z PINem też nie działa. interface jest widzialny ale nic nie trybi.
To jest widok strony w wersji do druku
z PINem też nie działa. interface jest widzialny ale nic nie trybi.
U mnie pyta t,lko o pin parowania urzadzen
A dziala np. live data
skoro ELM 327 bluetooth gada z Torque, to raczej problem leży po stronie AlfaOBD. spróbuję się jeszcze podłączyć lapkiem.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
U mnie przy próbie połączenia ze sterownikiem silnika EDC16 CF4 wyświetla komunikat "Wprowadź dane z Code Card (5 cyfr). jaką masz wersję? ja mam 1.8.0
Ja mam najnowsza wersje z google, czyli 1.9.1 ale demo.
I myślę, że to kwestia alfaOBD i konieczności posiadania odpowiedniego elm327. W przypadku kabla i FES mialem ten sam problem, dopiero po zakupie dedykowanego do FES elm327 wszystko zaczelo smigac.
Ale teraz zalezy mi żeby korzystać z urządzenia mobilnego.
mnie również zależy na mobilnej diagnostyce z prostego powodu - kontrola nad DPF. zainstalowałem właśnie najnowszą wersję AlfaOBD. dam jutro znać co z tego wyszło.
zainstalowałem najnowszą wersję AlfaOBD 1.9.1 w wersji DEMO. zresetowałem w telefonie dotychczasowe parowanie; wsunąłem interface do gniazda diagnostycznego i włączyłem je z przycisku; przekręciłem kluczyk w położenie MAR; uruchomiłem w telefonie wyszukiwanie urządzeń bluetooth; dokonałem parowania za pomocą kodu 1234; uruchomiłem AlfaOBD; kliknąłem w ikonkę "Bluetooth" u góry okna programu; kliknąłem w rozpoznane urządzenie OBD II. Pojawił się komunikat "Interface connected to..." - czyli połączyło z modułem OBDII; następnie z listy wyboru wybrałem Fiata, z listy modeli wybrałem Stilo; z listy modułów wybrałem silnik (engine); z listy sterowników wybrałem Diesel Bosch EDC16 CF4 - pojawia się komunikat: setting environment, please wait. i na tym koniec. nic się nie dzieje. podobnie z pozostałymi modułami, chociażby klimatronikiem. oprócz kontrolki "Power" na interfejsie nie zapala się ani na ułamek sekundy żadna inna kontrolka. spróbuję jeszcze z kodem parowania 0000. niech no mi się naładuje telefon ;)
no więc klęska na całej linii. spróbowałem dziś z kodem parowania 0000. to jednak nie to. urządzenie nie chce się z tym kodem parować. wziąłem zatem w obroty laptop z modułem bluetooth dongle wpiętym w gniazdo USB. urządzenie rozpoznaje interface OBDII wpięty w gniazdo diagnostyczne (porty COM7 i COM8). następuje parowanie za pomocą kodu 1234. uruchamiam program Multiecuscan klikam w Ustawienia, a następnie przechodzę do zakładki Interfejsy. u dołu okna klikam w Szukaj interfejsów i na tym koniec. program skanuje dostępne porty (w tym COM7 i COM8) i niczego nie znajduje. tryb "wysokich opóźnień" nic nie daje. coś źle robię, czy dać sobie z tym spokój?
Spróbuj wybrać w zakładce interfejsy ręcznie ELM 327 bluetooth i wpisz port com7. Zrób test , ewentualnie spróbuj zmienić prędkość.
spróbowałem, program wyrzucił komunikat o błędzie i się wyłączył.
Polaczenie mes po bluetooth mnie przeroslo, wiec jesli i Ty masz problem to najwyrazniej nie jest to dopracowana funkcjonalnosc mes
W moim przypadku to ewidentnie wina modulu elm327, prawdopodobnie potrzebny jest zmodyfikowany, ktory bedzie obslugiwal FES/MES. Za pomoca tego modulu bez problemu lacze sie z Torque.
W przypadku elm327 na kablu sytuacja wygladala analogicznie. Za nic nie moglem sie polaczyc z ECU, dopiero gdy zakupilem dedykowany do Elm327 do FES wszystko ladnie zadzialalo.
Nie ma czegoś takieog jak dedykowany EL327 do MES/FES.. Jednyna sprawa jaka jest to że część tych klonów ELMów posiadała rezystor na lini CAN który we fiatach był problematyczny i tylko to..
dokładnie. i taki ELM powinien banglać bez problemu ze sterownikiem silnika w dowolnym Stilo. schody mogą się pojawiać wyłącznie przy innych modułach, czyli po linii CAN. poniżej link do forum MES, w którym od 157 stron próbuje się ogarnąć ten temat
Multiecuscan - View topic - FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)
z jego lektury wynika, że faktycznie jest tak jak napisałem - sprawa dotyczy problemów z diagnostyką po linii CAN. co do braku możliwości komunikacji ze sterownikiem silnika wskazuje się jako źródło problemu felerny egzemplarz ELM'a. nie są to specjalnie odosobnione przypadki w przypadku wersji bluetooth. w moim przypadku dziwne jest to, że Torque działa...
No te bluetooth faktycznie licho działają.. Sam mam to działa to raz, raz nie a z kilkoma fiatami próbowałem.. Najtańszy ELM na kablu działa lepiej.
Ale masz opcje połączenie z androidem
mi na szczęście po 2 miesięcznej walce udało się odzyskać pieniądze za ten bezprzewodowy elm. i musze wybrać coś klasycznego na kablu.
hello to everyone i am writing in english becouse i do not understand Polish language,i have chineese elm 327 and it is working perfecly after i have destroyed one resistor on the board r101 i think,if anyone needs help feel free to contact me,its currently working with fiat multiecuscan 1.8