To jest widok strony w wersji do druku
-
korek nic nie da, ja to rozwiązałem w następujący sposób: należy zaopatrzyć się w przewód igelitowy o takiej średnicy aby można go było nasunąć na króciec w górnej części zbiorniczka , buteleczkę plastikową o pojemności ok 0,5 l , w korku wywiercić otwór aby wcisnąć przewód igelitowy, w górnej części butelki zrobić ze 2 -3 małe otworki (szpilka gwóźdź) aby nie zbierało się ciśnienie, przymocować butelkę poniżej zbiorniczka wyrównawczego - ja u siebie zamocowałem a właściwie położyłem butelkę pomiędzy grodzią a zaworem od DPF, raz na jakiś czas (miesiąc może dłużej ) nagromadzony płyn z butelki przelewam do zbiorniczka - jest go tam około 100 ml, jak będę miał czas to jutro dam fotkę
-
Cytat:
Napisał
jaro190
korek nic nie da, ja to rozwiązałem w następujący sposób: należy zaopatrzyć się w przewód igelitowy o takiej średnicy aby można go było nasunąć na króciec w górnej części zbiorniczka , buteleczkę plastikową o pojemności ok 0,5 l , w korku wywiercić otwór aby wcisnąć przewód igelitowy, w górnej części butelki zrobić ze 2 -3 małe otworki (szpilka gwóźdź) aby nie zbierało się ciśnienie, przymocować butelkę poniżej zbiorniczka wyrównawczego - ja u siebie zamocowałem a właściwie położyłem butelkę pomiędzy grodzią a zaworem od DPF, raz na jakiś czas (miesiąc może dłużej ) nagromadzony płyn z butelki przelewam do zbiorniczka - jest go tam około 100 ml, jak będę miał czas to jutro dam fotkę
A próbowałeś z korkiem? Bo wydaje mi się, że tak być nie powinno, że wywala płyn. Rozwiązanie, o ktorym piszesz usuwa tylko objawy, chociaż też myślałem o podobnym patencie ;) Sprawdzałem u siebie węże od chłodnicy czy nie puchną. Wydają się być w porządku. Nie twardnieją jakoś znacząco po nagrzaniu, więc i ciśnienie w układzie nie powinno być nadmierne. Ale z jakiejś przyczyny wyrzuca ten płyn...
-
3 załącznik(i)
Załącznik 21318
Załącznik 21319
Załącznik 21320
tak to u mnie wygląda płyn zbierał się tam chyba od lipca także wcale nie ubywa go zbyt wiele, najważniejsze że zbiorniczek nie jest mokry a płyn się nie marnuje
-
Wymieniłem korek na nowy z ASO i narazie susza na zbiorniczku, więc sądzę, że to jednak zaworek w korku przedwcześnie puszczał ciśnienie wraz z płynem.
-
Miałem tak samo - wymiana korka pomogła.
-
2 załącznik(i)
Witam mnie również dopadł wyciek płynu na zgrzewie zbiorniczka wyrównawczego, wymiana samego oryginalnego korka pomogła ,cena w serwisie opla 96zł a w aso fiata ten sam korek 35zł Załącznik 35458Załącznik 35459
-
a na portalu od 10-16zł :)
-
Kolego Capsel może i się z tobą zgodzę, ale jak do tego doliczyć cudowną przesyłkę pobraniową 15zł-21zł to na jeden chrom wyjdzie
-
+1 dla wymiany korka - pocenie się zbiorniczka ustąpiło :) Co ciekawe, w starym korku sprężynka działała lekko, ale widocznie nie puszczała ciśnienia.
-
Witaj
Miałem podobny przypadek płyn wydobywał się poprzez odpowietrznik po nagrzaniu auta, co okazało się była to wina korka i po radach kolegów NIE KUPIŁEM NA ALLEGRO za ( powiedzmy 20 zł ) tylko w ASO za 35 zł i po problemie sprawdzałem już kilka razy ale jest suchutko a poziom płynu ciągle taki sam.