To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Przerwa w OC -
wrazie wypadku wtedy napewno juz do ciebie dojda.
A odnosnie sprzedazy w wydziale...To dlaczego nie wyrejestrowali...Druga strona tez nic nie miala przeciwko?
Jak mozna oznajmic ze sprzedalem ale nie chce wyrejestrowac....Nie rozumiem takiej logiki...
Albo UFG sie upomni albo policja..a wtedy to juz.......
-
Cytat:
Napisał
kamilo62 Jak mozna oznajmic ze sprzedalem ale nie chce wyrejestrowac....Nie rozumiem takiej logiki...
Wyobraź sobie, że można. W wydziale komunikacji zgłaszasz fakt sprzedaży i oni to odnotowują, ale wykreślenie z ewidencji użytkownika następuje dopiero w momencie, gdy do wydziału komunikacji dotrze informacja, że nowy nabywca zarejestrował samochód na siebie. Do tego czasu auto - pomimo zgłoszenia sprzedaży - nadal jest zarejestrowane na byłego właściciela.
Cytat:
Napisał
Spes z tym UFG. Czasem są kary, czasem ich nie ma. Nie wiem. Mówił też, że nie ma na to zasady... Co zrobilibyście na moim miejscu Panowie?
Ja bym nie ryzykował. Masz 90% szans, że cię znajdą i kolejne 90% szans, że "poproszą" o uregulowanie należności w kwocie 3200zł i opłacenie składki OC.
-
No ale wydzial komunikacji chyba powinien zapytac czy chce pan wyrejestrowac albo cos...W moim przypadku nikt nie pytal mnie czy chcem cierpliwie zaczekac az nowy wlasciciel sprzedanego samochodu poinformuje ze zarejstrowal samochod ktory mu sprzedalem...To jest nic innego jak samo wpedzanie sie w klopoty. Sprzedajesz..wyrejestrowujesz...I na podstawie papieru masz Wyj...Jajka na rozne mandaty i wypadki..Bo juz nie jest twoj.
Bierz skladke OC i to szybko..mozesz zaplacic ratami..
-
A właśnie. Cały problem rozbija się o brak ciągłości. Rozumiem, że ubezpieczyciele nie mogą sprzedać umowy z datą 29 grudnia 2012, tak?
-
no raczej z data wstecz nie..Ja mialem przerwe w OC Miesiac..I takich rzeczy mi nie zaproponowali
-
UFG się upomniał o swoje?^
-
Jeszcze nie..Ale wiesz jak to jest...przyjad w najmniej odpowiednim czasie :)
-
W takim przypadku może Pan ewentualnie zwrócić się do UFG z prośbą rozłożenia na raty, natomiast na pewno powinien Pan jak najszybciej ubezpieczyć samochód. Zachęcamy do skorzystania z kalkulatora na naszej stronie głównej OC, AC, ubezpieczenie samochodu, polisy turystyczne online => www.link4.pl , dzięki któremu może Pan wyliczyć dokładną wysokość składki i ewentualnie dokonać zakupu polisy on-line uzyskując w ten sposób dodatkowy 7-proc. rabat.
Cytat:
Napisał
Spes Witam jako nowy na forum.
Mam problem Panowie. Otóż niecały rok temu dostałem od rodziny samochód. Poczciwe Uno 0.9. Umowa została spisana na moją siostrę (zniżki). Jako, że nie miałem wtedy zbytnio pieniędzy (jestem uczniem) nie przedłużyliśmy z siostrą umowy OC. Teraz po wakacjach wpadło trochę $$$ i chciałbym przywrócić auto do ruchu. Niestety na przeszkodzie stoi fundusz gwarancyjny. Czyj jest jakiś sposób na uniknięcie tej horrendalnej kary (ponad 3000zł to bardzo dużo jak na moje warunki). Czy istnieje dla mnie jakieś wyjście z tej sytuacji? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
-
Minęło już trochę czasu,więc może napiszesz jak ostatecznie zakończyła się ta sprawa z ubezpieczeniem? Pytam tak z czystej ciekawości, może przydać się to takze innym Użytkownikom na forum.
-
Panowie, taka sytuacja.
Miałem OC, które kończyło się w połowie pazdziernika, po ustaniu umowy zamiast przedlużenia wysłali powiadomienie ze nie uiscilem całej oplaty i brakuje 14 zl. Zapłaciłem ale wciąż nie mam ubezpieczenia. Napisalem reklamacje ze nie powiadomili mnie ot akim fakcie wczesniej (w trakcie trwania umowy) co w takim przypadku moge zrbic?
-
Nic. Ubezpieczenie powinieneś dostać, bo pomimo faktu, że opłaciłeś po terminie auto nie zmieniło właściciela. Normalna procedura składka OC + odsetki.
-
Problem w tym, ze nie dostalem. Na infolinii facet mi powiedział ze było to związane z tym ze nie zaplacilem do konca. W chwili obecnej podpisuje umowe z innym ubezpieczycielem a z byłym walcze o to, aby przedluzyli mi OC do momentu podpisania umowy nowej. Inaczej bede mial duuza luke w ubezpieczeniu.
-
No i dowiedziałem się, że najpewniej mojej reklamacji nie uznają. JEszcze ma z nimi się skontaktwać agentka ale nie podoba mi się to, będe miał luke w ubezpieczeniu i niebezpieczenstswo ze fgu sie dopatrz...
-
Cytat:
Napisał
polaris Miałem OC, które kończyło się w połowie pazdziernika, po ustaniu umowy zamiast przedlużenia wysłali powiadomienie ze nie uiscilem całej oplaty i brakuje 14 zl. Zapłaciłem ale wciąż nie mam ubezpieczenia. Napisalem reklamacje ze nie powiadomili mnie ot akim fakcie wczesniej (w trakcie trwania umowy) co w takim przypadku moge zrbic?
Już wyjaśniałem wcześniej, że dla ubezpieczyciela nie jest istotne, kto płaci. Ono chętnie przyjmą każde pieniądze, nawet te nienależne. Co najwyżej potem podziękują za uregulowanie składki, choć w istocie auto nie było ubezpieczone. W twoim przypadku tak to właśnie wygląda. Osoba sprzedająca pojazd zgłosiła sprzedaż w wydziale komunikacji i u ubezpieczyciela, jednocześnie informując tego drugiego, że polisa nie będzie przedłużana, tym samym umowa ubezpieczenia wygasła. Teraz tylko modlić się żeby UFG nie doszukał się przerwy w OC.
-
chyba nie zrozumiałeś. Nie kupowałem/sprzedawałem jedna polisa się skonczyla i nie zostala przedluzono z powodu niewplacenia calosci kwoty. Na szczescie jest juz wyjasnione. Okazalo się ze MTU najpierw wysłało kwit a potem przypomnieli sobie o (bodajze) NW i u nich widniala kwota wieksza niz kazali mi zaplacic. Na szczescie już jest wyjasnione i przyznali sie do bledu oraz wyslali aneksa ze mam uregulowana skladke.
-
Cytat:
Napisał
polaris chyba nie zrozumiałeś. Nie kupowałem/sprzedawałem jedna polisa się skonczyla i nie zostala przedluzono z powodu niewplacenia calosci kwoty.
Masz rację. To, co napisałem dotyczyło sprawy Spesa, do którego tematu się podłączyłeś.