i poszarpuje lekko jadąc ze stałą prędkością w okolicach 2 tys. obrotów.
Nie wiem czy to jakaś wskazówka ale jak wjadę do garażu i go od razu nie zgaszę to strasznie śmierdzi z wydechu i szczypie ostro w oczy nie do wytrzymania.
-
sprawdź czy przy pierwszym odpaleniu rano zakopci na czarno jeśli tak to zrób test wtrysku