To jest widok strony w wersji do druku
-
Skoro dwa węże są gorące to masz pewnie problem z klapkami sterującymi nawiewem...
Co do płynu to wyrzucanie płynu może być tez spowodowane uszkodzeniem korka na zbiorniczku a dokładnie zaworka umieszczonego w nim
Skacząca temperatura powyżej pionu to już może być coś poważniejszego i albo brak płynu i przegrzewanie się silnika, termostat albo i uszczelka pod głowicą..
Mogło być tak, ze zablokował się zaworek co spowodowało wzrost ciśnienia i wywalenie płynu a to spowodowało przegrzanie się silnika i wypalenie uszczelki pod głowicą...
-
Byłem u mechanika, ale nie ma na miejscu testera żeby sprawdzić czy w układzie są spaliny. Przyglądałem się dzisiaj powrotowi w zbiorniczku, bo mechanik mówił też o pompie wody, no i na powrocie jest takie cykliczne jakby to nazwać wypluwanie płynu do zbiorniczka. Nie ma takiego ciągłego strumyczka. Zamówiłem na aledrogo ten tester CO2, więc jutro sprawdzę i będzie wszystko jasne. Te klapki da się jakoś zobaczyć nie rozbierając połowu kokpitu ? Jak kręcę temperaturą od LOW do HI to słyszę jakieś ruchu tak w okolicach powiedzmy kolana ale czy to oto chodzi - nie wiem.
Dodam jeszcze, że na otwartym zbiorniczku temperatura stoi idealnie w pionie, tylko płyn ubywa. Był nawet taki moment, że przez chwilę spadła temperatura i wtedy poleciało letnie powietrze, ale trwało to chwilkę, po czym znowu zima w aucie.
Poszedłem odpalić zimny silnik żeby jeszcze się zastanowić, gdzie jeszcze szukać przyczyny, ale przyczyna chyba pokazuje mi się sama. Silnik zimny bo praktycznie od wczoraj stoi - dzisiaj odpalony na kilka sekund. Po odkręceniu korka widać coś takiego - https://youtu.be/sNvVrnrpT24
A jeszcze jedno - czy Croma ma chłodniczkę spalin ? Bo jak ma, to może to to cholerstwo jest nieszczelne, spaliny idą w płyn, płyn ucieka w wydech....... Bo nawet jak wsadzę tester w zbiorniczek, to w tym wypadku tez zabarwi płyn. I bądź tu mądry
-
Egr jest chłodzony. W 2.4 z tego co wiem glowice lubią pękać.
-
1 załącznik(i)
Tak wygląda płyn po teście na CO2. Zabarwiło na zielonkawy, czyli spaliny w układzie. Teraz pytanie - chłodniczka spalin czy uszczelka ?
Załącznik 36917
-
Wrozbita Maciej Ci na to pyt odpowie. Odetnij chlodniczke i powtorz test
-
Zakręciłem butelką i wypadła uszczelka..
-
To było pytanie retoryczne .......
-
Dzisiaj ściągnieto głowicę - trochę to trwało bo wyciagnąć wtryski, a potem zdjęć pokrywę to jakaś herezja :) Następnie żeby odkręcić kolektor z przodu, trzeba demontować przód bo za cholerę się tam dogrzebać nie idzie. Ale w końcu głowica wyciagnieta i w poniedziałek jedzie do szlifierni na planowanie i sprawdzenie szczelności. Nie podobają mi się tylko "ściany" między zaworami - widać pęknięcia :(
-
Cytat:
Napisał
bolciu
Dzisiaj ściągnieto głowicę - trochę to trwało bo wyciagnąć wtryski, a potem zdjęć pokrywę to jakaś herezja :) Następnie żeby odkręcić kolektor z przodu, trzeba demontować przód bo za cholerę się tam dogrzebać nie idzie. Ale w końcu głowica wyciagnieta i w poniedziałek jedzie do szlifierni na planowanie i sprawdzenie szczelności. Nie podobają mi się tylko "ściany" między zaworami - widać pęknięcia :(
i jaki dalszy los głowicy?
-
Właśnie dzisiaj dzwonili ze szlifierni, że głowica pęknięta, więc szukam drugiej, sprawnej. Zobaczę, może tutaj ktoś będzie miał.
-
Dzisiaj pierwszy przejazd cromą po wymianie głowicy. No jedzie elegancko, tylko akumulator do wymiany bo jest trup. Pokazuje mi się błąd - window coś tam coś tam - muszę to ogarnąć bo świeci się ten żółty trójkąt. Generalnie jeździ - teraz tylko dopieścić
-
Na żółty trójkąt pomoże otwarcie i zamknięcie przednich szyb z 3 sekundowym przytrzymaniem przycisku w pozycji zamkniętej
-
Cytat:
Napisał
zawikox
Na żółty trójkąt pomoże otwarcie i zamknięcie przednich szyb z 3 sekundowym przytrzymaniem przycisku w pozycji zamkniętej
No właśnie doczytałem na forum i pomogło.