To jest widok strony w wersji do druku
-
panowie, się tak wtrącę, dla mnie będzie to łożysko prawe. Bicie ustało po wyważeniu kół, przegub zew. zużyty strzela, a wew. rzuca całym samochodem. Niedawno wymieniałem oba wew i oba zew przeguby (przegub wew miałem uszkodzony,pęknięty w środku) A szumy ustające przy skręcaniu autem, zawsze to łożyska. I jest prawdą, że trzeba kupić firmowe, jak ktoś pisał wyżej do 1000km chińskie i z powrotem wyją.
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Wszelkiej maści chińskie g. rozpada się po miesiącu
Kamoka jest czeska :D nie mówię, że ten przegub będzie wieczny. Jak się rozwali za rok czy pół to go zmienię, ale myślę, że warto było spróbować za te 35zł.
Cytat:
Napisał
gofer
dla mnie będzie to łożysko prawe
Dla mnie też !
-
Jak sobie samemu wymieniasz i masz na to czas, to można się bawić. Ale jak ktoś ma być jeszcze skasowany za tą wymianę i nie ma ochoty na kolejne unieruchomienie auta, to powinien kupić SKF, Ruville lub czegoś tej półki :)
-
Cytat:
Napisał
Kapciaty
SKF, Ruville lub czegoś tej półki
Ruville i SKF nie leżą na tej samej półce ;) Jest wiele firm specjalizujących się w łożyskach (i SKF do nich należy) ale Ruville tylko to pakuje i nie jest producentem żadnego łożyska - tak naprawdę nie wiesz co dostaniesz..
SKF, NSK,INA, FAG, SNR.. Sam firmy tego typu ;)
-
No to chyba będę musiał obadać najpierw to łożysko, tym bardziej, że dźwięk jest typowy jak od walniętego łożyska. Powiedzcie mi czy łożysko OPTIMAL nr 801 880 A będzie pasowało do 1.4 EL '98 ? według tego co znalazłem w necie to powinno pasować, chociaż w jednym miejscu było napisane, że to jest do aut z ABS... dlatego wole się upewnić :)
-
Jak będziesz badał łożysko to pooglądaj dobrze piastę . Często po waleniu młotkiem jest uszkodzona i łożysko szybko siada. Powierzchnia piasty przylegająca do przegubu powinna być równa i bez uszkodzeń mechanicznych.
-
"pooglądaj dobrze piastę . Często po waleniu młotkiem jest uszkodzona i łożysko szybko siada" - yyy... chyba nie ma takiej opcji. Lewe łożysko, które było robione było wyciskane na prasie i raczej nie był do tego używany młotek, a prawe które zamierzam wymienić jest od nowości...
Może źle mnie zrozumiałeś, pisząc "dźwięk jest typowy jak od walniętego łożyska" miałem na myśli, że się poprostu zużyło ;)
-
Na razie jeszcze nic nie robiłem w temacie poza kupnem nowego łożyska, ale ostatnio zauważyłem jeszcze jedną rzecz... Mianowicie jak jadę prosto to mam lekko skręconą kierownicę w prawo, czyli żeby jechać prosto muszę mieć kierownicę lekko skręconą w prawo. Jeżeli ją wyprostuję normalnie to skręcam lekko w lewo. Coś ze zbieżnością? Jak to się ma odnośnie wcześniej opisanych rzeczy? bo wcześniej tego nie było, więc zakładam, że może być powiązane... Czy przegub może mić z tym coś wspolnego??
-
Cytat:
Napisał
pawkos5
żeby jechać prosto muszę mieć kierownicę lekko skręconą w prawo. Jeżeli ją wyprostuję normalnie to skręcam lekko w lewo. Coś ze zbieżnością?
Jeśli była robiona zbieżność to została źle kierownica ustawiona podczas tego zabiegu. Ponownie trzeba zrobić zbieżność lub się przyzwyczaić..
-
Nie było nic robione ze zbierznością, teraz ostatnio sie tak pochrzaniło... Ponawiam pytanie, czy to może być od przegubu? podejrzany jest lewy przegub i prawe łożysko. Prawe łożysko raczej nie powinno mieć z tym nic wspólnego...
-
Cytat:
Napisał
pawkos5
Ponawiam pytanie, czy to może być od przegubu? podejrzany jest lewy przegub i prawe łożysko.
Nie. Jeśli zwrotnicy, wahaczy, drążków i ich końcówek nikt nie ruszał to coś musiało się gdzieś skrzywić..
-
Witam. Niedawno kupiłem Palio i też gnębi mnie szum powyżej 50 km/h. Ale mi wydaje się że to może być spowodowane brakiem osłony pod silnikiem i ten szum powoduje pęd powietrza, bo przy silnym bocznym wietrze chwilami szum ustawał.
Może to będzie przyczyna?
-
Cytat:
Napisał
tomekcebula12
to może być spowodowane brakiem osłony pod silnikiem
Niemożliwe! To łożysko
-
Cytat:
Napisał
tomekcebula12
Witam. Niedawno kupiłem Palio i też gnębi mnie szum powyżej 50 km/h. Ale mi wydaje się że to może być spowodowane brakiem osłony pod silnikiem i ten szum powoduje pęd powietrza, bo przy silnym bocznym wietrze chwilami szum ustawał.
Może to będzie przyczyna?
Też nie mam osłony i nie szumi ;), to łożysko.
-
Udało mi się wyciszyć ten nieszczęsny szum, który podczas jazdy pod wiatr przy większej prędkości zmieniał się w gwizd.
Winna całej awantury okazała się antena radia. Przygiąłem ją do dachu i przestało szumieć:lol:. Nastała błoga cisza.