Tak właśnie mówię o tym czarnym elemencie, to jest część chłodnicy - całej aluminiowej. ;)
To jest widok strony w wersji do druku
Tak właśnie mówię o tym czarnym elemencie, to jest część chłodnicy - całej aluminiowej. ;)
A to przepraszam, zwracam honor. Właśnie wracam z pod auta i skubane tak siedzi, że teraz ta aluminiowa część się nie rusza tylko obrabia się główka śruby..
Dobra nasadka rozwiąże sprawę, ale powtórzę jeszcze raz, nie kręc tym dopóki nie będzie pewności że ta rurka w chłodnicy nie będzie się ruszała. Uszkodzisz chłodnicę i po co kolejny kłopot ;)
Spokojnie, miałem ojca do pomocy ale dalej siedzi zapieczone... Dwie nasadki już ukręciłem na tej śrubie.
Czyli widocznie masz słabe klucze, kup dobrą nasadkę na sztukę w sklepie z narzędziami. Jeżeli jeszcze nie obrobiłeś śruby to musi puścić bo to tylko utlenione alu. Jeżeli jednak nie będzie szło to wykręcenie chłodnicy i próba wykręcenia na stole. Jeżeli nadal nie puści to możesz zapytać o zakucie przewodu z chłodnicą albo wycięcie kątówką łba śruby i próba wykręcenia gwintu dobrą żabą.
Udało się :) Jednak zła wiadomość jest taka, że okazało się, że mam nieszczelną chłodnicę i nie opłaca się jej spawać. Co myślicie o kupnie używki? Czy przed FL były inne chłodnice?
Kup nową - bez przesady ile to kosztuje żeby tak kombinować.. Używana może puścić tydzień po montażu i co wtedy?
Tylko ile kosztuje nowa, 400zł?
ja bym kupił nową. wtedy masz pewność że jest szczelna nie ma wżerów i do tego masz gwarancję. i na dodatek widzę jak złomiarze obchodzą się z elementami klim. leży to wszystko gdzie popadnie nie zaślepione a wiec i wilgoć i wszelkiej maści syf dostaje się do środka.
Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem bo miałem na myśli chłodnicę klimatyzacji, nówka za 150zł?
Po pół roku byłem w końcu zrobić klimatyzację i okazało się że przewód o który pytałem był uszkodzony.
Załącznik 13656
Teraz klima została naprawiona oraz został wymieniony czujnik ciśnienia. Jednak nurtuje mnie jedna sprawa, czemu podczas autodiagnostyki klimatyzacji wyświetla "Error Cli 00" skoro układ jest nabity czynnikiem i został założony nowy czujnik?
Jako ciekawostka - u mnie przy autodiagnostyce również wyświetla error cli 00 - mimo to klimatyzacja chodzi i chłodzi.
Próbowałem skasować błędy według poradnika ale nie przyniosło to żadnego efektu. Ciekawe.. :/
Odświeżam temat. Ostatnio zauważyłem dziwną pracę sprężarki klimatyzacji - tutaj cytat z innego forum:
Czy u Was klimatyzacja pracuje podobnie? Zauważyłem, że tak dzieje się na postoju.Cytat:
Dzisiaj zauważyłem że rozłącza klimę nie przy wzroście obrotów ale przy nagłym naciśnięciu na pedał gazu. Wciskam szybko tylko na moment gaz, obroty wzrastają do około 1200 i rozłącza klimę. Obroty spadają do ok 900 i słychać klik załączenia sprzęgła sprężarki. I jeszcze jedno dziwne zachowanie: jak wciskam gaz powoli i stopniowo, wzrastają obroty do 2500-3000 to klimy nie rozłącza. To dopiero zagadka...
Dzięki wielkie! Już się martwiłem, że coś mam zepsute. A czym może być spowodowane huczenie przy 2000-2.500 obr/min po włączeniu kompresora? Czyżby sprężarka była już w kiepskiej formie?