To jest widok strony w wersji do druku
-
No i nie działała. Po zamontowaniu i podłączeniu wycieraczka nie ruszyła. Ponowna rozbiórka i diagnoza - silnik nie działa. Po podłączeniu do źródła prądu słychać jak buczy ale się nie rusza.
Czy któryś z kolegów miał taką sytuację. Czy warto naprawiać ten silniczek?
Wysłane z mojego INFINITY_II_S przy użyciu Tapatalka
-
A silniczek spróbować nasmarowac?
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Próbowałem, najpierw smarem a potem WD.
Niestety nie pomogło
Wysłane z mojego INFINITY_II_S przy użyciu Tapatalka
-
Wyjmij zieloną zębatkę lub wykręć silniczek podłącz do samochodu i zobacz czy pracuje.
-
Cytat:
Napisał
Arkazu
najpierw smarem a potem WD
Jakby co to jest duża szansa, że WD wypłukało smar. WD40 i podobne to nie smary i lepiej ich nie używać w celu smarowania.
-
Cytat:
Napisał
maciekpt
Jakby co to jest duża szansa, że WD wypłukało smar. WD40 i podobne to nie smary i lepiej ich nie używać w celu smarowania.
Dokładnie. Skoro użyłeś WD, rozbierz wszystko i przesmaruj smarem. Sprawdź na krótko czy silnik dziala.
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
-
W Jaki sposob wyjac zielona zebatke oraz jak wyjac silnik , moze ktos wrzucic schemat jak podlaczyc na krotko do akumulatora ?
-
1 załącznik(i)
Przerabiałem temat. Najprawdopodobniej "łożysko" silnika również jest zardzewiałe a przez to silnik nie chce się obracać. Jest na to prosty młotkowy sposób. Odegnij śrubokrętem zaznaczone na zdjęciu elementy ( z jednej i drugiej strony ) i zdejmij obudowę silnika. Następnie Wyciągnij silnik z tego plastiku ( w lewej ręce silnik w prawej mechanizm wycieraczki i ciągnij aż wyskoczy ). Zauważysz że łożysko silnika to taki jakby pierścień który obraca się w takich blaszkach, oczyść wszystko wyszlifuj i złóż do kupy. Ostrożnie wciskaj pierścień w te blaszki bo mogą się czasem wykrzywić. Potem obudowę silnika zabij młotkiem;). Co do smarowania mechanizmów to ja użyłem znalezionego w piwnicy "tawota" gęsty tłusty smar. Polecam go nie żałować na mechanizmy wycieraczki:).
P.S jak sprawdzić czy silnik jest sprawny? Podłącz go pod wtyczkę od wycieraczki i spróbuj ją włączyć kilka razy, jeśli się zrobi ciepły to znaczy że powinien po wyczyszczeniu łożyska zacząć działać :)
Załącznik 33062
A żeby wyjąć mechanizm i zębatkę wystarczy pizgn.. 3 razy młotkiem i sama wyleci :)
-
Wielke dzieki udało sie wyjac silnik i zieloną zębatke , wszystko oczyściłem podłączyłem do aku i silniczek zakręcił :) tylko teraz żeby zbić te zaznaczone miejsca które się śrubokrętem odginało to masakra , sztywne to jak nie wiem co , biłeś to brzpośrednio młotkiem czy przez coś ?
-
Młotek + kawałek grubego pręta, pilnika. No trzeba się namęczyć przy tym i siły nie żałować :)
-
1 załącznik(i)
Hej, jestem właśnie w trakcie regeneracji tego ustrojstwa. Silnik ani drgnął ale po rozebraniu kręci więc jest szansa że się uda. Dwa pytania, może trzy ..
Załącznik 33108
Czy ta "kulka / łóżysko" widoczna na zdjęciu silnika powinna się poruszać po ośce silnika czy jest osadzona na stałe ?
Klika postów wyżej pisaliście o smarowaniu silnika. Co dokładnie trzeba posmarować ?
-
Z moich obserwacji kulka jest na sztywno połączona z ośką silnika, trzeba ją wyszlifować papierem ściernym i dobrze wysmarować gęstym smarem. Tak samo wysmarować te "blaszki" w których była osadzona. Wkładając kulkę w te blaszki uważaj żeby ich nie pogiąć do środka bo wtedy silnik będzie się blokował. Podsumowując: oczyścić z rdzy i dobrze nasmarować gęstym smarem potem złożyć do kupy:)
-
Moja rada, przed skręceniem podłącz i sprawdź czy działa.
W razie co polecam silnik od Punto ( koszt 25 zlizywka), możesz sprawdzić w temacie mojego samochodu.
-
Myślę że na.pocztek wyczyść / zaślepka na EGR i kontrola samochodu.