To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
ugugugu
To już są dosłownie jaja.... w aso powiedzieli żebyśmy pojechali do różdżkarza żeby szukał wody ;D
Takie ASO to po takich słowach to powinno autoryzacje stracić. W końcu to oni powinni się wstydzić cromy i takiego problemu.
W żadnym z dotychczasowych aut nie miałem problemu z przeciekiem wody i tym bardziej nie powinno to dotyczyć cromy. Badziewność rozwiązania wlotu powietrza i odpływu wody z podszybia jest porażająca. Jak można zaprojektować odpływ z górnego podszybia tuż nad wlotem powietrza i do tego dać zbyt krótką rurkę odpływową. To jakby kran nad gniazdkiem elektrycznym umieścić w projekcie budowlanym.
-
Sorki ale w audi miałem taki sam problem.
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
-
Odświeżę temat-czyli powodem powodzi w aucie nie jest klimatyzacja a tylko woda deszczowa/z myjni ???
Właśnie odkryłem basen ...
-
Pierwsze sprawdź odpływy z podszybia czy nie zamulone. I profilaktycznie daj dłuższą rurkę odpływową.
-
Cytat:
Napisał
Marcin_Croma
Odświeżę temat-czyli powodem powodzi w aucie nie jest klimatyzacja a tylko woda deszczowa/z myjni ???
Właśnie odkryłem basen ...
Najpewniej spadła rurka odplywowa i woda z podszybia płynie do srodka.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Woda nie pochodzi z podszybia.Tam spływa wręcz książkowo.
Wczoraj podniosłem tapicerkę oraz wytłumienia.Ile się dało to wycisnąłem i przy pomocy szmaty wyciągałem wodę.
W miarę szybko schnie,bo u mnie jest dobrze ponad 30 stopni w cieniu.
Dzisiaj w drodze z pracy zrobiłem test-około 20 km "na klimie" i znowu pełno wody.
Położyłem się obok samochodu i patrząc pod podwozie nie zauważyłem aby cokolwiek bardziej kapało.
Temperatura na zewnątrz 36 st. a klima była ustawiona na 26 st.
Podejrzewam,że odpływ skroplin nie jest drożny.
Gdzie go szukać?Myślę,że bez podnośnika lub kanału się nie obejdzie...
Lato w pełni a ja bez klimy!Albo z klimą i z basenem jednocześnie...:supz:
-
Już kiedyś ktoś wspominał na forum, że u niego przyczyną podciekania wody był nieszczelny odpływ skroplin z klimatyzacji. Wyjmij schowek, zdemontuj dmuchawę i będziesz mial dostęp do obudowy parownika. Z boku od strony pasażera jest klapka, po jej ściągnięciu widać parownik. Będziesz mógł sprawdzic czy stoi woda w obudowie co oznaczało by zatkany odpływ, jeśli noe to pewnie to co napisałem na początku. Dobranie się do parownika to 15-20 min roboty. Tu masz fotkę jak to wygląda po zdemontowaniu:
http://cloud.tapatalk.com/s/59490b2f...21_162321.jpg?
-
Dzięki za rzeczową odpowiedź.
Na 99% tam leży przyczyna mojego problemu.
Czy udrożnienie tego odpływu jest możliwe bez wyjmowania parownika czy też trzeba (jak się da oczywiście)go zdemontować?
-
Czy w ten sposób wydostanę końcówkę śrubokręta, która wpadła mi po wyjęciu środkowej kratki nawiewu?
-
Sądzę, że powinno się go dać udrożnić bez demontażu parownika. Z tego co mi się wydaje, odpływ znajduje się na ścianie grodziowej w okolicach cięgien zmiany biegów, ale pewny nie jestem, też zamierzam tam pogmerać bo wydaje mi się, że u mnie woda coś słabo spływa... Jeśli się mylę co do umiejscowienia odpływu to niech mnie ktoś poprawi :)
-
Czy przy okazji warto wyczyścić parownik?
Jak już robić to kompleksowo :)
-
Parownik na pewno warto wyczyscic na ile będzie możliwość. Zaopatrz się w jakiś preparat to od razu będziesz mógł go prysnąć od drugiej strony.
-
Myślałem o jego demontażu i myciu ciśnieniowym...wodą.Da się go normalnie zdemontować?
Jakie preparaty do tego celu są używane?
-
Żeby zdemontować całkiem parownik, musiałbyś trochę więcej porozbierać (być może nawet ściągać deskę), ponadto konieczne byłoby opróżnienie układu z czynnika i ponowne jego napełnienie, a to już się dodatkowe koszty robią. Gdyby to było prostsze to na pewno sam bym tak zrobił...
-
OK-dzięki za zainteresowanie tematem.
W piątek działam z tym "gównem".Tylko w Cromie mam taki cyrk...
Wcześniej samochody made in korea i nic !!!
-
Fordy tez są lepiej przemyślane.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
zerknij do tego tematu. wstawiałem tam zdjęcia jak wygląda odpływ skroplin z klimy
http://fiatklubpolska.pl/croma-446/p...ie-jest-24454/
sprawdź czy u ciebie też go widać.
nie mogę teraz znaleźć ale był już temat wody w środku auta po stronie pasażera. użytkownik, który miał z tym problem, rozwiązał go przez wyprowadzenie na zewnątrz tego odpływu. nie pamiętam już dlaczego ale u niego był wciśnięty do kabiny.
-
Do odpływu możesz spróbować się dostać od dołu jak masz dostęp do podnośnika lub kanału. Jest mniej więcej po środku na ścianie grodziowej. Szukaj gumowego wężyka.
-
-
Otwórz maskę i zerknij na ścianie grodziową w okolicach pompy wspomagania. Od góry powinieneś ja widzieć a może nawet ręką sięgnąć.
Z kanału będzie ciężko ale tez ja sięgniesz bez zdejmowania osłony.