To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja miałem to samo w swoim Coupe, po wymianie termostatu wszystko wróciło do normy.Objawy takie jak zimny nadmuch po rozgrzaniu silnika,spadanie temperatury podczas stania w korkach.lub gotowanie się płynu.(w zależności czy termostat jest cały czas otwarty,czy zamknięty),to typowe objawy uszkodzenia termostatu..
-
Witam.
Dzisiaj miałem całkiem inną sytuację. Wskazówka mi się podniosła, ale nie do temperatury 90 stopni tylko jakieś 70 (3 kreska). Po włączeniu nadmuchu z ciepłym powietrzem spadła do 1 kreski. Po wyłączeniu nadmuchu stopniowo się podnosiła, ale nie osiągnęła 90 stopni. Wszystko oczywiście w trakcie jazdy. Temperaturę 90 stopni osiągnąłem dopiero jak zacząłem jazdę agresywną (kręcenie na wyższych obrotach i większa prędkość). Czy w tym przypadku może być coś z termostatem?
-
Sprawdź temperaturę węży układu chłodzenia zaraz po odpaleniu i ponownie po zagrzaniu silnika. Jeśli wąż doprowadzający płyn do chłodnicy robi się ciepły od razu, to masz uszkodzony termostat (otwarty). Spadek temperatury po włączeniu ogrzewania, jeśli silnik nie osiągnął jeszcze właściwej temperatury, jest zjawiskiem normalnym. Lepiej sprawdź, czy temperatura spadnie po osiągnięciu optymalnej wartości (wskazane by zrobić to w trakcie postoju).
-
Wczoraj przejechałem kilometr i sprawdziłem wąż dochodzący do chłodnicy. Był lekko ciepły na całej długości, a wskazówka od temperatury się nie podniosła. Czyli wychodzi na to, że to wina termostatu? Ile kosztuje termostat?
-
Cytat:
Napisał
wojtas85
Czyli wychodzi na to, że to wina termostatu?
Tak z tego wynika.
Cytat:
Napisał
wojtas85
Ile kosztuje termostat?
Tak trudno sprawdzić na aledrogo? Chyba, że oczekujesz, że ktoś ci to zamówi, podeśle i zapłaci...
-
Czy termostat posiada wymienny wkład, czy trzeba kupić kompletny?
-
Niestety termostat nie posiada wymiennego wkładu. Dzisiaj wymieniłem kompletny termostat i wszystko jest OK. A liczyłem po cichu, że to wina czujnika (mniejsze koszty).
-
A ile za termostat dałeś?
-
-
Panowie i Panie (jesli jakies sa) pytanie apropps temp. silnika. Jestem uzytkownikiem Bravo od 4 miesiecy i mam pytanie. Moj silnik to 1.9 mjtd 120KM. Temperatura pracy w moim aucie jest nieco wieksza niz 90 stopni celsjusza, tzn wskazowka jest przechylona o jakos 1 lub 2 stopnie w prawo. Jest to problem? Pytam bo w wiekszosci aut ktorymi jezdzilem(benzyna) temp. pracy to bylo zawsze rowne 90 stopni celsjusza.
Sent from my SM-G7105 using Tapatalk
-
Dorzucam zdjecie na ktorym widac polozenie wskazowki.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...59596996d9.jpg
-
To wygląda na drobne przekłamanie czujnika temperatury. Jeśli silnik się nie przegrzewa (temperatura nie rośnie powyżej normy), a wentylator chłodnicy włącza się, to nie ma się czym martwić.
-
Zauważyłeś zmianę położenia wskazówki między jazdą a postojem czy zawsze jest ustawiona tak samo?
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
moris10
Zauważyłeś zmianę położenia wskazówki między jazdą a postojem czy zawsze jest ustawiona tak samo?
Zawsze jest tak samo jak juz sie silnik zagrzeje.
-
To myślę, że jest jak kolega wyżej napisał, poprostu Twój typ na delikatnie źle wyskalowany wskaźnik temperatury. Ten wskaźnik i tak jest nie miarodajny.
-
Mozliwe ze cos jest nie tak ze wskaznikiem. W kazdym razie moj uklad chlodzenia chyba robi sobie ze mnie jaja. Latem ciezko mi utrzymac poziom min, przy czym zdaje sobie sprawe ze moglobyc to zwiazane z wysoka temp na zewnatrz, ale pojechalem do mechanika i stwierdzil ze uklad jest szczelny.Teraz natomiast plynu jest zawsze za duzo. Nie wazne czy silnik zagrzany czy zimny. Nie odpowietrzalem ukladu po wystapieniu nadmiaru plynu. Uszczelke pod glowica raczej wykluczam. Ale sie zastanawiam czy te anomalia moga miec wplyw na wskazania temperatury.
-
Wskaźnikiem z zegarów to nie obadasz temperatury silnika. Pozostaje tylko podpięcie pod kompa.
-
Wlasnie kupilem na alledrogo OBDII ale jakis buc nie kwapi sie zeby mi ka wyslac:/
-
Obd jest. Dzisisj 10 stopni na zewnatrz. Odleglosc okolo 30 km max temp cieczy wg aplikacji torque max 80 stopni. Jak oceniacie to Panowie?
-
Wg mnie jest ok.